Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Το Bath της Τζέιν Όστεν


Μια και το αγαπημένο μου βιβλίο της Τζέιν είναι το "Πειθώ" σκέφτηκα να ψάξω για σελίδες και φωτογραφίες που αφορούν στο Bath, την πόλη που οι ήρωες του μυθιστορήματος βρίσκουν πάλι ο ένας τον άλλο. Και όχι μόνο αυτοί, στην ίδια πόλη "στήνει" και δεύτερο από τα βιβλία της, το "Αβαείο Νορθάνγκερ" αλλά και ζει εκεί από το 1801 έως το 1806 τον πατέρα, τη μητέρα και την αδερφή της Κασάνδρα.




 Παρόλο που ήταν ένα  θέρετρο δημοφιλές και πολύ της μόδας στους κύκλους που περιγράφει η Όστεν στα βιβλία της δε φαίνεται να αρέσει τόσο πολύ στην ιδια αφού σε ένα γράμμα της στην Κασάνδρα λέει : "αύριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που αφήσαμε το Μπαθ για το Κλίφτον με αίσθματα ευτυχισμένης απόδρασης"


 Παρά τα αισθήματα της αυτά στα δύο της μυθιστορήματα περιγράφει πολύ όμορφα τις συγκεντρώσεις για τα ιαματικά νερά, τα ρεσιτάλ μουσικής, την έντονη κοινωνική ζωή και το Bath τίμησε το όνομα της με το  Jane Austen Centre και έναν δρόμο περιπάτου στην πόλη.

Στο Αβαείο Νορθάνγκερ η Τζέιν γράφει:
" Έφτασαν στο Bath. Η Κάθριν ήταν γεμάτη εύθυμη απόλαυση, τα μάτια της ήταν εδώ, εκεί, παντού, όσο πλησίαζαν τα εντυπωσιακά περίχωρα και στη συνέχεια μέσα απο αυτούς τους δρόμους στο ξενοδοχείο. Είχε έρθει για να νοιώσει χαρούμενη και ήταν ήδη ευτυχισμένη."

Όσοι επισκέπτονται σήμερα το Bath βρίσκονται σε μια πόλη ζωντανή με spa, μεγάλες αγορές και πολλά πράγματα να δει και να κάνει.
The Beauty of Bath



2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο Πολυξένη , θέλω πολύ να ταξιδέψω στην Αγγλία και το Μπαθ είναι ένα από τα μέρη που θέλω να πάω περισσότερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είσαι η μόνη... Ομολογώ πως έχω "ταξιδέψει" στην Αγγλία τουλάχιστον με το πνεύμα και η Jane Austen έχει βοηθήσει πάρα πολύ σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...