Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Λογική και Ευαισθησία : η ταινία

Μια καταπληκτική  μεταφορά του υπέροχου μυθιστορήματος της Όστεν Λογική και Ευαισθησία , κυκλοφόρησε το 1995 και το σενάριο το έγραψε η Emma Thompson που υποδύεται και μια από τις δύο αδελφές Ντάσγουντ .Μια πολυβραβευμένη ταινία που αξίζει να δείτε.
Η ιστορία μας αρχίζει όταν ο κ.Ντάσγουντ πεθαίνει και αφήνει τις τρεις κόρες του και την γυναίκα του κυριολεκτικά στο δρόμο αφού όλη του η περιουσία περνάει στον γιό που είχε από τον προηγούμενο γάμο του.Τι κι αν ο Τζον Ντάσγουντ υποσχέθηκε στον ετοιμοθάνατο πατέρα του πως θα προσέχει τις αδελφές του και δεν θα τις αφήσει έτσι, η γυναίκα του Φάνι δεν μπορεί να δεχτεί πως θα σπαταλήσουν την περιουσία τους έτσι.Τον Τζόν δεν τον λες και δυναμικό άντρα οπότε καταλαβαίνετε πως επηρεάστηκε από τη σύζυγο του στο λεπτό κι έτσι οι αδελφές και η Μητέρα Ντάσγουντ έπρεπε να βρουν ένα σπίτι να μείνουν όμως με λίγα χρήματα.Συνηθισμένες σε μια πλούσια ζωή , με πολλούς υπηρέτες ξαφνικά αλλάζουν όλα και οι ηρωίδες μας περνάνε δύσκολες ώρες.Ας μη ξεχνάμε πως τότε οι γυναίκες με κάποια θέση στην κοινωνία ήταν αδιανόητο να δουλεύουν κι έτσι δεν είχαν από πουθενά ένα έξτρα εισόδημα  . (για τη θέση τον γυναικών εκείνη την εποχή ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο μας) Λίγο πριν φύγουν από το πατρικό τους οι αδελφές Ντάσγουντ για να εγκατασταθούν σε ένα μικρό σπιτάκι κάπου στην εξοχή , κάνει την εμφάνιση του ο αδελφός της Φάνι , κύριος Έντουαρτ Φέρραρς και όλα δείχνουν πως δείχνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στη Έλινορ Ντάσγουντ.Το θέμα μένει σε εκκρεμότητα καθώς πρέπει να φύγουν για να εγκατασταθούν στο καινούργιο τους σπίτι.Εκεί κάνουν πολλές γνωριμίες , δύο από αυτές είναι ο Συνταγματάρχης Μπράντον και ο Τζον Γουίλομπι που για να πούμε και την αλήθεια κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση σε όλους.Οι δύο κύριοι έχουν μαι συμπάθεια για την Μαριάν όμως ποιον τελικα προτιμάει εκείνη;;

Το καστ των ηθοποιών είναι εκπληκτικό :  Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet, Hugh Grant .....

Emma Thompson στο ρόλο της Έλινορ
 Στο ρόλο της λογικής Έλινορ Ντάσγουντ η Emma Thompson που όπως είπαμε υπογράφει και το σενάριο της ταινίας για το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ και με Χρυσή Σφαίρα ! Τι να πει κανείς για την εκπληκτική της ερμηνεία;Ο ρόλος της Έλινορ κατά τη γνώμη μου της ταιριάζει τόσο πολύ  , λες και η Όστεν είχε εκείνη στο μυαλό της όταν έγγραφε το βιβλίο.Το σενάριο εκπληκτικό και πιστεύω το αποτέλεσμα από τη μεριά της Thompson ήταν τόσο καλό και από τις δύο πλευρές γιατί αγαπάει αυτή την ιστορία , σεβάστηκε το έργο της Όστεν και δεν του άλλαξε τα φώτα ,μπήκε βαθιά στο ρόλο της και ήταν ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι η Έλινορ.Εξαιρετική και φυσικά για τον ρόλο της αυτό βραβεύτηκε με το βραβείο BAFTA για πρώτο γυναικείο ρόλο .
Kate Winslet στο ρόλο της Μαριάν
Στο ρόλο της ευαίσθητης Μαριάν Ντάσγουν η υπέροχη Kate Winslet που για τον ρόλο της στη λογική κι ευαισθησία βραβεύτηκε με βραβείο BAFTA . Έκπληκτη στο ρόλο της Μαριάν , το πρόσωπο της Winslet έβγαζε από μόνο του τη γλύκα και το ρομαντισμό της Μαριάν και σε συνδυασμό με την υπέροχη ερμηνία της βγήκε ένα άψογο αποτέλεσμα .
Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην αναφέρω πόσο όμορφα την ακούσαμε να τραγουδάει : 
Hugh Grant στο ρόλο του Έντουαρτ
 Ο υπέροχος, ο λατρεμένος Hugh Grant υποδύεται τον Έντουαρτ Φερραρς , πως να μην αγαπήσει κανείς τον Έντουαρτ όταν τον βλέπει στο πρόσωπο του Grant ; Πραγματικά εξαιρετικός ηθοποιός και αν σήμερα τον λατρεύω φταίει πρώτα από όλα ο ρόλος του στη λογική και ευαισθησία .Και σε αυτήν την περίπτωση πιστεύω πως ο ρόλος του ταίριαξε απίστευτα όπως το πιστεύω και για τους περισσότερους σε αυτή την ταινία. Φοβάμαι πως καταντάω κουραστική που στολίζω όλο το καστ (και ακόμα δεν τελείωσα ! ) με όμορφα λόγια αλλά τι να κάνω που είναι όλοι ένας κι ένα;Δεν φταίω . :P
Alan Rickman στο ρόλο του Συνταγματάρχη Μπράντον
Στο ρόλο του αγαπημένου μου Συνταγματάρχη Μπράντον ο πολυαγαπημένος μου Alan Rickman.Αν τον αγάπησα στο ρόλο του καθηγητή Σνέιπ στις ταινίες Χάρι Πότερ εδώ τον λάτρεψα.Σαν χαρακτήρας ο Συνταγματάρχης είναι φοβερός , το βλέμμα και το ύφος που είχε ο  Rickman  και γενικά όλο το στυλ του έκανα έναν εντελώς ερωτεύσιμο χαρακτήρα που είμαι σίγουρη τρέλανε τις θαυμάστριες του και όχι μόνο.Υπέροχος !!!
Greg Wise στο ρόλο του Γουίλομπι
Ο Γουίλομπι δυστυχώς έχει τέτοιο χαρακτήρα που όποιος ηθοποιός και να τον έπαιζε ήταν σίγουρο πως θα έπαιρνε και κάποια αντιπάθεια από το κοινό.Παρόλα αυτά ο Greg Wise ήταν πολύ καλός στο ρόλο του , εμφανισιακά ήταν πολύ γοητευτικός όπως θα έπρεπε να είναι ο Γουίλομπι και γενικά πιστεύω πως ήταν πολύ καλή επιλογή για το ρόλο .

Μου άρεσαν επίσης πολύ και οι : Gemma Jones στο ρόλο της κ.Ντάσγουντ , Harriet Walter στο ρόλο της Φάνυ Ντάσγουντ , James Fleet στο ρόλο του Τζον Ντάσγουντ .

Φαντάζομαι κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω να γράφω γιατί πρέπει να σας έχει πάρει ο ύπνος κάπου στη μέση του άρθρου και ζήτημα να έχει καταφέρει ένας να φτάσει ως το τέλος :P Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο τρέξτε αμέσως πάρτε ένα μπουκαλάκι κρασί , καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την ταινία.Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα το βιβλίο ήρθε τώρα ο καιρός να το κάνετε , μόλις τελειώσετε την απολαυστική ανάγνωση του βιβλίου δείτε την ταινία και είμαι σίγουρη θα σας αρέσει πολύ. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα αριστούργημα και η Τζέιν Όστεν αν παρακολουθεί από κάπου ψηλά όλα αυτά που έχουν γίνει με τα βιβλία της είμαι σίγουρη πως ένα από τα πολλά που θα την κάνουν χαρούμενη είναι και αυτή η ταινία .
Θα κλείσω με τον υπέροχο λόγο που έβγαλε η Emma Thompson όταν παρέλαβε τη Χρυσή σφαίρα  για το σενάριο της Λογικής και Ευαισθησίας :

6 σχόλια:

  1. Wow!Ειναι το μονο που μπορω να πω γι'αυτη την ταινια.Οι ερμηνειες εξαιρετικες απο ολους,ακομα και απο τον ,ομολογουμενως,λιγακι ξυνο Χιου Γκραντ.Θα μου επιτρεψεις,ομως να εχω μια ιδιαιτερη αδυναμια στον σπουδαιο Αλαν Ρικμαν.Ολο το καστ,ομως,ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!Για οσους δεν την εχουν δει ενα εχω να πω:Σπευσατε!

    Αννέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Άλαν Ρίκμαν έχω κι εγώ μεγάλη αδυναμία !!! <3 Τον λατρεύω κι εδώ και φυσικά στις ταινίες Χάρι Πότερ !!

      Διαγραφή
  2. καλα.. γι'αυτη την ταινια, θα μπορουσε κανεις για σχολιαζει με τις ωρες. ξεχωριζω την Ελινορ (γιατι εχω στοιχεια του χαρακτηρα της), και θαυμαζω το κουραγιο της, να υποφερει, αλλα ταυτοχρονα να κρατα χαρακτηρα μπροστα στην υπουλη μνηστη του αγαπημενου της.

    Απο την αλλη παρακολουθησα και συμπονεσα την παρορμητικη Μαριον, που λιγο ελειψε να της βγει το ονομα, μη μπορωντας να συγκρατησει την εκδηλωση των συναισθηματων της. Αναρωτιεμαι επισης ποσες κοπελες με τον ιδιο χαρακτηρα ειχαν καλο τελος με τους ερωτες τους.

    Ευτυχως παντως για την Μαριον, υπηρξε αλλη αγαπη που την περιμενε υπομονοτικα, και ακομη καλυτερα που μπορεσε και εκεινη να του ανταποδωσει στον ιδιο βαθμο την αγαπη (στην ζωη παντως.. σχεδον σπανιο να συμβει το ιδιο)

    Και οι δυο ιστοριες των αδερφων ακροβατουν στο ρεαλιστικο/μη ρεαλιστικο. Γιατι εξισου μεγαλη τυχη ειχε στο τελος και η Ελινορ. Δεν πιστευω δηλ με τον χαρακτηρα της, και με τετοια αντιπαλο, να ελπιζε σε θετικη καταληξη.

    και οι δυο ιστοριες των αδερφων παντως, θα μπορουσαν μια χαρα να σταθουν και απο μονες τους, αλλα η Ωστεν προτιμησε να μας τις παρεθεσει μαζι, για να κανει την συγκριση και να δειξει τις αντιθεσεις

    ______
    Λορένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταζομαι πως προσεξατε τον Δρ Χαουζ στην ταινια...

    Λορένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις την είδα, πόσο υπέροχη ταινία, πραγματικά πιστεύω πως η Όστεν θα ήταν πολύ ικανοποιημένη!!

    Και ο λόγος της Τόμσον στα BAFTA μοναδικός!!!! Αχ, πολύ μου άρεσε τελικά αυτή η ιστορία ♥ ♥ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...