Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Διαβάζοντας το " Έρωτας και φιλία" (μέρος πρώτο, Λαίδη Σούζαν)

Την προηγούμενη εβδομάδα ( 15-21 Φεβρουαρίου) διαβάσαμε τη  Λαίδη Σούζαν (σελ. 11 έως 115) Κανονικά ο σχολιασμός θα ανέβαινε την Κυριακή αλλά δεν είχα καθόλου χρόνο . Την επόμενη Κυριακή θέλω να πιστεύω πως θα είμαι πιστή στο ραντεβού μας .

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας , μου άρεσε η Λαίδη Σούζαν αλλά σε καμία περίπτωση δεν το ευχαριστήθηκα όσο τα υπόλοιπα βιβλία της Όστεν .Βέβαια είναι αξιοθαύμαστο ότι η Όστεν έγγραψε κάτι τέτοιο σε νεαρή ηλικία .

 Ήταν η πρώτη φορά που διάβασα κάτι που ήταν γραμμένο σε μορφή επιστολών και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον . Είχε πολύ πλάκα να μαθαίνεις όλα τα γεγονότα από διαφορετική πλευρά και να αναρωτιέσαι ποιος έχει δίκιο .

Η Λαίδη Σούζαν είναι πολύ διαφορετική ηρωίδα από όλες τις άλλες που έχει δημιουργήσει η Όστεν . Μια εύθυμη χήρα που το μυαλό της είναι στο φλερτ . Όπου πήγαινε δημιουργούσε "σκάνδαλα" και δεν την πείραζε καθόλου . Φλέρταρε με έναν άντρα που άρεσε και στην κόρη της και δεν θα δίσταζε να τον παντρευτεί παρόλο που το γνώριζε αυτό . Νομίζω η Λαίδη Σούζαν είναι το πιο....πικάντικο έργο της Τζέιν Όστεν .

Εντύπωση μου έκανε η "αντιπάθεια" της Σούζαν για την Φρεντερίκα . Από τις πρώτες σελίδες ήταν φανερό πως δεν ήταν και η πιο στοργική μητέρα . Την πίεζε συνεχώς να παντρευτεί , αδιαφορούσε για τα δικά της αισθήματα και δεν έχανε ευκαιρίες να την ξεφορτωθεί .

Όλες οι επιστολές είχα πολύ έξυπνο χιούμορ από αυτό που μας έχει συνηθίσει η Όστεν σε όλα τα βιβλία της . Η κ. Βέρνον αν και ήταν κάποιες φορές υπερβολική και έκανε το τόσο ...ΤΟΣΟ , είχε τα δίκια της σε πολλά σημεία . Και στη σημερινή εποχή αν μια χήρα φλέρταρε συνεχώς με άντρες και κατέληγε να παντρευτεί έναν άντρα που η ίδια προόριζε για την κόρη της , θα την κατακρίναμε το ίδιο με τότε . Χάρηκα που η Φρεντερίκα κατέληξε με τον Ρέτζιναλντ αλλά τι μεγάλο μπέρδεμα , ρε παιδιά ! Γέλασα πολύ στο τέλος με τους συζύγους που απέκτησαν μάνα και κόρη . Ειδικά για τον Τζέιμς που στην αρχή η Σούζαν προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον παντρέψει με την κόρη της .

Δεν έχω να πω κάτι άλλο για τη συγκεκριμένη ιστορία . Η αλήθεια είναι πως πέρασα μια δύσκολη φάση τις τελευταίες μέρες και η συνανάγνωση που περίμενα με τόση ανυπομονησία, κατέληξε σε "αγγαρία" . Δεν είχα καθόλου χρόνο και όταν είχα , έπιανα το βιβλίο στα χέρια μου και το μυαλό μου πετούσε σε άλλα πράγματα . Ελπίζω αυτή την εβδομάδα να αλλάξει αυτό ... Και πραγματικά συγνώμη  για την καθυστέρηση του σχολιασμού .

Συνεχίζουμε την ανάγνωση μας με το "Κάθριν ή πέργκολα" (σελ. 119 έως 182) και την Κυριακή ραντεβού εδώ για σχολιασμό .
 ☻

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή Σαρακοστή! Εγώ δεν το τελείωσα ακόμα, αλλά δεν πειράζει, ξέρω το τέλος. Δεν μπορώ να πω ότι με τράβηξε ιδιαίτερα, ούτε και ότι το βρήκα δυσάρεστο, σε καμία περίπτωση. Εμένα αυτό που με ενοχλούσε στη Λαίδη Σούζαν δεν είναι ότι έκανε τις κορδέλες τις με πολλούς κυρίους, αλλά ο τρόπος που φερόταν στην κόρη της. Τελικά η κόρη όμως της την έφερε! (Άλκηστη Π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν η δεύτερη φορά που διάβασα τη Λαίδη Σούζαν, και νομίζω ότι την ευχαριστήθηκα περισσότερο από την πρώτη! Ήταν πολλές οι φορές που γέλασα διαβάζοντάς το και βρήκα πραγματικά απολαυστική την περιγραφή των ίδιων καταστάσεων από τόσο διαφορετικές οπτικές. Αν και η Ώστεν ασχολείται με κάποια θέματα που την απασχολούν και αργότερα στα μυθιστορήματά της, τόσο οι καταστάσεις που περιγράφονται όσο και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει η συγγραφέας είναι πολύ διαφορετικός από το μετέπειτα έργο της, κάτι που βρήκα τρομερά ενδιαφέρον. Γενικά μου αρέσει πολύ αυτό το κωμικό ύφος της νεαρής Ώστεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγω οπως η μαρια διαβασα για δευτερη φορα τη λαιδη σουζαν και την απηλαυσα περισσοτερο απο την πρωτη. Οντως κινειται στα γνωστα θεματα αλλα απο την αναλαφρη πλευρα τους. Ειναι καταπληκτικο το οτι μπορεις να καταλαβεις απο το υφος πως ειναι γραμμενο απο τη νεαρη τζεην και αξιο θαυμασμου το γεγονος οτι τοσο μικρη ειχε ηδη διαμορφωμενο τροπο γραφης. (Φιλιτσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ όπως είπα κ στο Goodreads διαβάζω το βιβλίο με τη σειρά της έκδοσης που έχω δηλαδή την CRW publishing κ έχω τελειώσει όλες τις άλλες ιστορίες της συνανάγνωσης μα όχι τη Lady Susan. Θα το κάνω κ θα σχολιάσω πολύ σύντομα!

    Γιώργος Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρχικά, η ιστορία είναι γραμμένη με πολύ πρωτότυπο τρόπο. Οι επιστολές δίνουν μια πλήρη εικόνα για τα γεγονότα, αφού οι χαρακτήρες διατυπώνουν τις απόψείς και τα συναισθήματά τους. Δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα ταύτιση με κάποιον από τους ήρωες και ίσως είναι από τις λίγες φορές που η πρωταγωνίστρια μου ήταν αντιπαθής (Δίχως να με απωθεί από το να διαβάσω την ιστορία φυσικά, την οποία θεωρώ ένα υπέροχο δείγμα της ιδιαίτερης γραφής της Όστεν). Τέλος, πιστεύω ότι η Λαίδη Σούζαν ως χαρακτήρας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και η σκιαγράφησή της είναι μια διαδικασία δύσκολη και περίπλοκη, εφόσον τα συναισθήματα και οι σκέψεις της δε γίνονται, κατά τη γνώμη μου, ξεκάθαρα από τις επιστολές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το τελείωσα σήμερα αφού έχω τελειώσει όλες τις άλλες ιστορίες από τη συνανάγνωση. Αξιοθαύμαστο έργο, ειδικά αν σκεφτούμε πως γράφτηκε από μια νεαρή συγγραφέα. Πράγματι η Λαίδη Σούζα ήταν πολύ αντιπαθητική κ ήθελε παντού να δημιουργεί ερωτικά σκάνδαλα. Πολύ ενδιαφέρουσα η επιστολική μορφή κ μου άρεσε πολύ το ότι το έργο ήταν πολύ φρέσκο κ αυτό είναι αξιοθαύμαστο για έργο γραμμένο πριν από δύο αιώνες. Τώρα μου μένει το Sanditon, το τελευταίο έργο που έγραψε πριν πεθάνει κ έμεινε ημιτελές.

    -Γιώργος Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Λαίδη Σούζαν είναι ένα εγωιστικό, εγωκεντρικό, φιλάρεσκο, ματαιόδοξο, υποκριτικό και απαίσιο πλάσμα. Δεν βλέπει τίποτα άλλο πέρα απ'τις δικές της ανάγκες, τα δικά της θέλω χωρίς να λογαριάζει τα αισθήματα των άλλων και χωρίς να ελέγχει τον εαυτό της για τα λάθη της (απορώ δεν είχε φωνή της συνείδησης??). Αγαπημένη μου χαρακτήρας η κυρία Βέρνον και δεν συμφωνώ καθόλου με το χαρακτηρισμό υπερβολική. Ήταν η μόνη που την είχε καταλάβει απ'την αρχή και αν και προσπάθησε να την ξεγελάσει ουκ ολίγες φορές εκείνη δεν έτρωγε κουτόχορτο. Και αν μια τέτοιου είδους γυναίκα πλεύριζε τον δικό μου αδερφό πιστεύω θα ήμουν πολύ πιο "υπερβολική" από αυτήν. Επίσης συμπάθησα πολύ τη κόρη της αν και για μένα θα έπρεπε να είχε λίγο περισσότερο νεύρο πάνω της και να μην είναι υποχείριο της μάνας της αλλά να της κόψει τον αέρα. Βέβαια αν λάβεις υπ'όψιν και την εποχή όπου οι κοπέλες μπορούσαν να παντρευτούν μόνο άτομα που ενέκριναν οι γονείς τους συν το γεγονός ότι η μητέρα της δεν την άφηνε να βγάλει προς τα έξω την προσωπικότητα της με την σκληρότητα και την αποδοκιμασία της είναι κατανοητό. Πιστεύω ότι την μισούσε τόσο επειδή δεν της έμοιαζε καθόλου. Εκείνη ήταν άδολη και καλοπροαίρετη. Αν ήταν και αυτή πονηρή και χειριστική σαν τη μάνα της τότε θα την λάτρευε!
    Απόλαυσα πραγματικά αυτή την ιστορία και λάτρεψα το ύφος της Ώστεν. Ανυπομονώ και για την ταινία με την αγαπημένη από την Έμμα Kate Beckinsale. Είναι η 3η φορά που τη διαβάζω και μιας και λόγω υποχρεώσεων και άλλων αναγνωσμάτων την τελείωσα χτες βράδυ είπα να μπω και να σχολιάσω. Αυτό είναι και το βιβλίο που έχουμε να διαβάσουμε για τη συνάντηση μετά το Πάσχα στη Λέσχη Βιβλίου της Αθήνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...