Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Περηφάνια και Προκατάληψη

Λοιπόν νομίζω πως ήρθε η ώρα σιγά σιγά να πιάσουμε τα βιβλία της αγαπημένης μας Όστεν να τα σχολιάσουμε και μετά να ασχοληθούμε με τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.Αποφάσισα λοιπόν να αρχίσω με το Περηφάνια και Προκατάληψη μιας που είναι το πιο γνωστό και είμαι σίγουρη πως ακόμα κι αν δεν έχουμε διαβάσει τα πάντα από Όστεν,έχουμε σίγουρα διαβάσει αυτό και μάλιστα όχι μόνο μια φορά.
Θα ξεκινήσω με λίγα ιστορικά στοιχεία.Το βιβλίο Περηφάνια και Προκατάληψη είναι το δεύτερο στην σειρά βιβλίο της Όστεν που δημοσιεύτηκε ( πρωτοδημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 1813 ) και γράφτηκε μεταξύ 1796 και 1797 στο Στίβεντον  όπου η Όστεν ζούσε στο πρεσβυτέριο. Αρχικά ονομάστηκε Πρώτες Εντυπώσεις όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ με αυτόν τον τίτλο.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το Pemberley της Τζέιν Όστεν


Το Pemberley  είναι ένα φανταστικό σπίτι, ιδιοκτησία του κου Ντάρσυ στο βιβλίο «Περηφάνια και Προκατάληψη». Θεωρείτε πως η περιγραφή του είναι βασισμένη στο Chatsworth House του Ντέρμπυσάιρ που κι αυτό αναφέρεται στο βιβλίο σαν ένα σπίτι που επισκέπτεται η Ελίζαμπεθ πριν το Pemberley.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το φαν κλάμπ της Όστεν στην Βραζιλία

Αυτές τις μέρες είχαμε επικοινωνία με το φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν στην Βραζιλία και μας έκαναν και την τιμή να προσθέσουν στα θέματα τους το δικό μας blog.Είναι ένα πολύ προσεγμένο blog με πολύ ωραία θέματα τα οποία με την βοήθεια του μεταφραστή θα μπορέσετε να τα διαβάσετε στα ελληνικά.Αξίζει να ρίξετε μια ματιά.Μάλιστα είδα πως κάνουν και ωραίες συναντήσεις και συζητήσεις.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εσείς πως γνωρίσατε τα βιβλία της Τζέιν Όστεν;

Σκέφτηκα να αναφέρουμε εδώ την πρώτη μας επαφή με τα βιβλία της Όστεν,πότε τα ανακαλύψαμε και τι μας τράβηξε να συνεχίσουμε να την διαβάζουμε.
Πριν δύο χρόνια ήμουν στο βίντεο κλαμπ της γειτονιάς μου και το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια ταινία με τίτλο Περηφάνια και Προκατάληψη (και μιλάω για την μεταφορά του 2005 ).Διάβασα λιγάκι την υπόθεση και είπα να την νοικιάσω.Να τονίσω πως δεν είχα ιδέα για την Τζέιν Όστεν (παρόλο που γενικά διαβάζω πάρα πολύ ),δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι για τα βιβλία της και προφανώς δεν ήξερα ότι η ταινία είναι βασισμένη σε βιβλίο.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Είναι τα βιβλία της Όστεν ρομαντικά;

Εκεί που είχα στερέψει από ωραίες ιδέες είχαμε μια συζήτηση στην σελίδα μας στο facebook και βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα και για το blog μας.
Τα βιβλία της Όστεν κυρίως τα χαρακτηρίζουμε ως ρομαντικά αναγνώσματα.Είναι όμως στα αλήθεια έτσι;
Αν το σκεφτούμε καλά και με βάση κάποια στοιχεία που έχουμε και που η ίδια η Όστεν μας έχει δώσει στα βιβλία της εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν ήταν και στη καλύτερη θέση.Μόλις έφταναν στην κατάλληλη ηλικία έπρεπε να βρίσκονται σε αναζήτηση συζύγου για να μη μείνουν γεροντοκόρες.Αν έβρισκαν τον κατάλληλο σύζυγο από έρωτα (αφού φυσικά έκριναν και οι γονείς αν είναι ο κατάλληλος) τότε φαντάζομαι πως ήταν τυχερές, αν πάλι όμως τις ανάγκαζαν να παντρευτούν με κάποιον που διάλεγε η οικογένεια και δεν είχαν καν το δικαίωμα να έχουν γνώμη για το θέμα τότε τα πράγματα ήταν αρκετά άσχημα.
Σε αυτό ας πάρουμε ως παράδειγμα την Σάρλοτ Λούκας (η καλή φίλη της Ελίζαμπεθ Μπέννετ που την συναντάμε στο βιβλίο της Όστεν "Περηφάνια και Προκατάληψη" ) η οποία με φόβο μήπως μείνει γεροντοκόρη,γιατί ήταν ήδη μεγάλη σε ηλικία και ανύπανδρη (με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής ), παντρεύτηκε τον κ.Κόλινς που όπως μας τον παρουσιάζει η Όστεν στο βιβλίο ήταν ένας από τους πιο χαζούς άντρες της Αγγλίας,κάτι το οποίο και η ίδια ήξερε.Ας αναρωτηθούμε λοιπόν εδώ πόσες γυναίκες τότε έκανα το ίδιο πράγμα απλά και μόνο από φόβο;Και ποιος ξέρει αν η Σάρλοτ(και η οποιαδήποτε που έκανε κάτι παρόμοιο) περίμενε λίγο καιρό ακόμη ίσως και να συναντούσε τον έρωτα και τελικά να ζούσε ευτυχισμένη και να περνούσε καλύτερα.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Το μυστήριο του θανάτου της Τζέιν Όστεν

Φανατική αναγνώστρια αστυνομικών ιστοριών, δε μπορούσα να μείνω ασυγκίνητη στον τίτλο του παρακάτω άρθρου και αφού αφορά στην αγαπημένη μας Τζέην το μοιράζομαι μαζί σας.

  Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν διακόσια χρόνια από τον θάνατο της Τζέιν Όστεν, ωστόσο οι μυστηριώδεις συνθήκες του θανάτου της συνεχίζουν να κεντρίζουν την φαντασία συγγραφέων και ερευνητών.

  Ο θάνατος της έχει αποδοθεί κατά καιρούς σε καρκίνο, στην ασθένεια του Άντισον και σε αυτοάνοσες παθήσεις, ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί μια ακόμη θεωρία: δηλητηρίαση από αρσενικό.
  Αυτό πιστεύει τουλάχιστον η συγγραφέας Λίντσεϊ Άσφορντ, η οποία μετακόμισε πριν τρία χρόνια στο χωριό Τσάουτον, όπου έζησε η Όστεν, για να γράψει το νέο μυθιστόρημα της. Εγκαταστάθηκε στο παλιό σπίτι του αδελφού της Όστεν και μελέτησε την αλληλογραφία της διάσημης συγγραφέως.Σε ένα από αυτά, αποκαλύπτει στην Guardian, βρήκε μια πρόταση που της έκανε εντύπωση: «Είμαι σαφώς καλύτερα τώρα και βελτιώθηκε η εμφάνιση μου, η οποία ήταν αρκετά κακή: άσπρο, μαύρο και όλα τα κακά χρώματα».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...