Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Τα Χριστούγεννα στα βιβλία της Τζέιν Όστεν (μέρος 1ο)

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως γιόρταζαν η Τζέιν Όστεν και οι ήρωές της τα Χριστούγεννα;

Την εποχή του Ρίτζενσι, τα Χριστούγεννα ήταν μια πολύ λιγότερο δημοφιλής γιορτή απ' ότι είναι σήμερα, ή ακόμα απ' ότι ήταν την Βικτωριανή εποχή. Είχαν διακοπές από τη δουλειά και το σχολείο, κατά τη διάρκεια των οποίων οικογένειες και φίλοι μαζεύονταν για απογευματινά πάρτι, δείπνα ή χορούς, αλλά δεν υπήρχαν πουθενά Χριστουγεννιάτικα δέντρα και λίγα δώρα ανταλλάσσονταν. Ο εκκλησιασμός την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν επιβεβλημένος, αλλά λίγα από τα κάλαντα που ξέρουμε σήμερα λέγονταν και τότε. 


Κι όμως, παρόλο που για τα Χριστούγεννα γινόταν μόνο μια απλή αναφορά από την Τζέιν Όστεν, τα αναφέρει σε κάθε ένα από τα έξι μεγάλα μυθιστορήματά της και στην Λαίδη Σούζαν, μέχρι και σε ένα από τα γράμματά της που σώζονται ως σήμερα.

Ρίξτε μια ματιά στο πώς γιόρταζαν τα Χριστούγεννα οι ήρωες της Τζέιν Όστεν σε κάθε ιστορία της:
"Τα Χριστούγεννα κάθε ένας καλεί τους φίλους του και οι άνθρωποι λογαριάζουν λίγο ακόμα και τον
χειρότερο καιρό. Κάποτε είχα αποκλειστεί από το χιόνι στο σπίτι ενός φίλου για μια βδομάδα."
-Κος Έλτον, Έμμα, Κεφάλαιο 13

Έμμα: Η Έμμα Γούντχαουζ περνάει τα Χριστούγεννα με την οικογένεια και τους φίλους της. Η αδερφή και ο γαμπρός της, ο Τζον και η Ιζαμπέλα Νάιτλι, έρχονται για να μείνουν στο Χάρτφιλντ για τα Χριστούγεννα με τα πέντε μικρά τους παιδιά. Τρώνε ένα οικογενειακό δείπνο που περιλαμβάνει και τον κύριο Νάιτλι στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ τις παραμονές πηγαίνουν όλοι μαζί στο Ράνταλς για το Χριστουγεννιάτικο δείπνο, με τον κύριο και την κυρία Γουέστον και τον αντιπαθητικό κύριο Έλτον. Ανήμερα των Χριστουγέννων χιόνισε τόσο πολύ που ήταν αδύνατο να διασχίσουν τους δρόμους για να πάνε στην εκκλησία. Έτσι η Έμμα περνάει τη μέρα της στη ζεστασιά του σπιτιού της κυρίας Γουέστον.
(Έμμα, Κεφάλαια 9-16)

"...ένας χορός που θα είχατε αυτά ακριβώς τα Χριστούγεννα."
-Κυρία Νόρις, Μάνσφιλν Παρκ, Κεφάλαιο 26
Μάνσφιλντ Παρκ: Πολύ κοντά στα Χριστούγεννα ο αδερφός της Φάνι Πράις, Γουίλιαμ, επισκέπτεται το Μάνσφιλντ Παρκ και για να τους τιμήσει ο θείος τους, σερ Τόμας Μπέρτραμ διοργανώνει ένα χορό. Αλλά ο Γουίλιαμ φεύγει στις 23 του Δεκέμβρη, προκειμένου να περάσει τα Χριστούγεννα με τους γονείς και τους συγγενείς του στο Πόρτσμουθ. Ο Ένμουντ Μπέρτραμ φεύγει την ίδια μέρα για να μείνει με τους φίλους του, τους Όουενς, στο Πήτερμποροου και χειροτονείται κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης εβδομάδας.
(Μάνσφιλντ Παρκ, Κεφάλαιο 26)


Το αβαείο του Νορθάνγκερ: Ενώ η Κάθριν Μόρλαντ περνούσε τα Χριστούγεννά της στο σπίτι με την οικογένειά της, στο Φούλερτον, ο μεγαλύτερος αδερφός της, Τζέιμς, ήταν διακοπές από το κολέγιό του και περνούσε τα Χριστούγεννα ως καλεσμένος της οικογένειας Θορπ. Ο Τζέιμς δαγκώνει τη λαμαρίνα για την Ισαμπέλα, που θυμάται πως μοιάζει πολύ όμορφη στην "κίτρινη τουαλέτα της, με τα μαλλιά της μαζεμένα ψηλά σε πλεξούδες".
(Το αβαείο του Νορθάνγκερ, Κεφάλαια 4 και 15)

"Ειλικρινά εύχομαι τα Χριστούγεννά σου στο Χέρτφορτσαϊρ να είναι γεμάτα 
απ' τις χαρές που φέρνουν συνήθως αυτές οι μέρες και οι θαυμαστές σου να είναι τόσο πολλοί, 
που να μη νιώθεις την απώλεια των τριών που σου στερούμε".
-Κάρολαϊν Μπίνγκλεϋ, Περηφάνια και Προκατάληψη, Κεφάλαιο 21 

Περηφάνια και Προκατάληψη: Ο αδερφός της κυρίας Μπένετ, ο κύριος Γκάρντινερ και η οικογένειά του, επισκέπτονται το Λόγκμπουρν. Οι Μπένετ απολαμβάνουν ένα απόγευμα στο σπίτι της θείας Φίλιπς, όπου η Ελίζαμπεθ είναι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί γνωρίζει τον κύριο Γουίκαμ στη θεία Γκάρντινερ. Εντωμεταξύ, η Κάρολαϊν Μπίνγκλεϋ γράφει στην Τζέιν χριστουγεννιάτικες ευχές γεμάτες ευτυχία και της λέει πως είναι πολύ χαρούμενη που περνάει τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο. Όμως τα επόμενα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Ίσως οι Μπένετ να τα περάσουν στο Πέμπερλυ!


"Ο κύριος Ντάρσυ σας στέλνει όλη την αγάπη του κόσμου, που του περισσεύει απ' αυτή που έχει για μένα. Τα Χριστούγεννα, θα σας περιμένουμε όλους στο Πέμπερλυ."
-Ελίζαμπεθ Μπένετ, Περηφάνια και Προκατάληψη, Κεφάλαιο 60


1 σχόλιο:

  1. Τέλεια! Μου άρεσαν τα μικρά κομμάτια από τα βιβλία που μιλούσαν για τα Χριστούγεννα! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...