Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η διαθήκη της Τζέιν Όστεν



Όταν η Τζέιν Όστεν πέθανε στο Γουίντσεστερ στις 18 Ιουλίου του 1817, η αδερφή της Κασάνδρα έγραψε: «;Έχω χάσει ένα θησαυρό, τέτοια αδερφή, τέτοια φίλη δεν μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί. Ήταν ο ήλιος της ζωής μου, η λάμψη κάθε χαράς, η ανακούφιση σε κάθε θλίψη. Δεν της απέκρυψα ποτέ καμία σκέψη και νιώθω σα να έχω χάσει κομμάτι του εαυτού μου. Την αγαπούσα πολύ, ίσως λιγότερο όσο άξιζε αλλά σκέφτομαι πως η αγάπη μου γι αυτήν μ’ έκανε μερικές φορές άδικη και αμελή στους άλλους…»

Αλλά και για την Τζέιν η Κασάνδρα ήταν η αγαπημένη της αδερφή και η καλύτερη της φίλη. Σ’ εκείνη άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της, ότι έχει στην κατοχή της και όσα της οφείλουν. Ποσό που δεν ήταν μικρό για μια κοπέλα σαν την Κασάνδρα που δεν είχε σχεδόν τίποτα. Το αξιοσημείωτο είναι πόσο σύντομη είναι αυτή η διαθήκη αν σκεφτούμε πως την έγραψε μια από τους καλύτερους συγγραφείς της αγγλικής γλώσσας.
Υπάρχουν άλλα δυο κληροδοτήματα. Ένα για τον αδερφό της Χένρυ που εργάστηκε σκληρά για να δει τα έργα της δημοσιευμένα αλλά είχε ατυχίες στην προσωπική του ζωή. Στις αρχές του 1816 η τράπεζα που συνεργαζόταν χρεοκόπησε. Ο Χένρυ που είχε χηρεύσει πρόσφατα, έχασε όλα του τα χρήματα καθώς και αυτά των υπαλλήλων του, συμπεριλαμβανομένης της κυρίας Μπίτζεον, μαγείρισσας για πολλά χρόνια., αλλά και πολλές χιλιάδες λίρες που είχε δανειστεί από τον Έντουαρντ Όστεν και τον θείο του Λη Περό. 
Το δεύτερο κληροδότημα, 50 λιρών και αυτό, ήταν για την κυρία Μπίτζεον. 





I Jane Austen of the Parish of Chawton do by this my last Will & Testament give and bequeath to my dearest Sister Cassandra Elizth every thing of which I may die possessed, or which may be hereafter due to me, subject to the payment of my Funeral Expences, & to a Legacy of £ 50. to my Brother Henry, & £ 50. to Mde Bigeon–which I request may be paid as soon as convenient. And I appoint my said dear Sister the Executrix of this my last Will & Testament. 
                                                                                                             Jane Austen
                                                                                                            April 27, 1817

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...