Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη (μέρος 6ο)

Η τέταρτη εβδομάδα της ομαδικής μας ανάγνωσης έφτασε στο τέλος της , διαβάσαμε τα κεφάλαια 31-40 που ήταν γεμάτα ανατροπές και ήρθε επιτέλους η μέρα του σχολιασμού .Είμαι σίγουρη πως έχουμε πολλά να πούμε .


Μια μικρή περίληψη:
Δεν νομίζω να έχει κανείς παράπονο ;Συνεχώς στην ιστορία μας μπαίνει και κάποιος καινούργιος χαρακτήρας και συμβαίνουν φοβερές ανατροπές .
Την εμφάνιση του στο Ρόζινκγς Παρκ έκανε ο κύριος Ντάρσυ μαζί με τον συνταγματάρχη Φιτζγουίλιαμ και έκαναν τις βαρετές μέρες στο Χάνσφορντ να φαίνονται λιγάκι πιο ενδιαφέρουσες για την καλή μας Ελίζαμπεθ .Οι μέρες τους εκεί κυλάνε ήρεμα , στο "φτωχικό της Λαίδης Κάθριν , με περιπάτους και με τον κύριο Κόλλινς να τους πρήζει όλους :P
Και ενώ τίποτα δεν φαίνεται πως μπορεί να χαλάσει αυτή την ηρεμία ο συνταγματάρχης αποκαλύπτει στη Λίζυ ότι ουσιαστικά  ο Ντάρσυ  απομάκρυνε τον φίλο του Τσάρλς από την αδελφή της και παθαίνει μεγάλο σοκ . Δεν άντεχε άλλη μια επίσκεψη στο Ρόζινγκς  και δεν ήθελε να δει τον κύριο Ντάρσυ έτσι δεν ακολούθησε την παρέα της κάνοντας την αδιάθετη .Ο καλός μας κύριος Ντάρσυ την επισκέφτηκε για να δει πως είναι και εκεί που κανείς δεν το περίμενε της έκανε πρόταση γάμου όχι και με πολύ όμορφο τρόπο .Εκείνη αρνείται και τον κατηγορεί για τον άσχημο τρόπο του και φυσικά για τις συμφορές του Γουίκαμ και για την απομάκρυνση του Τσάρλς απο την Τζέιν .Εκείνος τα χάνει και φεύγει αλλά την επομένη της δίνει ένα τεράστιο γράμμα που ανατρέπει ότι πιστεύαμε ως τώρα για τον Γουίκαμ αλλά και για τον καημένο τον κ.Ντάρσυ .Η Λίζυ επιστρέφει στο σπίτι της όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα , οι αδελφές της ασχολούνται ακόμα με τους στρατιωτικούς  και θέλουν να τους ακολουθήσουν ως το Μπράιτον . Η Λίζι μαθαίνει πως ο Γουίκαμ χώρισε απο την δεσποινίδα Κίνγκ και ανακουφίζετε που η η καημένη γλύτωσε απο τον προικοθήρα .Λέει τα πάντα στην Τζέιν , για την πρόταση του Ντάρσυ , για τον υποκριτή Γουίκαμ αλλά της κρύβει όσα έμαθε για τον κύριο Μπίγκλεϋ....

Και μερικά δικά μου σχόλια:
 (Προσοχή στα σχόλια να μην αποκαλύψουμε κάτι για την συνέχεια της ιστορίας μας αλλά να σχολιάσουμε μόνο ότι έγινε ως το κεφάλαιο 40 για να μη το χαλάσουμε σε όσους το διαβάζουν πρώτη φορά ) 


Μαζί με τον Ντάρσυ στο Ρόζινγκς είδαμε και τον συνταγματάρχη Φιτζγουίλιαμ .
Πριν σχολιάσω οτιδήποτε ας μου εξηγήσει κάποιος πως της ήρθε της Όστεν να βάλει μικρό όνομα στον Ντάρσυ Φιτζγουίλιαμ και να βάλει στον συνταγματάρχη το Φιτζγουίλιαμ ως επίθετο ;;
Και συνεχίζω το σχολιασμό μου .Λοιπόν ο συνταγματάρχης είναι ένας γοητευτικός και με πολύ ωραίους τρόπους νέος και της Ελίζαμπεθ της γυάλισε .Μην ακούσει για στρατιωτικό αμέσως της αρέσει :P Κάνει εντυπωσιακή είσοδο στην ιστορία μας και όλοι φανταζόμαστε πως θα βγούνε τα μαχαίρια και θα κλείσουν σπίτια γιατί θα γίνει "μάχη" με τα δύο ξαδέλφια για τα μάτια της Ελίζαμπεθ .Οι επισκέψεις στο Ρόζινγκς είναι πολύ συχνές και η Λαίδη Κάθριν πιο εκνευριστική από ποτέ !Αναρωτιέμαι πως στο καλό βγήκε έτσι αγενής ενώ έχει μια πολύ καλή ανατροφή .Πόσο αέρα είχε το μυαλό της από τα πλούτη ;;Διακόπτει όποιον μιλάει χωρίς να τη νοιάζει , χώνει τη μύτη της παντού και για όλα έχει άποψη .Για να μη πω για τις ανοησίες που λέει ώρες-ώρες.
Μα δείτε τι λέει !!!!!!!!!
Γενικά οι συμβουλές της και οι απόψεις της με τρελαίνουν .
Η Λίζυ αφού ουσιαστικά η Λαίδη Κάθριν την υποχρεώνει να παίξει πιάνο , τα λέει με τον Φιτζγουίλιαμ και δεν διστάζει να αστειευτεί λιγάκι για τον πρόσωπο του κύριου Ντάρσυ όταν εκείνος τους πλησιάζει . Άραγε ο Ντάρσυ να είχε πει κάτι στον ξάδελφο του για το ενδιαφέρον του για εκείνη ;;;
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αρχίσει μεταξύ τους και καλός μας Ντάρσυ παραδέχεται πως δεν τα πάει και πολύ καλά με τη συζήτηση όταν δεν γνωρίζει κάποιον .
Τι τον πέρασες καλή μου Ελίζαμπεθ ;Σαν τον Γουίκαμ είναι ;;

 Βλέπουμε τον Ντάρσυ να είναι κάπως περίεργος και όταν είδαμε τι ακολούθησε δικαιολογήσαμε την αμήχανη και χωρίς αιτία επίσκεψη του στο φτωχικό των Κόλλινς καθώς και τις ερωτήσεις που έκανε στην Ελίζαμπεθ για το πως θα της φαινόταν να μένει μακριά από τους γονείς της . Γέλασα πολύ που την ψάρευε για το θέμα της απόστασης και εκείνη αναρωτιόταν γιατί στο καλό της τα έλεγε όλα αυτά . Ετοίμαζε το έδαφος ο κύριος Ντάρσυ ;)
Κι εκεί που λέγαμε η Ελίζαμπεθ μπορεί και να είχε αρχίσει να τον συμπαθεί ο συνταγματάρχης της αποκάλυψε ότι ο ξάδελφος του έσωσε τον φίλο του από έναν κακό γάμο . Τον λες και κουτσομπόλη τον Φιτζγουίλιαμ , με μεγάλη ευκολία αποκάλυψε αυτό το μυστικό .( όποτε πάω να πω ή να γράψω Φιτζγουίλιαμ ζορίζομαι ρε παιδιά !! :P )
Με το δίκιο της τα έχασε η Ελίζαμπεθ όταν τα άκουσε όλα αυτά όμως γενικά έκρινε πολύ βιαστικά .Το ίδιο έκανε και όταν της μίλησε ο Γουίκαμ , δεν περίμενε ποτέ να ακούσει και τις δύο πλευρές και έκρινε με την πρώτη .Αυτό θα πει προκατάληψη .
Το παίζει αδιάθετη λοιπόν και δεν πηγαίνει στο Ρόζινκγς γιατί πόσο να αντέξει την Λαίδη Κάθριν με τέτοια διάθεση ;;Εννοείται πως δεν ήθελε να δει και τον Ντάρσυ αλλά που να φανταστεί πως θα της χτυπούσε την πόρτα ;Γιατί βλέπεις όταν άκουσε το κουδούνι περίμενε τον συνταγματάρχη .
Ο κ.Ντάρσυ σε φάση τρελής αμηχανίας !

Βαριά σιωπή και αμηχανία επικρατεί στο δωμάτιο ώσπου ξαφνικά αρχίζει ο Ντάρσυ να μιλάει .Και δεν λέει τίποτα τυχαίο , κάνει κανονική ερωτική εξομολόγηση !!!!

Τον λυπήθηκα στην αρχή γιατί η αγωνία που περνάει είναι ολοφάνερη αλλά όσες φορές και να σκεφτώ την πρόταση γάμου που της κάνει , εκτός από ζήλια :P με προβληματίζει κάτι . Με ποια λογική απομακρύνει τον φίλο του απο την Τζέιν και μετά εκείνος επειδή δεν αντέχει κάνει πρόταση γάμου στην αδελφή της Τζέιν ;;Ότι κι αν λέει πως ήταν καλύτερος για το φίλο του σε συμβουλές από ότι για τον εαυτό του εγώ τα ακούω βερεσέ .Κι αν εκείνη δεχόταν τι θα έλεγε μετά στο φίλο του όταν εκείνος θα του έλεγε " Με δουλεύεις Ντάρσυ ;Εσύ άλλα δεν έλεγες;;;".
Δεν λέω λιώνω κάθε φορά που διαβάζω - βλέπω την πρόταση που της κάνει αλλά το σωστό να λέγεται !
Στο βιβλίο η σιγουριά του Ντάρσυ ότι η Ελίζαμπεθ θα πει το ναι είναι φανερή και το πως πέφτει από τα σύννεφα στην άρνηση της είναι επίσης φανέρο .
Καλά άμα δεν θέλεις εσύ την καλή του γνώμη την παίρνω εγώ δεν είναι θέμα :P
Και μετά την άρνηση της Λίζυ αρχίζει το " καλό ". Πιστεύω είπε τόσα προσβλητικά πράγματα χωρίς να το θέλει απλά και μόνο επειδή δεν περίμενε με τίποτα το όχι σαν απάντηση .Και εκείνη δεν του είπε απλά όχι αλλά ότι είναι ο τελευταίος άντρας που θα παντρευόταν .Δηλαδή δεν του άφησε καμιά απολύτως ελπίδα .Βρήκα την αντίδραση του πολύ λογική και ανθρώπινη .Δεν λέω πως ήταν σωστό να την προσβάλει , ειδικά για την οικογένεια της αλλά για σκεφτείτε λιγάκι σε τι δύσκολη θέση ήταν .Η Λίζυ στο άκουσμα όλων αυτών νομίζω ταράχτηκε τόσο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πει για το θέμα της αδελφής της και του Γουίκαμ . Με το δίκιο της ταράχτηκε αν και εδώ που τα λέμε ο Ντάρσυ δεν της είπε κάτι που δεν ήταν σωστό .Κοινωνικά είναι πολύ κατώτερη του και η οικογένεια της δεν δίνει και την καλύτερη εντύπωση .Και ξαναλέω δεν τον δικαιολογούν όλα αυτά , δεν μιλάνε έτσι σε μια γυναίκα και ειδικά όταν σε αυτή τη γυναίκα έχουν κάνει πριν απο λίγο πρόταση γάμου .Αλλά είπαμε ήταν η κακιά η ώρα :P
Ο Ντάρσυ απο την αρχή του βιβλίου "τσακίζει" την περηφάνια της Λίζυ και πιστεύω ενώ μπορεί να τον έβρισκε γοητευτικό "πιέστηκε" να τον αντιπαθήσει και γι' αυτό ότι άκουγε εναντίον του το πίστευε χωρίς δεύτερη σκέψη .
Μάλλον είπες κι εσύ αρκετά κύριε Φιτζγουίλιαμ !!
 Όλα έγιναν μεταξύ τους άνω-κάτω όμως ο Ντάρσυ ένιωσε πληγωμένος που τον κατηγόρησε για τα βάσανα του Γουίκαμ και αποφάσισε να δικαιολογηθεί γράφοντας ένα τεράστιο γράμμα .

 Όπως ήταν αναμενόμενο η Λίζι έπεσε από τα σύννεφα με αυτά που έμαθε για τον Γουίκαμ και είναι ολοφάνερο πόσο άσχημα ένιωσε για όλα αυτά που είπε και που ανάγκασε τον Ντάρσυ να της πει αυτή την θλιβερή ιστορία .Πάντως ο Γουίκαμ στο μυαλό της Όστεν πρέπει να ήταν πολύ όμορφος και να είχε μεγάλη επιρροή στις γυναίκες γιατί όλες έπεφταν ξερές και τις έπειθε για ότι ήθελε .
Οι δικαιολογίες του για το θέμα του Μπίγκλεϋ δεν με έπεισαν ούτε και στο γράμμα , θα έπρεπε να είχε επανορθώσει τουλάχιστον όταν κατάλαβε πως ο ίδιος δεν άντεχε άλλο και ήταν τρελός από έρωτα για μια από τις αδελφές Μπέννετ.
Στο γυρισμό της Ελίζαμπεθ στο σπίτι γέλασα πολύ με την Λύντια που τους κέρασε όλους αλλά με δανεικά λεφτά .Γενικά όσο περνάνε τα κεφάλαια για ακόμη μια φορά απολαμβάνω τη γραφή και το χιούμορ της Όστεν .Είναι απολαυστική!!
Ποια η γνώμη σας που η Ελίζαμπεθ έκρυψε από την Τζέιν κάτι τόσο σημαντικό ;Εγώ από τη μία συμφωνώ και πιστεύω έκανε καλά γιατί θα την πλήγωνε αυτό αλλά από την άλλη κρίμα ήταν κι εκείνη , έπρεπε να μάθει ότι ο Τσάρλς την είχε ερωτευτεί κι εκείνος αρκετά .
Η συνέχεια της ιστορίας μας είναι υπέροχη και όσοι την ξέρουμε είμαι ανυπομονούμε .Όσοι δεν το έχετε διαβάσει να περιμένετε όμορφα γεγονότα, ανατροπές , ωραία μέρη .....

Την επόμενη εβδομάδα(5-11 Αυγούστου) διαβάζουμε από κεφάλαιο 41 εως 50 και την Κυριακή θα ανέβει ο σχολιασμός στις 21:00 .Συγνώμη για την καθυστέρηση και που ανέβασα μια μέρα αργότερα τον σχολιασμό αλλά είναι καλοκαίρι και ...καταλαβαίνετε :P 
(Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της ομαδικής μας ανάγνωσης εδώ )

8 σχόλια:

 1. Λοιπόν, θέλω να πω κάποια πράγματα για το Φιτζγουίλιαμ. Συνεχίζει να είναι ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες.Είναι φανερό πόσο πολύ του άρεσε η παρέα της Λίζυ και το γεγονός οτι του είχε μιλήσει ο Ντάρσυ γι αυτήν. Είναι ιδιαίτερα έντονη η προτίμηση που της δείχνει, όσο διαπιστώνει οτι τα καλά λόγια του εξαδέλφου του δεν ήταν μόνο λόγια. Με ενόχλησε,όμωςν, ο απότομος τρόπος που τις "έκοψε" τις ελπίδες. Τις είπε εμμέσως πλην σαφώς¨"Σε γουστάρω, αλλά δεν μπορείς να συντηρήσεις τον ακριβό τρόπο ζωής μου" και ουσιαστικά παραδέχθηκε πως ούτε αυτός καλά-καλά δεν μπορεί να συντηρήσει τον τρόπο ζωής του.
  Δε θα σχολιάσω την πρόταση, αλλά την αντίδραση της Λίζυ όταν σιγά- σιγά συνειδητοποιούσε οτι ο Γουίκαμ ήταν μόνο λόγια. Πώς με μια σύντομη γνωριμία με τον Ντένυ πείστηκε να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και να μπει στο στρατό, πως κανείς δεν τον ήξεε και είχαν μόνο τα λόγια του να βασιστούν για το χαρακτήρα του. Πως δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε ένα περιστατικό που να αποδείκνυε το καλό του χαρακτήρα, αλλά μόνο την ευχάριστη φύση του. Πως άρχισε αμέσως μετά την αποχώρηση του Ντάρσ να διαδίδει την ιστορία του και την κακοτυχία του. Ήταν τόσο καλογραμμένο αυτό το κεφάλαιο, που πραγματικά νόμιζα οτι ήμουν δίπλα στη Λίζυ και διαβάζαμε το γράμμα μαζί καθώς έβλεπα τις αντιδράσεις της!
  Κι έτσι όπως κατάλαβε την έλλειψη βάθους κι επιπέδου και καλοσύνης του Γουίκαμ, άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο καλός, ηθικός και μαζεμένος άνθρωπος είναι ο Ντάρσυ. Τι κι αν δεν ακούγεται και δε συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις; Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την παράφορη αγάπη που έχει για την αδερφή του. Η προκατάληψή της, ο πληγωμένος εγωισμός της την εμπόδισε να έχει μια καλύτερη σχέση εξαρχής με έναν καλόν άνθρωπο.
  Τέλος, θέλω να αναφερθώ στον Κόλινς. Μπορεί να είναι κουραστικός, αμόρφωτος κι ανέλπιστα βαρετός, τη γυναίκα του, όμως, την έχει στα πουπουλα! Της φέρεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της προσφέρει ένα άνετο και ήσυχο σπιτικό και την ευκαιρία να κάνει σημαντικές διασυνδέσεις(όσο αχώνευτες κι αν είναι αυτές!). Την ώρα που κατέβηκαν για πρωινό και βρέθηκε μόνος του με τη Λίζυ, με συγκίνησαν πολύ τα καλά του λόγια προς τη γυναίκα του αλλά και προς αυτήν. Πολύ σίγουρα θα τα είχε κάνει πρόβα,αλλά δε με πείραξε καθόλου. Ήταν ευγενικός, καλοσυνάτος και σωστός. Μπράβο του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ξεκινησω με το να σχολιασω ακομη μια φορα, την εκτεταμενη επισκεψη της Λιζυ στους κολινς, και του Νταρσυ και ξαδερφου του στης Λαιδης Καθριν. Αραγε.. ποσους μηνες εχει να δει το σπιτι του ο Νταρσυ; Επισης.. οι Κολινς για μεσαια ταξη, πρεπει να ειχαν μεγαλο σπιτι για να φιλοξενουν τοσα ατομα (λιζυ, πατερας και αδερφη της Σαρλοτ). Αρα και η μεσαια ταξη, υιοθετουσε συνηθειες πλουσιων. Για υπηρετρια παντως δεν ακουσα να υπαρχει στο σπιτι αυτο. Να υποθεσω οτι υπηρχε;

  Επισης παιρνουμε τωρα πια μια πιο καλη εικονα, στο πως περνουσαν οι ανθρωποι εκεινης της εποχης τον καιρο τους : κανοντας επισκεψεις, διαρκειας και ημερας.. οικογενεικες βραδιες, και κανεναν χορο. Για ψωνια, περιεργως δεν προσεξα κατι.

  Και βλεπω ολονων (πλην του Νταρσυ) ο κυκλος ειναι περιορισμενος.

  Για την προταση, μου κανει εντυπωση για αλλη φορα η αυτοπεποιηθηση της Λιζυς. Και παλι η περηφανια της μπαινει πανω απο ολα.. Και παλι δεν της περναει ουτε στιγμη, ουτε η τιμη που της γινεται, ουτε αν εχουν βαση οι επιφυλαξεις του Νταρσι (οσο και αν την ποναει αυτο).

  Σημ. Μπραβο ιδεα που ειχε για τον εαυτο της παντως.. την παραδεχομαι, αλλα δεν ξερω αν σε ολους βγαινει σε καλο αυτο..

  Βεβαια.. καλο του κανει του Νταρσι να του ισοπεδωσει λιγο την σιγουρια, οσο και της Λιζυς το μετεπειτα γραμμα του, να της ανοιξει λιγο τα ματια, για τα οσα πιστευε μεχρι τοτε.

  Ο εξαδελφος Φιτζουιλιαμ τρωει ενα μεγαλο ακυρο, και ενα μεγαλο "εξω απο δω", τοσο την ομολογια του πως ψαχνει πλουσια νυφη να τον συντηρει, οσο και για το φλερτ που εκανε στην ελιζαμπεθ, και της δημιουργησε καποιες ελπιδες για να τις ακυρωσει μετα.

  Η λαιδη Καθριν ειναι αδερφες με την μητερες του Νταρσι ειπαμε; Αραγε να εμοιαζαν καθολου οι 2 αδερφες;

  Για την λαιδη καθριν τι να πω... την αντεχει κανεις (πλουσιος) για επισκεψη αυτη την γυναικα; Μαλλον γι'αυτο και δεχεται τους Κολλινς.

  Και τελος παντων.. μετα την αποκαλυψη ολων.. απορω και εγω γιατι εκρυψε η Λιζυ απο την Ελιζαμπεθ την αληθεια για τον Μπιγκλει. Απο προσωπικη εμπειρια.. καλυτερα να ξερεις τον λογο, παρα να σπας το κεφαλι σου να βρεις τι εφταιξε. Καθολου.. μα καθολου δεν εγκρινω.. και την επικρινω..

  βασιλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμπληρωμα : ποιο το οφελος μιας πλουσιας νυφης, απο τον Φιτζουιλιαμ; Ποια θα τον επαιρνε μονο για να τον συντηρει.. αναρωτιεμαι. Και πως θα καταφερνε να την κερδισει αυτος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να ευχαριστήσω την Ιφιγένεια που ακόμα μια φορά μας έδωσε υπέροχη "πάσα" για τα σχόλιά μας. Η εν περιληψη παρουσίαση μου κάνει πολύ καλό μια και ξαναθυμάμαι τα προηγούμενα κεφάλαια...
  Θα μου επιτρέψετε αυτή τη φορά να μην ακολουθήσω κάποιο ειρμό αλλά να κάνω το σχολιασμό παραθέτωντας κάποια σημεία από τα κεφάλαια που διαβάσαμε.

  * Ο κος Ντάρσυ άμα τη αφίξει του στο Ρόζινγκς είναι φανερό ότι έχει χάσει τα μυαλά του με την Ελίζαμπεθ. Η Σάρλοτ κάτι έχει καταλάβει αλλά ο "ξερόλας" που ακούει στο όνομα Ελίζαμπεθ Μπέννετ ούτε που θέλει να το ακούσει. Ο εξάδερφος Φιτζγουίλλιαμ αναφέρει κάποια στιγμή στην Ελίζαμπεθ ότι ο Ντάρσυ όλο αναβάλλει την αναχώρησή του από το Ρόζινγκς Παρκ αλλά η καλή μας δεν συνδέει τα αυτονόητα....

  * Τη βραδυά στο Ρόζινγκς Παρκ, όπου η Ελίζαμπεθ παίζει πιάνο, το όλο σκηνικό μου μοιάζει με φλερτ μεταξύ της ηρωίδας και του Ντάρσυ.

  * Ο εξάδερφος Φιτζγουίλλιαμ - μεγάλος κουτσομπόλης- αλλά γενικά, το ότι λέγανε τα προσωπικά- δικά τους και άλλων- σε ανθρώπους που βλέπουν για πρώτη φορά και είναι απίθανο να ξαναδούν, εμένα με ξεπερνάει.

  * Η Ελίζαμπεθ, λοιπόν, τα έχει μάθει όλα περί ανάμειξης του Ντάρσυ στη σχέση Μπίνγκλεϋ- Τζέην, βγάζει καπνούς από τ'αυτιά και εν ολίγοις η στιγμή που της χτυπά το κουδούνι ο Ντάρσυ για να ρωτήσει για την υγεία της και η ακόλουθη πρόταση γάμου συνιστούν το χειρότερο timing στην ιστορία της Λογοτεχνίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σίγουρη αν σκόπευε να της κάνει την πρόταση εκείνη τη στιγμή ή αν ήταν κάτι αυθόρμητο (μάλλο το δεύτερο) αλλά είναι φανερό ότι ο ερωτοχτυπημένος Ντάρσυ στο Ρόζινγκς δεν έχει καμμία σχέση με τον συγκρατημένο, σοβαρό και κυνικό τύπο του Νέδερφηλντ.

  * ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΑΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
  Σύμφωνα με το βιβλίο "The making of Pride And Prejudice" o Κόλιν Φερθ είχε προβληματιστεί πολύ για την συγκεκριμένη σκηνή για δύο λόγους. Πρώτον ήταν από τις πρώτες σκηνές που γυρίστηκαν (!!!) κι επομένως οι ηθοποιοί δεν ήταν ακόμα εξοικειωμένοι τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ροή του έργου. Δεύτερον, είναι όντως ο χειρότερος τρόπος να ζητήσει κάποιος το χέρι της καλής του. Ο ίδιος ο Φερθ, προσπαθώντας να κατανοήσει το σκεπτικό του Ντάρσυ πίσω από αυτήν την καταστροφική πρόταση γάμου, κατέληξε στο εξής: Ο λόγος που ο ήρωάς μας λέει ότι λέει στην εμβρόντητη Ελίζαμπεθ είναι ότι θέλει να της αποδείξει πως η αγάπη του είναι βαθειά και ειλικρινής και όχι ένα επιπόλαιο ξελόγιασμα. Με άλλα λόγια ότι καταννοεί τα εμπόδια και τις ενστάσεις που ίσως δημιουργηθούν για αυτόν τον γάμο αλλά ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ είναι αποφασισμένος να την παντρευτεί ακριβώς γιατί την αγαπάει πάρα πολύ. (Κι εδώ, τίθεται λιγάκι σε αμφισβήτηση η αγάπη του Μπίνγκλεϋ που υπέκυψε τόσο εύκολα στα όσα του είπαν άλλοι.Δικό μου σχόλιο αυτό, όχι του Κόλιν !!!

  * Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελίζαμπεθ είναι κι αυτή ήδη τσιμπημένη με τον Ντάρσυ, ίσως από το Νέδερφηλντ ( γιατί γενικά πολύ την νοιάζει η άποψή του ) αλλά δεν τολμά να το ομολογήσει ούτε στον εαυτό της. Η απόρριψη της πρότασης με τόσο άμεσο και σκληρό τρόπο ίσως έγινε για να τον πληγώσει περισσότερο. Γενικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή της Ελίζαμπεθ για να πιστέψω ότι της είναι ΤΕΛΕΙΩΣ αδιάφορος ο Ντάρσυ. Στην αντίστοιχη πρόταση που της είχε κάνει ο Κόλλινς η στάση της ήταν εντελώς διαφορετική.

  *
  Γεγονός είναι ότι τον καταλυπήθηκα τον Ντάρσυ όταν μαζεύει όση αξιοπρέπεια του έχει αφήσει η δις Μπεννετ και αποχωρεί.
  (Η συγκεκριμένη σκηνή στην σειρά με τον Κόλιν Φερθ να ανεβαίνει πέντε-πέντε τα σκαλοπάτια του Ρόζινγκς είναι κλασσική)

  *Το γράμμα που εξηγεί πολλά, είναι νομίζω ο καταλύτης που επιτρέπει στην Ελίζαμπεθ να παραδεχτεί όσα πράγματα δεν ήθελε να δεί προηγουμένως.

  *Και φτάνουμε λίγο πριν την αναχώρηση της Ελίζαμπεθ. Όπου εκεί μαθαίνουμε πως το να μείνει κανείς δύο μήνες ήταν κάτι το συνηθισμένο σε ορισμένες κοινωνικές τάξεις στην Αγγλία. (Σάμπως είχαν και τίποτα άλλο να ασχοληθούν; Εμείς πάντως παραδόξως το λέμε Αρμένικη- και όχι Εγγλέζικη- βίζιτα!!!)
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. * Και να που ήρθε η ώρα να αποκαλύψει ένα άλλο πρόσωπο η φοβερή και τρομερή Λαίδη Ντε Μπεργκ. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά προτείνει στην Ελίζαμπεθ να παραμείνει για να έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί στην καλή κοινωνία του Λονδίνου. Αυτό σημαίνει ότι την έχει εκτιμήσει αρκετά ώστε α) να θέλει να αναλάβει την ευθύνη να την παρουσιάσει στα κοσμικά σαλόνια β) να θέλει να την "αποκαταστήσει" κοινωνικά

  * Όσο για τον κο Κολλινς, νομίζω ότι όσο και όπου τον έπαιρνε, τις έριχνε τις μπηχτές στην Ελίζαμπεθ για την "τύχη" που κλώτσησε. Φαίνεται επίσης ότι δεν είναι και τόσο βλάκας όσο τον θεωρεί ο κος Μπέννετ - ίσως και άλλοι από την οικογένεια Λούκας- ή τουλάχιστον έχει επίγνωση της εικόνας που παρουσιάζει γιατί όταν ξεπροβοδίζει την Ελίζαμπεθ εμμέσως πλην σαφώς της ζητά να δώσει αναφορά για το πόσο καλά τακτοποιημένος είναι και εκείνος και η Σάρλοτ.

  * Αν η Τζέην Ώστην ζούσε στις μέρες μας θα δημιουργούσε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές που θα έκαναν πάταγο. Ξέρει πολύ καλά πως να κορυφώνει τη δράση και πως να κρατά το ενδιαφέρον με συνεχείς ανατροπές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομιζω οτι υπηρξα λιγακι αδικη με τον φιτζγουιλιαμ, και θελω να του δικαιολογησω την συμπεριφορα του

  ================

  Με βαση λοιπον ενα βιβλιο που διαβασα προσφατα (στο οποιο αναφερει πολλα αποσπασματα απο τα βιβλια της Ωστεν) η κοινωνια εκεινης της εποχης, ηταν καπως ετσι :


  Ως γνωστον η ακινητη περιουσια περνουσε σε αρρενα απογονο, ενω τα μετρητα στις κορες ως προικα, εξ'ου και το προβλημα των Μπενετ (βεβαια απορια το εχω.. γιατι ο Μπενετ δεν πουλουσε κανενα κτηματακι, προς οφελος των κοριτσιων αφου την περιουσια θα την κληρονομουσε μακρινος συγγενης.. αλλα τεσπα).

  Ο πρωτος γιος λοιπον κληρονομουσε την περιουσια ενω οι υπολοιποι γιοι, επρεπε να βρουν πλουσιες νυφες να τους συντηρουν. Δεν ξερω ομως, τι δελεαρ θα ηταν για τις πλουσιες νυφες ο δευτεροτοκος αφραγκος γιος.. (ειναι ενα ερωτημα αυτο).

  Ομως.. και ο πρωτος γιος αν και πλουσιος (σε κτηματα) δεν μπορουσε να παρει για γυναικα οποια ηθελε. Επρεπε να βρει μια πλουσια νυφη, ωστε μερος της προικας της να ενισχυσει την προικα απο τις αδερφες του.

  Στην περιπτωση που υπηρχαν πολλα κοριτσια, δεν παντρευονταν ολες γιατι δεν μοιραζονταν ισαξια το μετρητο (για να ειναι μπολικο). Σε περισσοτερα κομματια η προικα, ισως δεν προσελκυαν κανεναν γαμπρο, και αν βρισκοταν κανεις.. τι θεση θα κατειχε στην κοινωνια.

  Εδιναν λοιπον την προικα στις μεγαλυτερες και αυτες παντρευονταν. Ετσι οι μικροτερες συνηθως εμεναν ανυπανδρες και ζουσαν στα σπιτια των αδερφων τους οπως η Τζεην Ωστεν και η αδερφη της. Και επειδη ηταν και μορφωμενες, αρκετες γινοταν και συγγραφεις.

  Και αυτο γινοταν στην προοδευτικη Αγγλια, γιατι στην Γαλλια πχ τις εκλειναν σε μοναστηρι. Βεβαια.. οχι οτι και οτι μοναστηρια. Αλλα φτιαγμενα απο πλουσιους ακριβως για τον σκοπο να φιλοξενησουν εφ'ορου ζωης τις κορες τους, και να μην τους λειψουν οι ανεσεις του σπιτιου τους.

  Οι οικογενειες καναν πολλα παιδια, γιατι (μεταξυ αλλων) υπηρχε μεγαλο ποσοστο βρεφικου και παιδικου θανατου (οποτε κανεις δεν αναπαυοταν αν το πρωτο παιδι γεννιοταν αγορι).

  Με μια προχειρη διαπιστωση, με βαση ολα τα παραπανω.. κανενα σπιτικο, οσο πλουσιο και να ηταν, δεν του ελειπε αυτη η εγνοια της αποκαταστασης των παιδιων του.

  Τυχερος ειναι ο Νταρσι που εχει μια μονο αδερφη με αρκετη προικα, οποτε το οικονομικο δεν ειναι η προταιτεραιοτητα του γαμου του.

  Ο Μπιγκλευ παλι εχει 2 αδερφες, η μια παντρεμενη. Νομιζω καπου κανει λογο, πως ο αντρας της δεν ειναι ιδιαιτερα πλουσιος, αλλα εχει κοινωνικη θεση. Μαλλον δευτεροτοκο θα παντρευτηκε γι'αυτο και τρεχουν πισω απο τον Μπιγκλευ. Απο την αλλη ομως και οι δυο αδερφες Μπιγκλευ περιφρονουν τον εμπορα θειο των Μπενετ, οσο πλουσιος και αν ειναι (αν και η δικη τους προικα, με το εμποριο αποκτηθηκε)

  Οι Λουκας ειναι σε πραγματικα τραγικη θεση. Γιατι δεν νομιζω να ειχε καποια μεγαλη προικα η Σαρλοτ, και εφοσον δεν ειχε και ομορφια, ενω γινεται λογος για τα μπολικα μικροτερα αδερφια της, ειναι πραγματικη τυχη που της ετυχε στον δρομο ο Κολλινς, Ηξερε πως ηταν η μοναδικη της ευκαιρια για να παντρευτει και την αρπαξε.

  Βασιλικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να μαι κι εγώ :)

  Τα κεφάλαια αυτά νομίζω ήταν και μικρά, και ενδιαφέροντα! Σε γενικές γραμμές νιώθω πως με καλύψατε, όμως θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σταθώ σε ενα δύο σημεία.

  Πρώτον, η Ελίζαμπεθ ήταν ξεκάθαρα ερωτευμένη με τον Γουίκαμ. Είμαι σχεδόν σίγουρη πως επρόκειτο για πολύ όμορφο και γοητευτικό νέο, που σε συνδυασμό με τη στολή και την άνεση του λόγου, γινόταν ένας από εκείνους τους άντρες-παγίδες που κυκλοφορούν εκεί έξω και σήμερα!! Ξεμυαλίστηκε και τυφλώθηκε, κυρίως εφόσων η κρίση της σε θέματα τρίτων ήταν σχεδόν πάντα ακριβής και ολόσωστη. Χαίρομαι που εν τέλει, η Ελίζαμπεθ έβαλε τα πράγματα σε μία τάξη και σταμάτησε να δικαιολογεί τον Γουίκαμ στα πάντα!! Ελεεινή η συμπεριφορά του!!!

  Ο κύριος Ντάρσυ από την άλλη, την αγαπάει τόσο ώστε να της εμπιστευτεί κάτι πολύ προσωπικό του και εξαιρετικά σημαντικό για την υπόληψη της αδερφής του, τόσο πολύ την εμπιστεύεται! Ίσως κατά βάθος να μην έχει εγκαταλείψει τα όπλα... Εξάλλου ως άνθρωπος που δεν πρέπει να έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του όχι, νομίζω πως οι κινήσεις του ήταν και λίγο βεβιασμένες. Πρέπει να του ήρθε ο ουρανός σφοντίλι που αρνήθηκε γυναίκα κατώτερή του τη δική του πρόταση γάμου. Ήταν τόσο σίγουρος πως θα δεχόταν, ώστε δικαιολογείται ως ένα σημείο η συμπεριφορά του και η "χειρότερη πρόταση γάμου στα παγκόσμια χρονικά" (μ' άρεσε αυτό!) Είναι από εκείνους τους υπερβολικά πλούσιους, σε θέσεις εξουσίας που νομίζουν ότι μπορούν να λένε ότι θέλουν πολλές φορές προσβάλοντας τους άλλους χωρίς να το καταλαβαίνουν.

  Όσον αφορά την λαίδη Κάθριν, να πω μόνο το εξής: Είμασταν στη θάλασσα με το μπόιφρεντ και τον έβαλα να μου διαβάσει κανα δυο κεφάλαια. Κι εκεί που διάβαζε και δεν καταλάβαινε Χριστό (μια και την ιστορία την ήξερε πολύ γενικά και δεν πολυσκοτιζόταν) έπεσε σε μερικές απανωτές κουβέντες της προαναφερθήσας λαίδης. Οπότε σε κάποια στιγμή γυρίζει και μου λέει "Πολύ βλαμμένη αυτή". Νομίζω σε αυτή τη φράση συνοψίζονται όλα μου τα συναισθήματα για το πρόσωπό της!! Ακόμη και το ότι ζήτησε από την Ελίζαμπεθ να κάτσει κι άλλο, θα ήταν για το δίχως άλλο, να προσπαθήσει να την φτιάξει όπως εκείνη ήθελε κι έπειτα να την παρουσιάσει στην υψηλή κοινωνία.

  Τώρα για αυτά που είπατε, το "τι είχε να προσφέρει σε μια πλούσια νύφη κάποιος σαν τον Φιτζγουίλιαμ" το μονο που μπορώ να σκεφτώ είναι: τίτλο.

  Εκείνο τον καιρό, κάποιος μπορεί να μην είχε τόσο σημαντική περιουσία, αλλά να είχε κάποιον σημαντικό τίτλο. Οπότε μπορεί με μόνο του προσών αυτό, να ψώνιζε στα μεγάλα σαλόνια!! Είναι θλιβερό πάντως να ήταν αναγκασμένοι να στέλνουν οι Γάλλοι τα κορίτσια τους στα μοναστήρια ή να ζουν γεροντοκόρες επειδή δεν υπήρχαν αρκετά λεφτά. Κάτι τέτοια με κάνουν να χαίρομαι που τελικά δεν έζησα σε εκείνη την εποχή και μόνο διαβάζω γι' αυτήν.

  Θα κλείσω με έναν προβληματισμό που μου γεννήθηκε διαβάζοντας την παρουσίαση της Ιφιγένειας. Το κοινό όνομα των δύο ξαδέρφων: Φιτζγουίλιαμ Ντάρσυ και συνταγματάρχης Φιτζγουίλιαμ;;;; Εγώ νόμιζα πως επρόκειτο για τα μικρά τους ονόματα, που λόγο κοινού συγγενή ήταν τα ίδια. Αν ήταν όντως το μικρό του ενός και το επίθετο του άλλου, μάλλον η αγαπημένη μας Όστεν δεν περιποιήθηκε καλά το βιβλίο της και βιάστηκε να το εκδόσει χωρίς να το διορθώσει. :Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κορίτσια όλα τα σχόλια είναι πολύ εύστοχα, οπότε δεν έχω να συμπληρώσω κάτι :) Στο μόνο που θα ήθελα να σταθώ κι εγώ είναι στην πρόταση γάμου του Ντάρσυ, που αν και άκομψη, τον λυπόμουν και χαμογελούσα ταυτόχρονα. Ήταν τόσο γλυκιά η αμηχανία κι ο αυθορμητισμός οπως και το γεγονός ότι άφησε στην άκρη το σκληρό και σοβαρό προσωπείο του για να της ανοίξει την καρδιά του, που εκνευρίστηκα με την Ελίζαμπεθ και τον τρόπο που του μίλησε (με το δίκιο της βέβαια η κοπέλα). Τουλάχιστον, κατάλαβε μετά το γράμμα το ποιόν του Ουίκαμ, έκανε και μια αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει αρχίσει και ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Ντάρσυ αλλιώς δεν θα καθόταν να το παιδεύει στο μυαλό της τόσο καιρό! Love is in the air :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...