Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Γιατί ο Τομ Λεφρόι δεν ήταν ο κύριος Ντάρσυ

"Ο Τομ Λεφρόι δεν ήταν ένας πλούσιος, μεγαλοπρεπής κύριος Ντάρσυ. Έφερνε πολύ περισσότερο σε έναν ελεεινό κύριο Γουίλομπι."

Αυτό ήταν λοιπόν. Βρέθηκε επιτέλους ο πραγματικός κύριος Ντάρσυ. Ο Τομ Λεφρόι είναι ο άντρας που είχε στο μυαλό της η Τζέιν Όστεν όταν έγραφε την Περηφάνια και Προκατάληψη. Ξεχνάμε όμως πως στην πραγματικότητα δεν είχε τίποτα - τίποτα - κοινό με τον κύριο Ντάρσυ.


Όλα αυτά είναι ανοησίες, αλλά λίγο καιρός πέρασε από τότε που όλα τα μεγάλα sites, από το ΒΒC ως την Daily Telegraph είχαν πλημμυρίσει από τίτλους που αποκάλυπταν τον "Πραγματικό κύριο Ντάρσυ". Η ιστορία προέκυψε όταν βγήκε στην αγορά το πορτραίτο μινιατούρα του Λεφρόι - σύμφωνα με την Guardian - και τα νέα πως θα μπορούσε να πωληθεί για περίπου 50.000 αγγλικές λίρες (γύρω στα 59.000 ευρώ!!)

Ο Λεφρόι και η Όστεν αναμφίβολα είχαν κάτι και πιθανών να ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλο. Αυτό που δεν θα ακούσετε από κανέναν ειδικό της Όστεν είναι πως βασίστηκε στον Λεφρόι για έναν από τους πιο διάσημους άρρενες ήρωές της.
Ο Λεφρόι σε πιο προχωρημένη ηλικία,
ένας επιτυχημένος δικαστής και πολιτικός.
Ας το δούμε στην πράξη. Ο Λεφρόι ήταν ένας πάμφτωχος φοιτητής της νομικής που έπρεπε να κάνει πλούσιο γάμο για να επιτύχει στη ζωή του. Ο Ντάρσυ ήταν ένας πλούσιος κτηματίας που είχε το Πέμπερλι, μια απέραντη έκταση στο Ντέρμπισαϊρ. Ο Λεφρόι ήταν ένας νέος άντρας με υπερβολικά αγορίστικο στυλάκι που έτρεχε πίσω από την Όστεν σαν υπερκινητικό σκυλάκι. Το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να χορεύει και να φλυαρεί για τα βιβλία. Ο Ντάρσυ ήταν έντονος, απόμακρος και αρρενωπός - κοίταξε κάτω από την υψηλή μύτη του την Ελίζαμπεθ Μπένετ. Ο Λεφρόι πολύ γρήγορα έκανε αυτό που του είπε η οικογένειά του και πήγε και παντρεύτηκε μια πλούσια, πιθανώς πληγώνοντας την Όστεν πάρα πολύ. Για τον Ντάρσυ και την Ελίζαμπεθ τα πράγματα ήταν πιο ευνοϊκά.

Δεν θα έβγαζε περισσότερο νόημα αν οι επικεφαλίδες έγραφαν: "Βρέθηκε: Ο πραγματικός κύριος Γουίλομπι"; Ήταν εκείνος που επισκεπτόταν την Μαριάν Ντάσγουντ μέρα παρά μέρα στη "Λογική κι Ευαισθησία", παραπλανώντας την μέχρι που σύντομα το 'σκασε στο Λονδίνο όπου πήρε μια πλούσια νύφη.

Φυσικά οι φανατικές της Όστεν μπορεί να έχουμε τις δικές μας ιδέες σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ο Λεφρόι στα βιβλία της. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως τον βρήκαμε στο πρόσωπο του κυρίου Ντάρσυ.

(σσ: Το παραπάνω κείμενο βέβαια δεν αναιρεί την αγάπη μας για τον Τομ, όπως τον είδαμε στην ταινία "Ερωτευμένη Τζέιν". Πρόκειται απλά για ένα ενδιαφέρον κείμενο που σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Εσείς τι γνώμη έχετε για το ερωτικό ενδιαφέρον της Όστεν;)

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το άρθρο ! Μπράβο Ιφιγένεια !
    Σαφώς ο Lefroy δεν μοιάζει για Mr Darcy!
    Για να είμαι ειλικρινής μια-δυό φορές που είδα την ταινία, Becoming Jane, στους περισσότερους χαρακτήρες αναγνώρισα χαρακτηριστικά από παραπάνω του ενός χαρακτήρες της Jane Austen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (το άρθρο γράφτηκε , για την ακρίβεια μεταφράστηκε από την Αλίκη ;) )

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...