Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη (μέρος 5ο)


Την τρίτη εβδομάδα της λέσχης ανάγνωσης της Τζέιν Όστεν (22-28 Ιουλίου), διαβάσαμε από το 21ο έως το 30ο κεφάλαιο.

Μια μικρή περίληψη:

Αφού τρώει την χυλόπιτά του από την Ελίζαμπεθ ο αγαπητός εξάδελφος Κόλινς ξαφνικά συνειδητοποιεί πως η καρδιά του ανήκε πάντα στην Σάρλοτ Λούκας και μόνο αν παντρευτεί εκείνη θα γίνει ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Έτσι τη ζητάει σε γάμο και με συνοπτικές διαδικασίες οι δυο τους αποχωρούν για το Χάνσφορντ για να ζήσουν για πάντα μαζί σαν κύριος και κυρία Κόλινς. Συνεπώς το Λόγκμπουρν κάποια στιγμή θα περάσει στα χέρια των Λούκας, κι εκείνοι δεν κρύβουν καθόλου την ικανοποίησή τους. Παράλληλα με το ευχάριστο γεγονός των γάμων της Σάρλοτ, και μετά το φιάσκο της οικογένειας Μπένετ στο χορό του Νέδερφιλντ, οι Μπίγκλεϋ και ο Ντάρσυ αναχωρούν άρον άρον από το Νέδερφιλντ επ' αορίστω, αφήνοντας ένα γράμμα από την Κάρολαϊν στην Τζέιν όπου της εκμυστηρεύεται με τα λίγα με τα πολλά, πως προορίζουν την αδερφή του Ντάρσυ για τον Μπίγκλεϋ και πως λυπάται τάχα μου που την αποχωρίζεται από φίλη της, της τάζει δε, τακτική αλληλογραφία. Η Τζέιν πληγώνεται αλλά αποφασίζει να δει τα πράγματα θετικά και να μην κατηγορήσει κανέναν για τη δυστυχία της (και μπράβο της). Για να νιώσει όμως κι εκείνη καλύτερα, αποφασίζει να πάει για κάποιο διάστημα στο Λονδίνο, στο σπίτι του αδερφού της μητέρας τους και της οικογένειάς του, όπου ίσως και να συναντήσει τους Μπίγκλεϋ που τη διαβεβαιώνουν γραπτώς πόσο την εκτιμούν. Εντωμεταξύ, η Ελίζαμπεθ χάνει σιγά σιγά το ενδιαφέρον της για τον Γουίκαμ (ή μήπως εκείνος χάνει το δικό του για τη Λίζι) κι αποφασίζει να επισκεφτεί την παιδική της φίλη Σάρλοτ στο νέο της σπίτι. Εκεί θα γνωρίσει και την ίδια τη λαίδη Κάθριν Ντε Μπεργκ, αλλά και θα ξανασυναντήσει τον κύριο Ντάρσυ, στο τσακ πριν τελειώσουν τα κεφάλαια που είχαμε για αυτή την εβδομάδα (τα επόμενα σας το λέω είναι εκπληκτικά!!)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η Τζέιν Όστεν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Είναι πλέον επίσημο ότι το 2016 η αγαπημένη μας Τζέιν Όστεν θα πάρει τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου στο χαρτονίμισμα των δέκα λιρών .Νιώθω τόσο υπερήφανη που είμαι οστενοκολλημένη και τόσο χαρούμενη που η Όστεν θα φιγουράρει σε χαρτονίμισμα .(ακόμη ένας λόγος να πάμε στην Αγγλία :P )

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Austenland



Την ταινία Austenland την περιμένω εδώ και πάρα πολύ καιρό .Η υπόθεση είναι φοβερή και είμαι σίγουρη πως κάθε οστενοκολλημένη θα ταυτιστεί με την ηρωίδα και θα θελήσει να μπει στη θέση της . (όπως πάθαμε και με το Lost In Austen )
Λοιπόν η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Shannon Hale και πρωταγωνίστρια είναι μια σούπερ οστενοκολλημένη κοπέλα .

Υπόθεση : Η  Jane Hayes είναι μια οστενοκολλημένη μέχρι το κόκαλο , ερωτευμένη με την ιδέα της εποχής που είναι γραμμένα τα βιβλία της Όστεν , θέλει να βρει τον ιδανικό άντρα έχοντας πρότυπο φυσικά τον κύριο Ντάρσυ και όνειρο της είναι να πάει ταξίδι στην Austenland.Στην Austenland μπορεί κανείς να ζήσει την απόλυτη οστενική εμπειρία , χωρίς τεχνολογία και μακριά από οτιδήποτε μοντέρνο , ντυμένη με τα ρούχα της εποχής , να ζει στις συνθήκες της εποχής που όσες είμαστε φανατικές καταλαβαίνουμε πόσο τέλειο φαντάζει όλο αυτό .

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη (μέρος 4ο)



Τη δεύτερη εβδομάδα της ομαδικής μας ανάγνωσης (15-21 Ιουλίου), διαβάσαμε από το 11ο ως το 20ο κεφάλαιο.

Μια μικρή περίληψη:

Στα κεφάλαια αυτής της εβδομάδας βλέπουμε τις αδελφές Μπέννετ να επιστρέφουν μετά τη μικρή διαμονή τους στο Νέδερφιλντ στο σπίτι τους, όπου δέχονται την επίσκεψη του εξαδέλφου Κόλινς, κληρονόμου του Λόγκμπουρν, ο οποίος έχει έρθει εκτός των άλλων για να διαλέξει ανάμεσά τους μια νύφη. Παράλληλα, γνωρίζουμε τον Γουίκαμ, έναν στρατιωτικό που μόλις έφτασε με το τάγμα του στο Μέρυτον και αποτελεί σύντομα το αντικείμενο θαυμασμού των περισσότερων γυναικών. Όμως ο Γουίκαμ, που γίνεται γρήγορα φίλος της Ελίζαμπεθ, έχει ένα μυστηριώδες παρελθόν με τον ίδιο τον κύριο Ντάρσυ. Στη συνέχεια φτάνουμε στον χορό του Νέδερφιλντ, όπου συμμετέχει σύσσωμη η οικογένεια Μπέννετ μετα του κυρίου Κόλινς, και βλέπουμε την Τζέιν να έρχεται κοντά με τον κύριο Μπίγκλεϋ, πράγμα που χαροποιεί ιδιαιτέρως την κυρία Μπέννετ, αλλά και την Ελίζαμπεθ να χορεύει για πρώτη φορά με τον κύριο Ντάρσυ για τον οποίο έχει αναπτύξει μια έντονη αντιπάθεια. Τα κεφάλαιά μας τελειώνουν με την πρόταση γάμου του κυρίου Κόλινς στην Ελίζαμπεθ, και την επανειλημμένη άρνησή της που εκείνος επέμενε να εκλαμβάνει σαν κατάφαση.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη (μέρος 3ο)

Η πρώτη εβδομάδα της ομαδικής μας ανάγνωσης έφτασε στο τέλος της και ήρθε επιτέλους η στιγμή του σχολιασμού .
Αυτή την εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) διαβάσαμε από το 1ο μέχρι το 10ο κεφάλαιο .
(το βιβλίο μου είναι από τις εκδόσεις Πατάκη και το δέκατο κεφάλαιο τελειώνει στην σελίδα 72 )
Μια μικρή περίληψη :

Στα δέκα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου ουσιαστικά έχουμε μια γνωριμία με τους χαρακτήρες που είναι πολλοί .Μαθαίνουμε τα χαρακτηριστικά τους , πράγματα σημαντικά για εκείνους , πόσα μέλη έχει η κάθε οικογένεια , τις τοποθεσίες όπου είναι τα σπίτια τους και διάφορα τέτοια .
Βλέπουμε την αναστάτωση που επικρατεί στην οικογένεια Μπένετ με την άφιξη του κ.Τσάρλς Μπίγκλεϋ, μαθαίνουμε για τα "βάσανα" της κ.Μπένετ και πόσο λαχταράει να καλοπαντρέψει τις κόρες της .Γνωρίζουμε τον φοβερό κ.Μπένετ και ανακαλύπτουμε σιγά - σιγά χαρακτηριστικά για όλα τα μέλη της οικογένειας του .Γνωρίζουμε καλύτερα τον κ.Μπίγκλεϋ και την συντροφιά του σε ένα χορό στο Μέρυτον και στο Λούκας Λοτζ και οι πρώτες εντυπώσεις που έχουμε για τον καλύτερο του φίλο αλλά και για τις αδελφές του δεν είναι οι καλύτερες .Βλέπουμε τον περήφανο Ντάρσυ που στην αρχή σνομπάρει την Ελίζαμπεθ στην πορεία να την κοιτάζει με θαυμασμό .
Οι αδελφές του Μπίγκλεϋ προσκαλούν την μεγαλύτερη από τις αδελφές Μπένετ για φαγητό και καθώς η κ.Μπένετ κάνει τα πάντα για να πετύχει το σκοπό της στέλνει μέσα στη βροχή την Τζέιν μέχρι το Νέδερφιντ η οποία αρρωσταίνει κι έτσι αναγκάζεται να μείνει εκεί . Η Λίζυ αποφασίζει να δει την αδελφή της πηγαίνοντας με τα πόδια ως εκεί κάνοντας άσχημη εντύπωση με τα γεμάτα λάσπη παπούτσια της .Η συμβίωση του δεν είναι εύκολη και γίνονται διάφορες αρκετά έντονες συζητήσεις μεταξύ όλων .

Και μερικά δικά μου σχόλια:

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Εσύ το ήξερες;; Νο 2

Το προηγούμενο "κουτσομπολίστικο" άρθρο μας σας άρεσε πολύ έτσι είπα να συνεχίσω με καινούργιες πληροφορίες σε ένα ακόμη άρθρο .

Ήξερες ότι...

Στη λίμνη Serpentine του Λονδίνου υπάρχει  άγαλμα που απεικονίζει τον Colin Firth στο ρόλο του κυρίου Ντάρσυ σε μια σκηνή που όλες οι οστενοκολλημένες θυμόμαστε πολύ καλά .Τη σκηνή της λίμνης από τη μίνι σειρά του bbc Pride and Prejudice 1995.


Και ποια μπορεί να ξεχάσει τον Κόλιν στο ρόλο του Ντάρσυ να βγαίνει από τη λίμνη με βρεγμένο πουκάμισο το οποίο έχει κολλήσει πάνω του ;Τυχερή Ελίζαμπεθ που έπεσες τυχαία πάνω στον βρεγμένο Ντάρσυ ...!
Το άγαλμα έχει σκοπό τη διαφήμιση ενός βρετανικού καναλιού που είναι αφιερωμένο σε βρετανικά προγράμματα .Θα τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία της Αγγλίας και θα καταλήξει στη λίμνη όπου γυρίστηκε αυτή η σκηνή .

Η γνώμη μου;Χμμμ πολύ καλό σαν ιδέα αλλά το γλυπτό το λες και λιγάκι αποτυχημένο και...τρομαχτικό :P Παρόλα αυτά μου αρέσει σαν ιδέα και γενικά σαν οστενοκολλημένη χαίρομαι να βλέπω τέτοια πράγματα .Οπότε ας πούμε ένα μεγάλο μπράβο γιατί η προσπάθεια μετράει .
Θα έφτιαχνα αφιέρωμα ξεχωριστά καθώς είναι ένα σημαντικό οστενικό νέο αλλά υπάρχουν τόσα πολλά στο διαδίκτυο που το θεωρώ περιττό .Ανακάλυψα όμως πολλά πράγματα που έχουν γίνει στον κόσμο σε ένδειξη λατρείας του Ντάρσυ και κάποια στιγμή θα ανέβει ένα σούπερ θέμα. 

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη (μέρος 2ο)

Το Οστενικό γεγονός του καλοκαιριού επιτέλους ξεκινάει! Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, από σήμερα αρχίζει επίσημα η ομαδική ανάγνωση του διασημότερου βιβλίου της Τζέιν Όστεν, της "Περηφάνιας και Προκατάληψης". 
Μετά από τα δικά σας σχόλια, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την αναγνωστική μας ταχύτητα στα 10 κεφάλαια την εβδομάδα (γιατί αλλιώς θα μας πάρει και ο χειμώνας). Το πρόγραμμά μας αναλυτικά έχει ως εξής:

1η εβδομάδα (8-14 Ιουλίου)
Κεφάλαια 1 έως 10
(σχόλια και παρουσίαση κεφαλαίων 1-10 εδώ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη...

Το ελληνικό φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν έκανε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρόταση στο facebook να διαβάσουμε ένα βιβλίο της αγαπημένης μας συγγραφέα όλοι μαζί, κι εσείς επιλέξατε το βιβλίο αυτό να είναι η all time favorite Περηφάνια και Προκατάληψη (φυσικά), με συντριπτική πλειοψηφία!! 
Η ηλεκτρονική μας λέσχη ανάγνωσης θα λειτουργήσει λίγο διαφορετικά από τις κανονικές λέσχες ανάγνωσης που ξέρουμε. Κάθε Κυριακή βράδυ, θα γίνεται μια ανάρτηση εδώ από εμένα ή την Ιφιγένεια, με μια μικρή παρουσίαση σχετικά με τα κεφάλαια που αποφασίσαμε να διαβάσουμε μέσα στη βδομάδα. Έπειτα έρχεται η δικιά σας σειρά, να μας πείτε στα σχόλια πώς σας φάνηκε, τι σας άρεσε, τι δεν σας άρεσε, τι σας εξέπληξε, τι αισθανθήκατε όταν πρωτογνωρίσατε τον κύριο Ντάρσυ, με τι επίθετα θα στολίζατε την Λύντια αν την είχατε μπροστά σας κλπ. Μπορείτε να κάνετε τα σχόλιά σας είτε έχετε λογαριασμό στο google είτε όχι, με απαραίτητη προϋπόθεση να αναφέρετε κάπου το όνομα ή το ψευδώνυμό σας, έτσι ώστε να μην έχουμε σχόλια από αγνώστους και δεν ξέρουμε ποιος μιλάει :/

Αρχικά θα θέλαμε, επειδή είναι μια κίνηση που χρειάζεται απαραίτητα και τη δική σας συμμετοχή, όσες αποφασίσατε με την ψήφο σας να συμμετέχετε στην ανάγνωση του βιβλίου να μας πείτε δυο λόγια για τον εαυτό σας, το βιβλίο σας, την αναγνωστική σας ταχύτητα και το αν είναι η πρώτη σας ανάγνωση του βιβλίου ή αν το έχετε ξαναδιαβάσει. Θεωρούμε απαραίτητη αυτή σας την κίνηση ούτως ώστε να γνωριστούμε και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καλύτερα για να μην μείνει καμία παραπονεμένη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...