Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Διαβάζοντας την Έμμα ( 4η εβδομάδα )


Ούτε που το κατάλαβα πως φτάσαμε στην τέταρτη εβδομάδα της ομαδικής μας ανάγνωσης. (07-13 Ιουλίου) Διαβάσαμε τα κεφάλαια 34-44 και να' μαστέ πάλι εδώ στο ραντεβού μας για να συζητήσουμε . (σελ. 375-499 στο δικό μου βιβλίο από εκδόσεις Σμίλη)

                                                                  Περίληψη :
Στα κεφάλαια που διαβάσαμε αυτή τη φορά καλοπεράσαμε μαζί με τους ήρωες μας  .Δείπνο στους Γουντχάουζ, χορός στο Στέμμα, εκδρομή στο Ντονγουελ Αμπει και στο Μποξ Χιλ ...Τι άλλο θέλουμε ; Ο Φρανκ επέστρεψε  και με αυτή την αφορμή ο χορός που ακυρώθηκε έγινε επιτέλους .Η κ.Έλτον βάζει σκοπό να βρει με το ζόρι δουλειά στην Τζέιν και συνεχίζει την άσχημη συμπεριφορά της στην Χάριετ .Η κ.Γουέστον είναι έγκυος ,οι Γουντχάουζ έχουν στο σπίτι τα εγγόνια τους , η Χάριετ δέχεται επίτηδες από κάτι τσιγγάνους και πολλά άλλα που δεν μας αφήνουν στιγμή να βαρεθούμε .

                                                              Τα δικά μου σχόλια : 


( προσοχή: αν έχετε ξαναδιαβάσει το βιβλίο ή αν έστω προχωράτε πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ,παρακαλώ προσοχή στα σχόλια σας μην αποκαλύψετε διάφορα για τη συνέχεια της ιστορίας για να μη κάνουμε σπόιλερ και χαλάσουμε την ανάγνωση σε κάποιους )

Η Έμμα κάνει ένα δείπνο στο σπίτι της και καλεί όλη την τρελοπαρέα . :P Στο μεταξύ φτάνει στο Χάρτφιλντ ο Τζωρτζ Νάιτλι (ή Τζων; τα μπερδεύω τα μικρά τους ονόματα ) για μια μόνο μέρα για να αφήσει τα παιδιά του εκεί .Η Τζέιν αποκαλύπτει πως βγήκε στη βροχή για να πάει στο ταχυδρομείο και η κ.Έλτον παθαίνει τρομερό σοκ.Στο σημείο όπου ουσιαστικά και χωρίς καθόλου ντροπή άρχισε να της λέει ότι της απαγορεύει να το κάνει ξανά , ήθελα να μπω στο βιβλίο ,να της δώσω ένα χαστούκι και να της τραβήξω τα μαλλιά .Ε, εντάξει , άμα θα έμπαινα στο βιβλίο θα καθόμουν και στο δείπνο μη λένε ότι εμείς οι αναγνώστες της σημερινής εποχής δεν έχουμε τρόπους .
Η κ. Έλτον θέλει με το ζόρι να βρει δουλειά στην Τζέιν και χωρίς να τη ρωτήσει αρχίζει να ψάχνει . Ε, να μη θες να τη χτυπήσεις μετά ; Στο μεταξύ μαθαίνουμε ότι ο Φρανκ επιστρέφει στο Χάιμπερι .Α , θα το πω δεν αντέχω ! Ήμουν σίγουρη πως θα πήγαινε εκεί ο Φρανκ και το κατάλαβα από την Τζέιν που πήγε μέσα στη βροχή στο ταχυδρομείο , πράγμα που σημαίνει ότι περίμενε ένα σημαντικό γράμμα και από την Έμμα που την παρατήρησε και τη βρήκε χαρούμενη . Αν τελικά δεν θέλουν ο ένας τον άλλον μπορείτε ελεύθερα να με κοροϊδέψετε όλοι παρέα .:P

Δεν ξέρω αν ο Φρανκ όντως ένιωσε κάτι για την Έμμα , έστω έναν ενθουσιασμό ...Η Έμμα είναι 101% σίγουρη γι' αυτό αλλά παρόλα αυτά παρακάτω βλέπουμε πως πάει να τον ζευγαρώσει με άλλη . Άβυσσος η ψυχή της Έμμας !
Επιτέλους έγινε ο χορός στο "Στέμμα". Εκεί βλέπουμε τον καλό μας κ. Νάιτλι να θυμίζει λίγο κ.Ντάρσυ στο θέμα του χορού . Επίσης , βλέπουμε πως έχει της ίδιες υποψίες που έχω κι εγώ για τον Φράνκ και την Τζέιν . Όταν το διάβασα μόνο που δεν φώναξα στο βιβλίο :
Κρατήθηκα μόνο και μόνο επειδή δεν είμαι ακόμη εντελώς σίγουρη .
Η σκέψη της Χάριετ στο χορό , μόνη της και να μη χορεύει με κανέναν με στεναχώρησε πάρα πολύ . Η κ.Γουέστον , που όσο περνάνε τα κεφάλαια τόσο πιο πολύ μπαίνει στην καρδιά μου , βλέπει τον κ.Έλτον που δεν χορεύει και πάει να του προτείνει χορό . Μα πως την πάτησε κι αυτός έτσι !Γέλασα πολύ σε εκείνο το σημείο αλλά και θύμωσα με τον άσχημο τρόπο του Έλτον .Τον συμπαθούσα αρκετά και δεν καταλαβαίνω πως έγινε τόσο αντιπαθητικός ξαφνικά .Ίσως πληγώθηκε πολύ από την απόρριψη της Έμμας , τι να πω...Ο κ.Νάιτλι , μόλις βλέπει τι συμβαίνει δείχνει πόσο αληθινός τζέντλεμαν είναι και χορεύει με την Χάριετ .Μα τι γλύκας !
Ο κ. Γουντχάουζ δεν πήγε στο χορό και του κράτησε παρέα η κ.Μπέιτς .Η καημένη λατρεύει το φρικασέ αλλά έμεινε με την όρεξη αφού ο Γουντχαουζ το γύρισε πίσω γιατί κάπως του φάνηκε . Μα δεν έχει το θεό του ! Άφησε την καημένη την γυναίκα με την όρεξη , πέθανα στα γέλια !!!!
Η καημένη η Χάριετ που δεν της έφταναν όλα τα άλλα , δέχτηκε και μια επίθεση απο τσιγγάνους .Για καλή της τύχη την έσωσε ο Φρανκ και η Έμμα μόλις τους είδε μαζί άρχισε να κάνει όνειρα για το μέλλον τους .Η φαντασία της οργιάζει σαν την δική μου .Μάλλον σε αυτό το θέμα μοιάζω πολύ μαζί της ...
Όταν η Χάριετ έδειξε στην Έμμα το κουτί με τους "πολύτιμους θησαυρούς της" την καταλυπήθηκα. Ελπίζω να μην ερωτευτεί τον Φρανκ και πάει και αυτό στραβα.Εγώ θέλω να την δω μαζί με τον κ. Μάρτιν .
Πάντως , βλέποντας τι είχε η Χάριετ στο κουτί , θυμήθηκα τον εαυτό μου όταν ήμουν πιο μικρή . Πιστεύω όλες έχουμε κρατήσει κάτι που για τους άλλους ήταν ασήμαντο αλλά για εμάς ήταν κανονικός θησαυρός .
Η εγκυμοσύνη της κ.Γουέστον ήταν κάτι που δεν περίμενα αφού την έχω για αρκετά μεγάλη σε ηλικία ....
Οι φίλοι μας κανονίζουν μια εκδρομή αλλά κάτι πάει στραβά . Έτσι . ο Νάιτλι , προσφέρει το σπίτι του για να μαζέψουν φράουλες και να φάνε όλοι παρέα. Όλοι ενθουσιάστηκαν και πρώτη και καλύτερη η κ.Έλτον που έχει το θράσος να ζητάει να διαλέξει τους καλεσμένους εκείνη ! Πάντως , μου έκανε εντύπωση που το θεωρούσαν σαν κάτι το διαφορετικό το Αββαείο και αναρωτιέμαι γιατί δεν πήγαιναν συχνότερα όταν αργότερα βλέπουμε πως οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες .(5 λετπά με την άμαξα)
Σίγουρα είναι ένα μέρος που θα ήθελα κι εγώ να πάω και ακόμα πιο σίγουρα όταν το διάβαζα ήθελα σαν τρελή να φάω φράουλες .
Την επόμενη μέρα πηγαίνουν στο Μποξ Χιλ όπου για πρώτη φορά λυπήθηκα την κ.Μπέιτς . :( Δεν λέω πως αυτό που είπε η Έμμα ήταν ψέμα αλλά δεν έπρεπε να το πει . Στο κάτω-κάτω η Μπέιτς μπορεί να είναι τρομερά φλύαρη αλλά δεν είναι κακιά όπως πχ η κ.Έλτον που θα της άξιζε και με το παραπάνω να την μειώσουν .Ο Νάιτλι τα είπε ένα χεράκι στην Έμμα και μπορεί να την έκανε να κλάψει αλλά της χρειαζόταν ένα μάθημα .
Στο μεταξύ , ο Φρανκ ζητάει από την Έμμα να του βρει σύζυγο .Πιστεύω το έκανε μεταξύ σοβαρού και αστείου και με σκοπό να πικάρει την Τζέιν .( με την οποία ίσως είχαν ένα καβγαδάκι ;;;) Βέβαια , έκανε μεγάλο λάθος αφού η ηρωίδα μας λατρεύει τα προξενιά και πήρε την αποστολή της πολύ στα σοβαρά .
Η κ. Έλτον το 'πε και το 'κανε ! Βρήκε δουλειά στην Τζέιν και όταν εκείνη της είπε για 100000 φορά πως δεν την θέλει εκείνη αρνήθηκε να στείλει αρνητική απάντηση .Δηλαδή έλεος πια ! Με τρελαίνει αυτή η γυναίκα ! Η Τζέιν όμως εντελώς ξαφνικά δέχτηκε και είναι τυχαίο που αυτό έγινε τη στιγμή που ο Φρανκ έφυγε ;Εγώ φταίω μετά που μου μπαίνουν ιδέες στο μυαλό ;

Η επόμενη εβδομάδα (14-20 Ιουλίου) είναι και η τελευταία της συνανάγνωσης μας .Διαβάζουμε τα κεφάλαια 45-55 και ραντεβού πάλι εδώ για τον σχολιασμό .Εγώ , πρώτα ο Θεός , την Τρίτη φεύγω διακοπές για μια εβδομάδα . Αν η Αλίκη δεν μπορέσει ο επόμενος σχολιασμός αντί για Κυριακή (20-07) θα ανέβει την Τρίτη (22-07).

7 σχόλια:

 1. Κυρίες μου ! Δίνω μάχη με το χρόνο για να μπορέσω να φτάσω στα κεφάλαια που έχουμε πει, μια και είχα μείνει πίσω μιάμιση εβδομάδα !
  Βρίσκομαι μόλις στο 37ο κεφαλαιο (χθες πόσταρα ασθμαίνουσα στην ανάγνωση της προηγούμενης εβδομάδας) και ευελπιστώ αύριο να ανεβάσω και για την τρέχουσα !
  Θα ηθελα να πω όμως ότι η ιδέα της ομαδικής ανάγνωσης της "Έμμας" τελικά με ενθουσίασε περισσότερο απ'ότι περίμενα ! Αυτό το βιβλίο είναι το πλέον feel good της Ώστην! Περνάω τέλεια μαζί με τους ήρωές μας ! Τι χοροί, τι περίπατοι, τι γεύματα! Νομίζω με έχει παρασυρει ο ενθουσιωδης χαρακτήρας της ηρωίδας !
  Ως αύριο λοιπόν !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προσπαθώ να μην γράψω κάτι που δεν πρέπει, κάθε φορά που αφήνω κάποιο σχόλιο! Έλεος η κ. Έλτον! Και γω αισθάνθηκα την ίδια επιθυμία να την χαστουκίσω (όχι μόνο μια φορά αλλά πολλές!) Τι ανακατώστρα!! Και με έχει πειράξει που αποκαλεί τον κ. Νάιτλι σκέτο Νάιτλι! Έλεος και θέλει να κάνει και την οικοδέσποινα στο σπίτι του και να ετοιμάσει και τις προσκλήσεις!!! Αλλά ο Νάιτλι... ε.... ΚΥΡΙΟΣ! Την βάζει στην θέση της με το γάντι!! Αυτό μου αρέσει στους χαρακτήρες της Ώστεν, που δεν χάνουν την ευγένεια τους ο κόσμος να χαλάσει!
  Τώρα για το περιστατικό στο πικ-νικ.... τι να πώ?
  Η Έμμα τα έκανε μούσκεμα! Για αυτό και ο κ. Νάιτλι την μάλωσε πολύ! Αυτή το ομολογώ, είναι μία απο τις αγαπημένες μου σκηνές και στο βιβλίο και στις ταινίες. Δεν θα πω το λόγο, για να μην κάνω αποκαλύψεις!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρέπει να μαζευτούμε και να φτιάξουμε έναν σύλλογο με τίτλο "ποια θέλει να δείρει πρώτη την κα Έλτον". Θα γίνει διαδήλωση! Μα τι εκνευριστικός χαρακτήρας! Είναι όμως και αυτό ακόμα μία απόδειξη της τεράστιας αξίας που έχει ως συγγραφέας η Jane Austen: δημιουργεί πολύ ζωντανούς χαρακτήρες, πλήρως αναγνωρίσιμους, τόσο που σε κάνουν να θέλεις να μπεις μέσα στο βιβλίο για να....αλληλεπιδράσεις μαζί τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α κι εγώ θέλω να τη δείρω την κύρια Έλτον! Απαράδεχτος και ο σύζυγος της πάντως με την συμπεριφορά του. Μια βδομάδα μας έμεινε λοιπόν μόνο ε; Έχω αγωνία για το ποιός θα καταλήξει με ποιόν!! Νομίζω πάντως κι εγώ πως υπάρχει ειδύλλιο μεταξύ Φρανκ και Τζέην. Η Έμμα άραγε τι θα κάνει; Θα εμμείνει στην απόφαση της να μείνει μόνη και ωραία ή θα καταλήξει με τον πολυαγαπητό Νάιτλι; Α και τώρα που είπα Νάιτλι, ψιλομπερδεύομαι που και τα δύο τα αδέρφια τα αποκαλούν με το επίθετο. Και η Χάριετ τι θα κάνει; Θα γίνει τελικά τίποτα με τον κύριο Μάρτιν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άν ήμουν χαρακτήρας στο "Έμμα" θα ήμουν η δις Μπέιτς. Ή η Χάρριετ. Με άλλα λόγια στην καρακοσμάρα μου! Βέβαια, ΤΟΣΟ ευγενική με την κυρία Έλτον δεν θα ήμουν. Νομίζω πως ο μόνος λόγος που δεν έχει βρεθεί κανένας να της τα πει ένα χεράκι είναι ότι σε μια τόση μικρή κοινωνία όπως του Χάιμπερυ θα ήταν μετά αναγκασμένος/η να την υφίσταται συνεχώς την ξινισμένη κακίστρω !
  Όσον αφορά τα δραματουργικά της νουβέλας μας, νοιώθω σαν η ιστορία να έφτασε σε ένα ζενίθ και τώρα κάνει ελεύθερη πτώση. Από άποψη ψυχολογικής διάθεσης.
  Από την εκδρομή στο Μπόξ Χιλ και μετά όλα είναι μελαγχολικά και ζοφερά. Και γίνονται διάφορα παρασκηνιακά (κυρίως μεταξύ Φρανκ και Τζέην υποψιάζομαι).
  Ο κύριος Νάιτλυ έχει ανεβεί ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μου, για πρώτη φορά υποψιάζεται ο αναγνώστης ότι "κάτι τρέχει" με την Έμμα αλλά για να πω την μαύρη αλήθεια, πιό κοντά με την Τζέην Φαίρφαξ τον βλέπω σαν προσωπικότητα. Έχουν και 16 χρόνια διαφορά με την Έμμα - όπως και με την Τζέην βέβαια, αλλά εκείνη φέρεται πολύ πιο ώριμα - μεχρι την εκδρομή στο Μποξ Χιλ, τουλάχιστον. Του Φράνκ του έχει σαλέψει εντελώς. Ήταν που ήταν παιδαριώδης η συμπεριφορά του, τώρα ξέφυγε τελείως.
  Ανυπομονώ να διαβάσω παρακάτω γιατί ομολογώ τα τελευταία κεφάλαια με " έριξαν" πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτή τη φορά άργησα πολύ να γράψω σχόλιο, το ανέβαλλα έως ότου το ξέχασα!
  Η Τζέην Φαίρφαξ πάντα συγκρατημένη μέχρι τα τελευταία κεφάλαια όπου αρχίζει και "σπάει" ενώ στο τέλος αποφεύγει την Έμμα -μήπως τη ζηλεύει?? Ο κος Νάιτλι επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά το όνομα του (δεν ξέρω αν το έχει προσέξει κανείς αλλά το όνομα του στα αγγλικά είναι Knightley από το knight που σημαίνει ιππότης+ την κατάληξη -ley, σημαίνει ιπποτικός!!!) με την ανώτερη και ευγενή πράξη του προς την Χάριετ βάζοντας στη θέση τους το καθόλα αντιπαθητικό ζεύγος Έλτον. Ο κος Έλτον, τον οποίο ποτέ δεν συμπάθησα ιδιέταιρα και πάντα τον έβρισκα γλοιώδη ειδικά μετά την πρόταση γάμου του στην Έμμα όπου εκεί φάνηκε όλη η απέραντη βλακεία και η αλαζονεία του, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει την άποψη μου για αυτόν με την μικροπρεπή συμπεριφορά του ως προς την Χάριετ. Για την κυρία Έλτον ας μην μιλήσω καλύτερα γιατί θα πω πολύ άσχημα πράγματα!!! Αν ο κος Έλτον είναι μία φορά κακός χαρακτήρας, αυτή είναι 3! Θα πω ακόμα ότι το θράσος της δεν έχει όρια και σταματάω εδώ!
  Όσο για το σχόλιο της Έμμας για την κυρία Μπέιτς καταλαβαίνω απόλυτα την Έμμα αν σκεφτείς ότι την ανεχόταν για χρόνια ολόκληρα και έκανε απέραντη υπομονή χωρίς να της λέει τίποτα ενώ την εκνεύριζε αφάνταστα. Θαύμασα την υπομονή της! Εγώ δεν νομίζω ότι θα είχα αντέξει τόσο καιρό χωρίς να πω τίποτα. Θα της έλεγα κάτι όσο πιο ευγενικά μπορούσα "Μην μιλάτε τόσο γρήγορα..." ή κάτι παρόμοιο. Αλλά και πάλι ακούστηκε άσχημα. Βέβαια και με την επίπληξη του κύριου Νάιτλι η Έμμα καταλαβαίνοντας το λάθος της φρόντισε να επανορθώσει. Έτσι κι αλλιώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να την πληγώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Επιτέλους σας έφτασα!!! :)
  Η αλήθεια είναι πως από ένα σημείο και μετά η αφήγηση απέκτησε τέτοιο ενδιαφέρον που είναι αδύνατον να μην συνεχίσεις να διαβάζεις!

  Συμφωνώ σε ότι και αν πείτε για την κυρία Έλτον. Μιλάει συνεχώς, είναι καταπιεστική και επίμονη σε κάποια θέματα και κυρίως με τη Τζέιν. Εγώ δεν θα την άντεχα. Με το ζόρι πήγε και της βρήκε δουλειά. Μπλέκεται στη ζωή της σαν να μην πω τι! Και είναι και κακίστρα! Είμαι σίγουρη πως δική της ιδέα ήταν η προσβολή που έκανε στην Χάριετ ο άντρας της στο χορό! Καημένη Χάριετ! (όταν το διάβασα έπιασα τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει την αγαπημένη λέξη του κ. Γούντχαουζ πολλές φορές, την λυπήθηκε η ψυχή μου).
  Πάλι καλά που ήταν εκεί ο κύριος Νάιτλυ! Είναι πολύ καλόςςςς!!! Στο μυαλό μου τον έχω ήδη παντρέψει με την Έμμα! (Ελπίζω να μην απογοητευθώ)
  Το ζεύγος Τζέιν - Φρανκ έχει αρχίσει να με κουράζει λίγο με όλη αυτή τη μυστικοπάθεια! Γιατί αν δεν είναι ζεύγος τότε μας παίζει πολύ καλά η Ώστεν! Οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές για να είναι απλά συμπτώσεις! Φεύγει η Τζέιν από το Ντόνουελ και ο Φρανκ είναι μέσα στα νεύρα. Έκανε και την γκάφα με το νέο για την άμαξα του κ. Πέρυ....που σίγουρα του το εξιστόρησε η Τζέιν στην αλληλογραφία τους. Αναρωτιέμαι τι να έχει γίνει μεταξύ τους. :/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...