Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τζέιν Όστεν και Χριστούγεννα

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές το ερώτημα είναι ένα. Στόλιζε χριστουγεννιάτικο δέντρο η Τζέιν; Κρεμούσε κάλτσες στο τζάκι; Έρευνες δείχνουν πως η βασίλισσα Καρολίνα, σύζυγος του Γεωργίου ΙΙΙ ήταν αυτή που εισήγαγε το έθιμο στη χώρα γύρω στο 1780. Μια Γερμανίδα της αυλής της Καρολίνας στο Windsor έφτιαξε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Χριστουγεννιάτικο δέντρο για να διακοσμήσει τον χώρο σε ένα νεανικό πάρτι Χριστουγέννων. Το δέντρο ήταν ένα αειθαλές κλαδί σε έναν πίνακα, τα κλαδιά του λύγιζαν από το βάρος επιχρυσωμένων πορτοκαλιών και αμυγδάλων και από κάτω τοποθέτησε τη μικρογραφία ενός αγροτόσπιτου και φιγούρες ζώων.


Ακόμα κι αν το έθιμο δεν είχε διαδοθεί στην εποχή της, μου αρέσει να σκέφτομαι τη Τζέιν δίπλα στο τζάκι να κοιτάζει το στολισμένο δέντρο και να σκέφτεται τις ιστορίες της. Την Ελίζαμπεθ και τον Ντάρσυ, την Ανν Έλιοτ και τον πλοίαρχο Γουεντγουορθ.

1 σχόλιο:

  1. Ααααα τώρα με έκανες να θέλω να ξαναδιαβάσω την Περηφάνια και προκατάληψη. Τέλος, το αποφάσισα! Πάμε για την 7η; 8η; φορά μέσα στα χριστούγεννα, μπροστά στο τζάκι! ΤΕΛΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...