Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ρομαντικά εξώφυλλα από τα χεράκια σας

Αν έχετε διαφορετικές εκδόσεις από τα αγαπημένα σας βιβλία της Όστεν και θέλετε να είναι ομοιόμορφα στη βιβλιοθήκη σας, σαν σετάκι, υπάρχει μια απλή και σχετικά οικονομική λύση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πρέζα φαντασία και μια γερή δόση μεράκι.
Η σκέψη για ομοιόμορφα εξώφυλλα μου ήρθε από αυτή την σειρά που είναι πολύ γλυκιά και ρομαντική (όπως και το περιεχόμενο άλλωστε!) και σκέφτηκα, γιατί δηλαδή οι ξένοι να έχουν τόσες πολλές επιλογές κι εμείς τίποτα;

Η βασική ιδέα είναι να φτιάξουμε καλύμματα που δεν επιβαρύνουν με κανέναν τρόπο τα βιβλία μας και οποιαδήποτε στιγμή τα βαρεθούμε μπορούμε να τα βγάλουμε και να τα πετάξουμε. Αν πάλι θέλετε να το ρισκάρετε και είστε και σίγουρες για τον εαυτό σας, τα φτιάχνετε και τα κολλάτε κατευθείαν πάνω στα εξώφυλλα. 
Αρχικά μπορείτε να προμηθευτείτε χαρτόνια σε παλ αποχρώσεις, κάποιο χρυσό μαρκαδοράκι, ή μαύρο που χτυπάει εντυπωσιακά πάνω στις παλ αποχρώσεις των υπόλοιπων υλικών. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσετε μια καλή κόλα, ψαλίδι, μολύβι, σβήστρα, χάρακα και ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο.  Στη συνέχεια ακολουθείτε βήμα βήμα αυτές τις οδηγίες και τάκα τάκα, έχετε τα υπέροχα χειροποίητα ομοιόμορφα εξώφυλλά σας.
Αν τώρα έχετε ακόμη περισσότερη όρεξη, μπορείτε να πάρετε απλό χαρτόνι και να το ντύσετε με κάποιο ύφασμα της επιλογής σας, έτσι ώστε να δώσετε μια πιο "ακριβή" όψη στα βιβλία σας. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, απλά προμηθεύεστε λίγο πιο σκληρό χαρτόνι, ώστε να είναι σταθερό, και το ντύνετε με το ύφασμα της επιλογής σας. Στη συνέχεια προσθέτετε το κάλυμμα στο βιβλίο και είναι έτοιμο. (χρήσιμη συμβουλή: αν χρησιμοποιήσετε ύφασμα, αποφύγετε το λευκό ή κάποιο χρώμα που λερώνει εύκολα)
(και θα μοιάζει κάπως έτσι)
Επίσης μπορείτε αν καταπιάνεστε με αυτά, να τα φτιάξετε όλα στον υπολογιστή, προσθέτοντας τη γραμματοσειρά της επιλογής σας για τους τίτλους, αλλά και διάφορα vintage σχέδια για τη ράχη. Έπειτα πηγαίνετε σε ένα φωτοτυπάδικο και εκτυπώνετε τα αποτελέσματα ήσυχα κι όμορφα, και τα καλύμματά σας είναι έτοιμα :)

Και για να σας ανοίξω ακόμη περισσότερο την όρεξη, ακόμη κι αν δεν σας έχω πείσει ακόμα, έχετε άπειρες επιλογές στη δημιουργία του κατάλληλου εξώφυλλου για εσάς. Εκτός από διάφορα υφάσματα, μπορείτε να φτιάξετε ετικέτες με καλλιγραφικά γράμματα για το εξώφυλλο:
Ή να τις ετοιμάσετε στον υπολογιστή και απλά να τις τυπώσετε και να τις κολλήσετε στο εξώφυλλο. 

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα που να τη σχηματίζουν οι ράχες των εξώφυλλών σας (αυτό θα το πετύχετε εκτυπώνοντας την ίδια εικόνα όσες φορές χρειαστεί και απλά ξεκινώντας κάθε φορά λίγο πιο πέρα, ή τυπώνοντας μια φορά την εικόνα και χωρίζοντάς την στις ράχες των εξώφυλλων.) Έτσι μπορείτε να έχετε αυτό το αποτέλεσμα:
Ακόμη μπορείτε να κάνετε όμοιες τις ράχες, αλλά το κάθε βιβλίο σας να είναι διαφορετικό και μοναδικό, προσθέτοντας τα αγαπημένα σας λόγια από το περιεχόμενό του, ή ακόμα κάποιες σκηνές από τις αγαπημένες σας ταινίες. Όπως αυτά:
(δεν ξετρελάθηκα με τα συγκεκριμένα,
αλλά εμπιστεύομαι το προσωπικό σας γούστο)
Μπορείτε να κολλήσετε κορδέλες, δαντέλες, αυτοκόλλητα, οστενικές σιλουέτες και ό,τι άλλο φανταστείτε. Ή μπορείτε να κάνετε κάτι πολύ απλό και διακριτικό. Οι επιλογές είναι πραγματικά πάρα πολλές. Μπορείτε να φτιάξετε ότι σας κατέβει στο μυαλό, να κάνετε δοκιμές, να προσπαθήσετε, να σκίσετε, να ξαναπροσπαθήσετε και να βάλετε όλο το μεράκι και το ρομαντισμό σας πάνω στα αγαπημένα σας βιβλία, έτσι ώστε να τα κάνετε ακόμη πιο όμορφα και μοναδικά. Μην ξεχνάτε ότι με αυτό τον τρόπο εκτός από μια πρωτότυπη διακόσμηση στη βιβλιοθήκη σας, τα προστατεύετε και από τη σκόνη.

Μια όμορφη λεπτομέρεια που μπορείτε να προσθέσετε, είναι μια κορδέλα, που να χρησιμεύει και σαν σελιδοδείκτης, για την επόμενη φορά που θα τα ξαναδιαβάσετε.
Μην ξεχάσετε ό,τι δημιουργήσετε να το φωτογραφήσετε και να μας το στείλετε, για να μοιραστούμε τις δημιουργίες σας με όλο τον κόσμο και να πάρουμε ακόμη περισσότερες ιδέες για τα δικά μας. 

3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...