Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Μια σύγχρονη οστενική ιστορία

Τόσες και τόσες ιστορίες έχουν γραφτεί βασισμένες στη πιο γνωστή ιστορία της Τζέιν Όστεν, την "Περηφάνια και Προκατάληψη", μα μια από αυτές που ξεχωρίζουν είναι "Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς".

Βάζω στοίχημα πως ανάμεσά μας δεν υπάρχει κάποια που να μην έχει δει αυτή την ταινία, στην οποία όχι μόνο πρωταγωνιστεί ένας άκρως ερωτεύσιμος κύριος Ντάρσυ, αλλά και τον υποδύεται ο ορίτζιναλ κύριος Ντάρσυ, Κόλιν Φερθ!
Πρωτού εκφράσω τον έρωτά μου για τον συγκεκριμένο ρόλο του, να αναφερθώ πιο γενικά στην ταινία και στις ομοιότητες με την αρχική ιστορία της Όστεν.

Κατ' αρχάς ξεκινάμε με ένα πάρτι, όπου γνωρίζονται η Μπρίτζετ και ο Ντάρσυ, ένας πετυχημένος δικηγόρος από τζάκι, ο οποίος, όπως και ο αλτέρνατιβ εαυτός του, την προσβάλλει με την πρώτη ματιά, θεωρώντας την:

"Μια ακατάσχετα φλύαρη γεροντοκόρη που καπνίζει σαν φουγάρο, πίνει σαν ψάρι και ντύνεται σαν τη μητέρα της."

(Ντάξει, ο αλτέρνατιβ εαυτός του είχε άλλα θέματα με την καλή του)

Στη συνέχεια βλέπουμε την Μπρίτζετ να της τραβάει την προσοχή ένας γοητευτικός άντρας, ο Ντάνιελ Κλίβερ (Χιου Γκραντ), ο οποίος έχει προηγούμενα με τον κύριο Ντάρσυ και τα οποία προηγούμενα μεταφέρει αρκετά διαφορετικά απ' ότι συνέβησαν στην νεαρή Μπρίτζετ. Όλο αυτό αναμφίβολα θα σας φέρνει στο μυαλό την περίπτωση του κυρίου Γουίκαμ, που είπε ψέματα σχετικά με το παρελθόν του με τον κύριο Ντάρσυ και δημιούργησε όλα εκείνα τα απεχθή συναισθήματα της Ελίζαμπεθ στο πρόσωπό του. Η Μπρίτζετ, σαν άλλη Ελίζαμπεθ πέφτει στην παγίδα και συνάπτει σχέση με τον αντιπαθητικό, ψεύτη Ντάνιελ, μέχρις ότου εκείνος την απογοητεύσει κι έτσι ανακαλύπτει όλη την αλήθεια και αποκαθίσταται στη συνείδησή της ο ονειρεμένος κύριος Ντάρσυ!! (και καταλάβει πόσο bloody τυχερή είναι τέλος πάντων!!!!) Έχουμε και ξελάσπωμα αλά Ντάρσυ, και απόρριψη ερωτικής εξομολόγησης του. 
Όμως σ' αυτή τη σύγχρονη οστενική ιστορία, έχουμε όλα αυτά που μας έλειπαν από τις ρομαντικές αλλά πολύ απόμακρες και τυπικές σχέσεις της εποχής του ρίτζενσι. Κατ' αρχάς η σχέση της Μπρίτζετ/Ελίζαμπεθ με τον Ντάνιελ/Γουίκαμ, δεν θα μπορούσε παρά να είναι και σεξουαλική. Επίσης βλέπουμε και απολαμβάνουμε όλο το ξύλο που έριξε ο Ντάρσυ στον Ντάνιελ/Γουίκαμ, ενώ παίζει το it's raining men μέσα κι έξω από ένα ελληνικό εστιατόριο (!), και το καλύτερο απ' όλα σας το κράτησα για το τέλος: βλέπουμε τον Ντάρσυ διαχυτικό (χωρίς να παύει να είναι σούπερ σέξι σοβαρός) και να φιλάει τόοοοοοοσο ωραία την Μπρίτζετ/Ελίζαμπεθ, που δεν μπορούμε να του αντισταθούμε πια καθόλου!
Στα plus της συγκεκριμένης ταινίας είναι ότι είναι κωμωδία, με μια Μπρίτζετ που ναι μεν είναι δυναμική, έξυπνη και συμπαθητική, όμως είναι και τρομερά γκαφατζού και γίνεται άπειρες φορές ρεζίλι, επίσης έχει άλλη μια συνέχεια με περισσότερο κύριο Ντάρσυ και σύμφωνα με φήμες θα κυκλοφορήσει εντός του 2013 μια τρίτη συνέχεια, με τίτλο "Το μωρό της Μπρίτζετ Τζόουνς". Άλλο ένα plus, είναι ότι πρόκειται για μεταφορά βιβλίου με τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω ράφι" της Έλεν Φίλντινγκ και είναι και λίγο χριστουγεννιάτικη, με μπόλικο χιόνι και ακόμη πιο μπόλικη Αγγλία! 

Εσείς προσέξατε τις τρανταχτές ομοιότητες; Ήρθε νομίζω ο καιρός να κάνουμε μια επανάληψη!!

5 σχόλια:

  1. Αγαπημένες ταινίες και η πρώτη και η δεύτερη.Ίσως η πρώτη να μου αρέσει λιγάκι περισσότερο.Είναι πάντως από τις ταινίες που βλέπω συχνά και τις απολαμβάνω.Λατρεύω την γκαφατζού Μπρίτζετ και τον στριμμένο και σοβαρό αλλά ταυτόχρονα τόσο ερωτεύσιμο κύριο Ντάρσυ . Μα υπάρχει περίπτωση ταινία με Κόλιν Φερθ και Χιου Γκραντ μαζί να μην είναι καλή;;Περιμένουμε με αγωνία και το τρίτο μέρος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλίο "Μπρος γκρεμός και πίσω ράφι" το είχα αγοράσει, διαβάσει και λατρέψει πολύ πριν βγεί στους κινηματογράφους η ταινία.
    Εκεί πρωτοδιάβασα για έναν κάποιον Κόλιν Φερθ, ο οποίος έπαιζε σε μια σειρά εποχής, την οποία λάτρευε η Μπρίτζετ, τον κο Ντάρσυ, έναν ήρωα της Τζέην Ώστην. Ομολογώ, ότι μέχρι τότε δεν είχα διαβάσει ΟΥΤΕ Τζέην Ώστην. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, είδα το όνομα του πρωταγωνιστή και αποφάσισα να πάω να δω ποιός ήταν αυτός που είχε πάρει τα μυαλά της Μπρίτζετ. Η συνέχεια γνωστή....ντινγκ....ντονγκ !
    Πάντως, η ταινία διαφοροποιείται αρκετά από το βιβλίο. Στο βιβλίο, ερωτικά μπερδέματα αλά Λύντια έχει η μητέρα της Μπρίτζετ και την σώζει ο Μαρκ Ντάρσυ. Αλλά και στην ταινία υπάρχουν μπόλικες αναφορές στο Περηφάνεια και Προκατάληψη.
    Η εκδοτική εταιρεία που εργάζεται η Μπρίτζετ λέγεται....Pemberley! Στο πάρτυ της εταιρείας αναγνωρίζουμε τον αυθεντικό Μπίνγκλευ (Crispin Bonnam Carter) από την σειρά του BBC.
    Εν ολίγοις, μια ταινία που -δικαίως- θεωρείται κλασσική στο είδος της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οοοοο δεν τα ήξερα όλα αυτά margo!!!! Τώρα θα πρέπει να την ξαναδώ για να τα προσέξω!!

    Σίγουρα πρόκειται για αρκετά διαφορετική ιστορία, αφού δεν έχουμε ούτε τις πολλές αδερφές, ούτε μαμά περίεργη (αν και είναι λίγο) και ο μπαμπάς της είναι αρκετά νορμάλ σε σχέση με τη μαμά της. Παρόλα αυτά μου έκαναν εντύπωση οι ομοιότητες που έγραψα και παραπάνω και που όταν κι εγώ είχα πρωτοδεί την ταινία και δεν γνώριζα τον ορίτζιναλ κύριο Ντάρσυ, δεν είχα προσέξει τίποτα απ'όλα αυτά. Τώρα όμως με ανανεωμένες τις γνώσεις μου (!) έπεφτα συχνά πάνω τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την είδα την ταινία πριν λίγες μέρες ξανά, αλλά αυτή τη φορά με μια τελείως διαφορετική ματιά. Την τελευταία φορά που την είχα δει, βλέπετε, ήμουν παντελώς άσχετη από Όστεν. Μα τι τρομερές ομοιότητες που έχει με την Περηφάνια και Προκατάληψη!
    Την προηγούμενη μέρα είχα δει και τη σειρά του bbc και είχε πλάκα να βλέπεις τον Φερθ να παίζει έναν παρόμοιο ρόλο. Πάντως και στους δυο ρόλους είναι τρομερά ερωτεύσιμος :-) Αχ Ντάρσυ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μολις την ειδα μπορω να πω πως απλα την λατρευω. Ολοι οι ηθοποιοι ερνηνευσαν εξαιρετικα τους ρολους τους. Οσο για τον Κολιν Φερθ αποδεικνυει αλλη μια φορα ποσο του ταιριαζει ο ρολος του Νταρσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...