Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Γιατί ο κ.Ντάρσυ είναι ο τέλειος άντρας

Πόσες από εμάς όταν μας ζητούν να περιγράψουμε τον τέλειο άντρα, φέρνουμε υποσυνείδητα στο μυαλό μας τον κύριο Ντάρσυ; Πόσες αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά ενός από τους πιο ερωτεύσιμους άντρες της ιστορίας της λογοτεχνίας ένα προς ένα; Πόσες ακόμα ψάχνουμε τον δικό μας κύριο Ντάρσυ εκεί έξω και μετα λύπης μας διαπιστώνουμε ότι πέφτουμε διαρκώς πάνω σε όλους τους Γουίκαμ και ακόμα χειρότερα σε πολλούς Κόλινς;

Σε αυτό το θέμα θα εξετάσουμε τους λόγους που κάνουν τον κύριο Ντάρσυ τον τέλειο άντρα! Ο Φιτζγουίλιαμ Ντάρσυ είναι:

Σοβαρός


Ο κύριος Ντάρσυ χαρακτηρίζεται κατά βάση από τη σοβαρότητά του. Δεν είναι εκείνος που κάνει τις πλάκες σε μία παρέα, αλλά ο μετρημένος που κάθεται στη θέση του και εξετάζει σιωπηλά τους υπόλοιπους. Όταν θα ανοίξει το στόμα του θα πει κάτι εύστοχο και όχι ό,τι του κατέβει μόνο και μόνο για να μιλήσει. Δεν έχει κόμπλεξ, δεν ντρέπεται, ξέρει τι θέλει και δεν χρειάζεται να γελοιοποιηθεί στα μάτια του κόσμου για να γίνει αρεστός. Αρέσει (πολύ) σε όσους τον γνωρίζουν και αυτό είναι αρκετό. 

Αυστηρός


"Όταν χαθεί η καλή μου γνώμη για κάποιον, χάνεται για πάντα". Πόσο αυστηρή αυτή του η έκφραση, μα και πόσο σεβασμό μας προκαλεί στο άτομό του και πόσο απίστευτα σέξι είναι αυτό το χαρακτηριστικό σε έναν άντρα!! Είναι εκείνος ο άντρας που κακά τα ψέματα δεν θα του κάνουμε βλακεία, γιατί ξέρουμε ότι δεν μας παίρνει. Είναι εκείνος ο άντρας που δεν θα μας το βγάλει καν να του κάνουμε βλακεία, γιατί πραγματικά θα μας έχει αναπτύξει τον σεβασμό αυτόν που θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει σε μια σχέση. Και αυτό μας οδηγεί στο αμέσως επόμενο χαρακτηριστικό του:

Σέβεται


Ο κύριος Ντάρσυ δεν θα κοροϊδέψει την Ελίζαμπεθ, δεν θα την πιέσει, ακόμα κι όταν της κάνει πρόταση γάμου κι εκείνη αρνείται, δεν της λέει "είσαι ηλίθια; ξέρεις ποιος είμαι εγώ;". Όχι! Ποτέ! Σέβεται την άποψή της, αποχωρεί και δεν προσπαθεί να τη φέρει σε δύσκολη θέση μοστράροντάς της την περιουσία του (σαν κάποιους άλλους γκουχκολλινςγκουχ). Ούτε και θα της φερθεί με απρέπεια, δεν θα την εκθέσει στα μάτια του κόσμου (σαν κάποιους άλλους γκουχγουικαμγκουχ). Σέβεται και την οικογένειά του, για παράδειγμα τη θεία του, άσχετα που δεν την υπακούει κατά πάντα. Δεν θα την προσβάλει ούτε και θα κάνει κάτι για να της προκαλέσει δυσαρέσκεια. Βέβαια είπαμε, να μη χώνει και τη μύτη της παντού, σε τέτοια περίπτωση υπερισχύει ο σεβασμός στην αγαπημένη του και γι' αυτό τον αγαπάμε!!

Ευγενικός


Θα μου πείτε εκείνη την εποχή ήταν υποχρεωτικό να είναι ευγενικοί οι άντρες, να σηκώνονται όταν σηκώνεται μια γυναίκα, να της ανοίγουν την πόρτα, να τη βοηθούν να ανέβει στην άμαξα, πράγματα που στις μέρες μας δεν τα συναντάς και τόσο συχνά, όχι μόνο γιατί δεν τα επιβάλει η κοινωνία αλλά και γιατί έχει γεμίσει ο τόπος γαϊδούρια (ουπς, συγχωρέστε μου την έκφραση, δεν είναι όλοι έτσι). Πέρα από τις επιβολές της κοινωνίας, ο Ντάρσυ φαίνεται να έχει μια έμφυτη ευγένεια, που ίσως να μην του βγήκε ακριβώς στην πρώτη πρόταση γάμου, όπου περιφρόνησε έξω από τα δόντια την οικογένεια της Ελίζαμπεθ, όμως μπορούμε να του το συγχωρέσουμε αφού φαίνεται να έμαθε από αυτό του το λάθος.

Φίλος


Ένας πραγματικά καλός φίλος. Φαίνεται ότι αγαπάει τον φίλο του από καρδιάς και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τον βοηθήσει, θα τον συμβουλέψει όταν δει ότι ο φίλος του κινδυνεύει και θα τον στηρίξει σε ό,τι επιλογή κάνει. Πέρα από τον Μπίγκλεϋ, ο Ντάρσυ είναι πολύ φιλικός και με το υπηρετικό προσωπικό του στο Πέμπερλυ. Μόνο καλά λόγια είχε να πει η οικονόμος της έπαυλής του για τον εργοδότη της. Τον εκθείαζε μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε τον έκανε πέρα για πέρα ερωτεύσιμο στα μάτια της Ελίζαμπεθ. 

Ξέρει να μιλάει


Και να φέρεται, αλλά όσον αφορά το να μιλάει, είναι από εκείνους τους άντρες που αγαπάνε πραγματικά και δεν ντρέπονται να το πουν και με πολύ ωραία λόγια μάλιστα!!! Ξέρει πότε να μιλήσει και τι να πει χωρίς να προσβάλει ούτε τον εαυτό του αλλά ούτε και τον συνομιλητή του, ξέρει τι θέλει και δεν φοβάται να το διεκδικήσει (είπαμε, δε μετράμε τις πρώτες προσβολές στην οικογένεια Μπένετ, ένα λάθος έκανε, συγχωρέστε τον!!).

Σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια


Κάτι σαν τον ιππότη στο άσπρο άλογο. "Έχεις πρόβλημα γλυκιά μου Ελίζαμπεθ; Θα το κανονίσω!" τουτουρουρου, problem solved! Είναι ένας άντρας που μπορείς να στηριχθείς πάνω του, που ξέρεις ότι δεν θα σε αφήσει εκτεθειμένη σε κίνδυνο σε καμία περίπτωση, που θα υπερασπιστεί τους ανθρώπους που αγαπάει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό. Είναι κι έξυπνος και θα βρει τη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημά σου. Και κακά τα ψέματα, είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα να έχεις δίπλα σου έναν κύριο Ντάρσυ που θα σε προστατεύει κόντρα σε κάθε κακόβουλο στοιχείο (γκουχγουικαμγκουχ).

Δεν είναι τσιγκούνης


Ήταν διατεθειμένος να δώσει ισόβια ετήσιο εισόδημα στον χαζοΓουίκαμ για να μην δημιουργηθεί σκάνδαλο στην οικογένεια της Ελίζαμπεθ! Δεν λυπήθηκε τα λεφτά που ήξερε ότι πάνε χαμένα, και μάλιστα στον άνθρωπο που αντιπαθούσε περισσότερο από κάθε τι στη ζωή του και στην μικρή αδερφή της Ελίζαμπεθ που ήταν τέρμα χαζοβιόλα. Για το καλό της καλής του έκανε κι αυτήν ακόμα τη θυσία.

Είναι πλούσιος


Φυσικά για να μπορέσει να κάνει μια τέτοια κίνηση, εξυπακούεται ότι θα ήταν πολύ πλούσιος. Για μένα το οικονομικό δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, για κάποιες μπορεί να είναι γι' αυτό είπα να το αναφέρω κι αυτό. Α! Και είχε δικό του ολόκληρο Πέμπερλυ!

Τέλος ας αναφέρω και κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά παρμένα από τις δύο μεταφορές της Περηφάνιας και Προκατάληψης, γιατί μου έρχονται βρε παιδί μου κι αυτά στο μυαλό όταν σκέφτομαι τον κύριο Ντάρσυ!!

Βουτάει στη λίμνη με το πουκάμισο


Και μετά βγαίνει από αυτήν. Και περπατάει με το βρεγμένο του πουκάμισο προς το κάστρο του. Και το βρεγμένο του πουκάμισο κολλάει πάνω του. Κι εκεί που περπατάς αμέριμνη, τσουπ πετάγεται μπροστά σου με το βρεγμένο του πουκάμισο. Ε, τι;  Δεν είναι αυτός λόγος να τον ερωτευθείς;

Έχει απίστευτη φωνή


Απίστευτη όμως! Έχει εκείνη την βαθιά σέξι φωνή που σου αρέσει να την ακούς με τις ώρες, να σου λεει "you have bewitched me body and soul" κι εσύ να λιωωωωωνεις.

Αυτοί είναι οι λόγοι που προσωπικά θεωρώ τον Ντάρσυ τον τέλειο άντρα. Εσείς για ποιο λόγο τον ερωτευθήκατε; Γράψτε μας τους δικούς σας λόγους στα σχόλια. Και μην ξεχνάτε:

10 σχόλια:

  1. Ο κ. Νταρσι ειναι το προτυπο αντρα για τις περισσοτερες γυναικες ακομη και σημερα.

    Σοβαρος, μετρημενος, περιμενει αυτη που θα σταθει αξια διπλα του. Και σ'αυτη μονο (καθως σε οσους αλλους εχει ξεχωρισει) θα παραμερισει το σοβαρο του υφος, για να φανουν τα υπολοιπα στοιχεια του χαρακτηρα του.

    Δεν χαραμιζει ο κ. Νταρσι τα λογια του και το ενδιαφερον του, για οποιονδηποτε. Παρα μονο για οσους θεωρει πως το αξιζουν.

    Απο την μερια της η Ελιζαμπεθ, σκοπιμα η Ωστεν δεν την εκανε ομορφη. Την περιεγραφε (με τα ματια του Νταρσι), σαν καποια που η φιγουρα της δεν ηταν και τελεια, αλλα ηταν αναλαφρη και τα ματια της ελαμπαν. Ενα "ζωντανο" κοριτσι ηταν η Λιζυ, και πανεξυπνη. Τον κερδισε με την εξυπναδα της (και οχι με την πονηρια της).

    Αμφιβαλει κανεις, πως οσο ομορφη και αν ειναι μια γυναικα σημερα, θελει καποιος να την αγαπησει για το μυαλο της; Ακομη και αν αναγκαζεται να καταφυγει σε γυναικειες πονηριες.

    ______
    Λορενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και επαυξάνω. Οι αρετές του Ντάρσυ είναι διαχρονικές. Επίσης στις μέρες μας είναι είδος υπό εξαφάνιση...
    Προς υπεράσπισή του σε σχέση με την απίστευτη πρώτη πρόταση γάμου στην Ελίζαμπεθ,έχω να πω τα εξής: Πρόθεσή του δεν ήταν να θίξει την οικογένεια της Ελίζαμπεθ αλλά να της δείξει πως τα συναισθήματά του δεν ήταν επιπόλαια, ότι είχε σκεφτεί πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ τους και δεν θα άφηνε να σταθούν εμπόδιο. "Δεν είμαι ένα επιπόλαιο σχολιαρόπαιδο" θέλει να της πει κατά βάθος....αλλά όπως όλοι οι αληθινά -και βαριά- ερωτευμένοι, λέει τα σωστά πράγματα με τον πιο λάθος τρόπο....Α, και δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λέει The Man Himself, ο Κόλιν Φερθ, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς προσέγγισε μια πολύ δύσκολη ερμηνευτικά, σκηνή του έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο στη σελίδα και η πρώτη μου επίσκεψη επίσης. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν ανακάλυψα τη σελίδα αυτή καθώς δεν γνωρίζω πολλά άτομα που να λατρεύουν την Ώστιν όπως εγώ στην Ελλάδα. Γι΄αυτό και συγχαρητήρια!!

    Λοιπόν, όσον αφορά την ερώτηση. Πέρα απ΄όλα αυτά που ειπώθηκαν ήδη και που συμφωνώ απόλυτα μαζί τους (ιδιαίτερα στο γεγονός πως, αυτό που ερωτεύεται ο Ντάρσυ στην Ελίζαμπεθ είναι πρώτα το μυαλό της και έπειτα όλα τα υπόλοιπα!), αυτό που νομίζω πως κάνει τον Ντάρσυ τόσο ερωτεύσιμο (στα δικά μου μάτια τουλάχιστον) είναι η αφοσίωση που δείχνει στη γυναίκα που αγαπά.
    Όταν συνειδητοποιεί πόσο μεγάλη είναι η αγάπη του για την Ελίζαμπεθ τίποτα δεν τον σταματά, της το λέει, χωρίς ντροπές και δεν το παίρνει πίσω όταν εκείνη τον αρνείται. Και μέχρι το τέλος δεν σταματά να της είναι αφοσιωμένος, δεν διαλέγει να παντρευτεί άλλη ούτε για τα χρήματα(την ξαδέρφη του) ούτε επειδή θα ήταν βολικό και γνώριμο (Μις Μπίνκγλι).

    Και ακόμη, τη θυσία, το γεγονός πως κάνει τα πάντα για εκείνη, χωρίς να λογαριάζει το κόστος (είτε χρηματικό είτε ψυχικό). Την λατρεύει χωρίς όρια και είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα μόνο για χάρη της. Γίνεται να μην τον λατρεύεις? Ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν τη δική μας όπου είναι τόσο δύσκολο να βρεις κάτι τέτοιο :(

    Ο Ντάρσυ έχει μια... ήρεμη δύναμη που σε κάνει να τον εμπιστεύεσαι και να νιώθεις ασφαλής.
    Σταματάω εδώ γιατί θα με πάρει το πρωί αν συνεχίσω να εκθειάζω τις αρετές του (χεχε).

    Ελπίζω για ακόμα περισσότερα άρθρα και έναν κ. Ντάρσυ για όλες μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στην οστενική μας παρέα Μένια και σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια . :)

      Διαγραφή
  4. τέλειο άρθρο!!! Συμφωνώ σε όλα!!! Μακάρι να βρούμε κι εμείς τον κύριο Darcy μας γιατί βαρέθηκα να συναντώ μόνο Wickhams...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που μετράει περισσότερο από όλα είναι ότι της ήταν τόσο αφοσιωμένος. Τη διεκδίκησε και έκανε θυσίες για εκείνη, κάτι που δεν το κάνουν πολλοί.. Και το πιο σημαντικό: άκουσε τι είχε να του πει, επειδή την αγαπούσε και την εκτιμούσε εκτίμησε τη γνώμη της, κατάλαβε τα λάθη του, μετάνιωσε και φρόντισε να επανορθώσει και να γίνει καλύτερος άνθρωπος, κάτι που είναι ακόμα πιο σπάνιο!!! Αν και σίγουρα για να ερωτευτείς πραγματικά κάποιον που τα κάνει όλα αυτά πρέπει να σε ελκύει και λίγο! Αν σε απωθεί, ότι και να κάνει είναι χαμένος κόπος! Μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο! Οπότε και η εξωτερική εμφάνιση και τα υπόλοιπα έχουν και αυτά τη σημασία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την αγάπησε γιατι ειδε κάτι σε αυτην και ο Νταρσυ ηξερε να ''διαβάζει ανθρώπους'' και δεν την ειδε επιφανιακα, για τα ωραια ματια της και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι όλων οι απόψεις συγκλίνουν ως προς το τι μας αρέσει στον νταρσυ! Εγώ θα διαφωνήσω μόνο με ένα σχόλιο που έγινε σχετικά με την Ελίζαμπεθ, ότι σκοπίμως η οστεν δεν την έκανε όμορφη. Στο βιβλίο αναφέρεται κάποιες φορές μέσω των άλλων χαρακτήρων ότι η Ελίζαμπεθ είχε τη φήμη καλλονής! Προσωπικά συμπεραίνω ότι επειδή ήθελε να δώσει έμφαση στο χαρακτήρα της απέφυγε να περιγράψει άμεσα τα εξωτερικά χαρακτηριστικα σας, αλλά δεν μας άφησε και στο σκοτάδι δείχνοντας με έμμεσο τρόπο πως τη φανταζόταν; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλίκη μου συγχαρητήρια για το τέλειο άρθρο!Λοιπόν τον ερωτεύτηκα για όλους τους παραπάνω λόγους που ανέφερες(όχι τόσο για το ότι είναι πλούσιος αν και του προσθέτει ένα επιπλέον καλό στοιχείο στον χαρακτήρα του γιατί χρησιμοποιεί τον πλούτο του για καλό) συν για δύο ακόμα λόγους.Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν φοβήθηκε να κάνει πρόταση γάμου για δεύτερη φορά στην ίδια γυναίκα αφού είχε δεχτεί την απόρριψη της και τα καθόλου κολακευτικά σχόλια που την συνόδευαν και ο δεύτερος λόγος είναι το ακαταμάχητο χαμόγελο του! ( Matthew Macfadyen) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...