Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Υπερηφάνεια και Προκατάληψη:Σειρά BBC VS Ταινία 2005



Είχα πολλές ιδέες σχετικά με το ποιο θα ήταν το πρώτο μου άρθρο σε αυτό το πραγματικά πανέμορφο blog αλλά κατέληξα στο πιο αγαπημένο μου έργο της Τζέην Όστεν το οποίο δεν είναι από την Υπερηφάνεια και Προκατάληψη.
Συγκρίνοντας την μεταφορά του έργου στην σειρά που δημιούργησε το BBC και στην ταινία που προβλήθηκε το 2005 θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική και να μην επηρεαστώ από το γεγονός ότι γνώρισα και αγάπησα την συγγραφική δουλειά της Τζέην Όστεν βλέποντας στο σινεμά την ταινία το 2005.
Έχοντας λοιπόν διαβάσει περισσότερες φορές από όσες μπορώ να μετρήσω το βιβλίο και δει την ταινία και την σειρά σκέφτηκα να κάνω μια σύγκριση μεταξύ των δύο τελευταίων.
Καταρχήν να πω ότι δεν είμαι άνθρωπος που όταν βλέπω μια μεταφορά ενός συγγραφικού έργου στην μικρή ή στην μεγάλη οθόνη κοιτάζω για να παρατηρήσω τις διαφορές με το βιβλίο,για αυτό δεν θα σταθώ σε αυτό.Αν μου αρέσει αυτό που βλέπω αυτό μου φτάνει.

Ξεκινώντας λοιπόν από την σειρά του BBC να πω ότι πρόκειται πραγματικά για μια έξοχη δουλειά όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις σειρές του καναλιού.Ο κάθε ηθοποιός ταίριαζε με τον ρόλο του,μου άρεσαν πολύ οι τίτλοι αρχής και το γεγονός ότι έδειχνε μια αριστοκρατικότητα. Ένα επίσης θετικό ήταν ότι επειδή είχε 6 επεισόδια και άρα 6 ώρες προβολής μπόρεσε να δείξει πιο πολλές σκηνές από την ιστορία από ότι η ταινία.Αλλά κατά τη γνώμη μου έδειχνε και ένα κλίμα τυπικότητας,ίσως και λίγο αυστηρότητας,σαν να κρύβονταν τα συναισθήματα των χαρακτήρων πίσω από μια αριστοκρατική ευγένεια.


Η ταινία του 2005 από την άλλη κατάφερε να με μαγέψει παρόλο που είναι μόνο ένα δίωρο.Σε αυτές τις δύο ώρες ζωντάνεψε όλη η ιστορία μπροστά μου.Μπόρεσα να νιώσω την αντιπάθεια της Ελίζαμπεθ για τον κύριο Ντάρσι,την βαθιά αγάπη του για εκείνη,να πονέσω και εγώ μαζί του  όταν απέρριψε την πρόταση γάμου του και να κλάψω από χαρά όταν τον αγάπησε και εκείνη.Μέσα σε αυτές τις δύο ώρες μπόρεσα να μαγευτώ από την υπέροχη μουσική,να απολαύσω τα υπέροχα τοπία και να πιστέψω ότι για έστω για λίγο μεταφέρθηκα νοητά μέσα στο ιστορία και την έζησα.Για μένα αυτή είναι η Ελίζαμπεθ και αυτός είναι ο κύριος Ντάρσι.
Αλλά όσο και αν εγώ λατρεύω την ταινία πιστεύω ότι η Τζέην Όστεν θα προτιμούσε την σειρά και αυτό γιατί θα ταίριαζε πιο πολύ με την εποχή της.

Θα χαρώ πολύ να ακούσω την δική σας γνώμη,όσοι λοιπόν διαβάζετε το άρθρο μην ξεχάσετε να γράψετε την γνώμη σας σε σχόλιο από κάτω για το ποια εκδοχή προτιμάτε και γιατί.

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο για το τι θα άρεσε στην Τζέιν Όστεν περισσότερο.Ως ρομαντικές ψυχές που είμαστε εμείς οι οστενικές παρασυρόμαστε από μία εκδοχή που βγάζει περισσότερο συναίσθημα. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή οι άνθρωποι ήταν μεγαλωμένοι με αυστηρές αρχές και "πρέπει" και δύσκολα παρασύρονταν από το συναίσθημα , ειδικά μπροστά σε τρίτους. Αλλά προφανώς η ταινία έπρεπε να είναι και λίγο πιο "χολιγουντιανή". Επιπλέον , έχω μια αντιπάθεια προς την Κίρα Νάιτλι και την επιλογή της για το ρόλο. Δεν με έπεισε. Είναι καταρχήν πολύ πιο όμορφη από ότι περιγράφεται στο βιβλίο στο οποίο τονίζεται ότι ο Ντάρσι δεν την έβρισκε τόσο ωραία εμφανισιακά, αλλά μαγεύτηκε από το πνεύμα της.Επίσης την Ελίζαμπεθ τη φαντάζομαι προσωπικά πιο καλοζωισμένη και τροφαντούλα , σύμφωνα με τις επιταγές της βικτωριανής εποχής περί καλοαναθρεμμένων νεανίδων :-). Ως προς τον Ντάρσι, και οι δύο ήταν υπέροχοι, με τον Κόλιν Φερθ να προσεγγίζει το ρόλο πιο κλασσικά και τον Μαθιου πιο τρυφερά. Ελπίζω να μη σας κούρασα και συγχαρητήρια για το άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αναστασία σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και για το σχόλιο σου! :) Θα συμφωνήσω απόλυτα στο ότι εμείς οι οστενικές παρασυρόμαστε από μία εκδοχή που βγάζει περισσότερο συναίσθημα <3 Όπως και με την εικόνα που δίνεις για την Ελίζαμπεθ,ότι η Τζέιν Όστεν όντως την είχε στο μυαλό της λιγότερο όμορφη και λίγο πιο τροφαντούλα όπως ήταν άλλωστε και το πρότυπο ομορφιάς της εποχής.Επίσης και εγώ λατρεύω και τις δύο εκδοχές του κυρίου Ντάρσι με τον Μαθιου να μου κλέβει την καρδιά με το συναίσθημα που βγάζει και με το χαμόγελο του <3

      Διαγραφή
  2. Καλή αρχή Μαρία :) Τέλειο το άρθρο ! Γνώρισα την Όστεν απο την ταινία του 2005 και θυμάμαι πόσο απίστευτα με είχε μαγέψει . Γι αυτό το λόγο θα έχει πάντα ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου . Ωστόσο μου αρέσει πολύ και η σειρά και αγαπώ το βιβλίο . Για μένα και τα 3 είναι 3 διαφορετικά πράγματα και ταυτόχρονα τόσο ίδια . Όταν βλέπω την ταινία λιώνω , όταν βλέπω τη σειρά ξέρω ότι θα έχω μερικές μαζεμένες ώρες απόλυτης απόλαυσης και με βάζει εντελώς στον κόσμο της ιστορίας γιατί έχει μεγάλη διάρκεια . Όταν πάλι διαβάζω το βιβλίο χάνομαι εντελώς . Πως να ξεχωρίσεις κάποιο απο αυτά όταν πρόκειται για μια ιστορία που μιλάει τόσο στην καρδιά σου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ιφιγένεια μου για τα καλά σου λόγια και για το σχόλιο σου! :) Έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι το βιβλίο,η ταινία και η σειρά έχουν το καθένα την δική του ξεχωριστή ομορφιά και χάρη <3

      Διαγραφή
  3. Εν αντιθέσει με σενα Μαρια μου εγω γνωρισα την Austen απο τη σειρα του ΒΒC και απο τοτε εγινα και φανατικη αναγνωστρια!!! Ευτυχως αναφερεις τι θα αρεσε στην αγαπημενη Jane, ποια εκδοχη εννοω!! Εξαλλου νομιζω η ζωη της επιβεβαιωσε το εργο της.......... Θα συμφωνησω απολυτα με την Αναστασια για την Keira Knightley(μετα τους πειρατες το χαος θα συμπληρωσω) και για τη σειρα του ΒΒC οτι ολοι οι ηρωες ειναι απολυτα ταιριαγμενοι με το βιβλιο. Ισως να παιζει ρολο ποιο ειδαμε πρωτο και να μας εχει επηρεσει οπως ο πρωτος τιτλος της Υπηρηφανειας (οι πρωτες εντυπωσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Δώρα σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! :) Θα συμφωνήσω απόλυτα στο ότι οι ηθοποιοί στην σειρά του BBC ταίριαζαν απόλυτα με τον ρόλο του ο καθένας,επίσης λάτρεψα την αριστοκρατικότητα που έδειχνε η σειρά όπως και τους τίτλους αρχής.Πραγματικά πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά <3 Επίσης συμφωνώ στο ότι μάλλον μας επηρέασε το ποιο είδαμε πρώτο καθότι και ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν ''Πρώτες Εντυπώσεις'' <3

      Διαγραφή
  4. Γεια σας και από μένα!! Πρόσφατα διάβασα το "Υπερηφάνεια και Προκατάληψη" και τώρα έχοντας γοητευτεί από τους διάφορους χαρακτήρες όπως της Ελίζαμπεθ και του Ντάρσυ αποφάσισα να αρχίσω και το "Λογική και Ευαισθησία". Η σειρά η αλήθεια είναι πως μεταφέρει πιο πιστά το βιβλίο από ότι η ταινία. Για μένα οι ερμηνείες των ηθοποιών και στις δύο μεταφορές ήταν εξαιρετικές. Καλύτερος Ντάρσυ για μένα ήταν εκείνος της σειράς αν και οι ηθοποιοί της ταινίας (με εξαίρεση τον Ντάρσυ) ήταν ακριβώς όπως τους είχα πλάσει στο μυαλό μου. Η όλη αριστοκρατική ευγένεια και αποστασιοποιήση στην σειρά για μένα ήταν θεμιτή καθώς ανταποκρίνονταν περισσότερο στην πραγματικότητα της εποχής στην οποία διαδρματίζονται. Γενικά μου η σειρά και η ταίνια μου φαίνονται ισότιμες αν και θα δείξω μια προτίμηση στην ταίνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...