Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Δυο σπίτια που η Τζέην αγαπούσε

Στα βιβλία της Τζέην γνωρίσαμε πολλά αρχοντικά, όπως το Longbourn στο Περηφάνια και Προκατάληψη ή το Hartfield στην Έμμα που ήταν τέλεια σκηνικά για τις ιστορίες της. 


Υπάρχει στο Hampshire ένα αρχοντικό το Deane House που μοιάζει πολύ με αυτά που περιγράφει στα μυθιστορήματα της. Κλασικό εγγλέζικο από αυτά που την εικόνα τους φέρνουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την εποχή της Όστεν.  Φτιαγμένο από τούβλο με ψηλές καμινάδες, πνιγμένο στα τριαντάφυλλα και τη γλυσίνα και τριγυρισμένο από πράσινο ήταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής της περιοχής. Σ’ αυτό το σπίτι, στις 8 Ιανουαρίου του 1796 η Τζέην ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά τον Ιρλανδό Tom Lefroy. Τον συνάντησε ξανά σ’έναν χορό στο Manydown και άλλη μια φορά στο κοντινό χωριό Ashe.

Στην αδερφή της Κασάνδρα έγραψε : “Σχεδόν φοβάμαι να σου πω πως συμπεριφερθήκαμε με τον Ιρλανδό φίλο μου. Φαντάσου τον πιο σοκαριστικό τρόπο στον χορό και τον τρόπο που καθίσαμε μαζί». Μια εβδομάδα αργότερα, όταν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Lefroy πάλι, έγραψε: « Μάλλον θα έχω μια πρόταση από τον φίλο μου κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Όμως θα την αρνηθώ». Δυστυχώς η μητέρα του τον πήρε γρήγορα πίσω στην Ιρλανδία αφού σαν μοναδικός γιος με πέντε αδερφές, έπρεπε να κάνει έναν καλό γάμο και όχι να καταλήξει με την κόρη ενός φτωχού κληρικού. Τρία χρόνια αργότερα η Τζέην συνάντησε την κυρία Lefroy στο Μπαθ αλλά ήταν πολύ περήφανη για να ρωτήσει τα νέα του. Ο Τομ παντρεύτηκε μια κληρονόμο όμως στα γεράματα του παραδέχτηκε πως ήταν ερωτευμένος με την Τζέην.


Υπάρχει όμως και ένα άλλο σπίτι, στην ίδια περιοχή το Tangier Park που η Όστεν, τον Νοέμβριο του 1802, πέρασε μια ολόκληρη μέρα αρραβωνιασμένη με τον Harris Bigg-Wither. Της άρεσε να επισκέπτεται το σπίτι, ήταν φίλη με της αδερφές του και αγαπούσε το περπάτημα στην εξοχή που το περιέβαλε. Δέχτηκε την πρόταση του το πρωί αλλά άλλαξε γνώμη και διέλυσε τον αρραβώνα την επόμενη μέρα. Ο λόγος που το έκανε δεν έγινε γνωστός αλλά λένε πως ο μοναδικός της έρωτας ήταν ο Lefroy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...