Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δύο χρόνια ελληνικό φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν (μέρος 1ο)

Σαν χθες μου φαίνεται η μέρα που αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό εδώ το ιστολόγιο .Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι δυο χρόνια μετά θα έχει τέτοια απήχηση και τόση επισκεψιμότητα .Σε αυτό το άρθρο θα σας πω την ιστορία του ελληνικού φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν ,πως μου ήρθε η ιδέα και δυο λόγια για τα πρώτα βήματα,  αλλά και την πορεία του blog αυτά τα δυο χρόνια .Το άρθρο αυτό θα χωριστεί σε δύο μέρη και το δεύτερο θα ανέβει στις 15 Μαρτίου , την ημέρα που το blog έχει τα "γενέθλια" του.Εκεί θα μάθετε μερικά πράγματα για εμάς που γράφουμε άρθρα και θα δείτε τα δέκα δημοφιλέστερα αυτής της χρονιάς .

Σας έχω πει πως είμαι μέλος σε μια διαδικτυακή λέσχη βιβλίου ,για την ακρίβεια , πλέον πρόκειται για το μεγαλύτερο φόρουμ για το βιβλίο στην Ελλάδα .Εκεί που συζητούσαμε μια μέρα με τους φίλους στη Λέσχη του Βιβλίου , τους έλεγα τον πόνο μου ότι δεν έχω πουθενά να εκφράσω την λατρεία μου για την Τζέιν . Τους ζάλιζα λιγάκι το παραδέχομαι , αλλά ευτυχώς υπάρχει κατανόηση μεταξύ βιβλιόφιλων και ανάμεσα στα μέλη της λέσχης , υπήρχαν και μερικές οστενοκολλημένες και λέγαμε όλες μαζί τον καημό μας .
Άρχισαν να μου δίνουν ιδέες να κάνω έστω μια σελίδα στο facebook , άλλοι μου είπαν να κάνω φόρουμ ή ένα blog .Κάπως έτσι μπήκε η ιδέα στο μυαλό μου και σκέφτηκα να το κάνω κι όπου με βγάλει .

Κάποια μέλη απο εκεί ήταν πρόθυμα να με βοηθήσουν γράφοντας κάποια άρθρα εδώ και στη διαχείριση της σελίδας στο facebook . Για αρχή,  έπρεπε να κάνω ένα μπάνερ της προκοπής και να μάθω πως λειτουργεί ένα blog οπότε φώναξα τον καλό μου και τον έβαλα να μου πει τα βασικά .Το μπάνερ το σχεδιάζαμε πολύ ώρα , εκείνος το έφτιαξε αλλά ήμουν κι εγώ μαζί και έλεγα τι ακριβώς θέλω .

Το μπεζ χρώμα δεν μου αρέσει καθόλου και δεν ξέρω τελικά γιατί διαλέξαμε αυτό .Ταίριαξε όμως με το ύφος του blog και τώρα πια , εμένα τουλάχιστον , μου αρέσει .Έχω σκοπό να κάνω μια ανανέωση στην εικόνα του blog , θέλει αλλαγές και πρέπει να ασχοληθώ με κάποια τεχνικά θέματα και ελπίζω μέσα στη χρονιά να τα καταφέρω .
Η εικόνα που έχω ως φόντο για το blog, τότε την φτιάξαμε για άλλο λόγο,τελικά ταίριαξε πολύ έτσι . 

Μετά έπρεπε να σκεφτώ θέματα για άρθρα και φυσικά να κάνω και μια σελίδα στο facebook .Την σελίδα την έφτιαξα με μοναδικό σκοπό τη διαφήμιση του blog και τελικά , σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έγινε ένα μέρος που κάναμε πολύ όμορφες συζητήσεις και γίναμε μια πολύ ωραία παρεούλα .
                                                      facebook/janeaustengr


Η Πολυξένη , που μέχρι και σήμερα γράφει πολύ ωραία άρθρα εδώ , ετοίμασε μια πολύ ωραία βιογραφία της Όστεν βασισμένη σε ότι είχε διαβάσει στα βιβλία των εκδόσεων Σμίλη . Έφτιαξα κι εγώ ένα άρθρο καλωσορίσματος και έτσι ξεκινήσαμε .
Είναι δύσκολα στην αρχή , ξέρεις πως πολύ λίγα άτομα διαβάζουν αυτά που γράφεις και θέλει υπομονή για να φτάσεις εκεί που θες χωρίς η επιτυχία να είναι κάτι σίγουρο .

Η Λέσχη βιβλίου και τα μέλη με βοήθησαν πάρα πολύ να αποκτήσω τους πρώτους μου αναγνώστες , αλλά και να βρω άτομα να με βοηθήσουν .
Σας έχω πει ξανά ότι επειδή έχουμε περιορισμένη θεματολογία , σκέφτηκα απο την αρχή ότι είναι καλύτερο να γράφει και κάποιος άλλος μαζί με μένα για να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία .
Τα πρώτα μου άρθρα δεν ήταν και απο τα καλύτερα , το παραδέχομαι .Δεν έλεγα πάρα πολλά , έβαζα πολλές εικόνες ή πολυλογούσα απο ενθουσιασμό .Νομίζω έχω βελτιωθεί αρκετά και δεσμεύομαι να διορθώσω κάποια παλιά άρθρα .
Στην αρχή έγραψαν 2-3 άρθρα και κάποια άλλα άτομα που τελικά δεν κατάφεραν  να μείνουν .Παρόλα αυτά τους ευχαριστω :)
Στα τέλη του 2012 ζήτησα απο την Αλίκη αν θέλει να γράφει κι εκείνη , επειδή μου άρεσαν τα άρθρα στο δικό της blog , κι εκείνη δέχτηκε .Απο τότε είμαστε μια καλή ομάδα για την οποία θα σας μιλήσω αναλυτικά στο δεύτερο  μέρος αυτού του άρθρου .

Είμαι κάτι παραπάνω απο ικανοποιημένη με την πορεία του μπλογκ και της σελίδας .Κάθε μήνα τα πάμε ακόμη καλύτερα και η παρέα μεγαλώνει .


Είναι γνωστό ότι πολλές σελίδες κάνουν διάφορους διαγωνισμούς , συνήθως σχετικούς με τη θεματολογία τους .Έτσι , αποφάσισα να το κυνηγήσω κι εγώ και να απευθυνθώ σε διάφορους εκδοτικούς οίκους για να δωρίσουν βιβλία στα μέλη της σελίδας .Έκανα 4 διαγωνισμούς με βιβλία της Όστεν απο τις εκδόσεις Μίνωας , Σαββάλας , Σμίλη και Πατάκης και ένα διαγωνισμό για κοσμήματα με την Όστεν προσφορά της σελίδας "Αθηνά Βάσω Χειροποίητα Κοσμήματα" .Είχαν όλοι αρκετή απήχηση και πραγματικά το χάρηκα πολύ .Όχι μόνο για τα καινούργια likes στη σελίδα , αλλά γιατί κατάφεραν μερικά άτομα να αποκτήσουν βιβλία της Όστεν που δεν είχαν .Ειδικά σε εποχές δύσκολες , ένα δώρο είναι πάντα ότι καλύτερο .
Να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους εκδοτικούς που όχι μόνο έκαναν προσφορά για κλήρωση, αλλά έδωσαν και σε μένα αντίτυπα για να μπορέσω στο μέλλον να κάνω παρουσίαση πάνω σε αυτά . Υπόσχομαι να προσπαθήσω να κάνω όσες περισσότερες κληρώσεις μπορώ .Πρέπει να ξέρετε όμως πως δεν φτάνει μόνο να το θέλω εγώ , αλλά να βρω κάποιον να δεχτεί να κάνει τη δωρεά . ;)Ο πιο επιτυχημένος διαγωνισμός μέχρι τώρα ήταν για τα 3 αντίτυπα της Περηφάνιας και Προκατάληψης απο εκδόσεις Πατάκη .

Πανέμορφα έτσι ;;;





Επίσης , δεν θα μπορούσα να μη πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην σελίδα  "Αθηνά Βάσω Χειροποίητα Κοσμήματα" , γιατί τα κοσμήματα τα έφτιαξε ειδικά για τον διαγωνισμό και μάλιστα ρώτησε και τη γνώμη μου για το σχέδιο .Βέβαια , όταν υπάρχει ταλέντο είναι περιττό να πεις κάτι .Τα αποτελέσματα μιλάνε απο μόνα τους .













Πέρυσι , στις 30 Μαρτίου , το ελληνικό φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν είχε συνάντηση για τσάι με αφορμή τα γενέθλια του blog.Ήμασταν λίγοι και καλοί και περάσαμε πολύ όμορφα .Ήπιαμε τσάι και είπαμε πολλά , όχι μόνο για την Όστεν , αλλά και για πολλά ακόμη .Είχαμε και σελιδοδείκτες που ήταν ίδιοι με το μπάνερ του blog.
Φέτος , λογικά πάλι θα έχουμε κάτι ανάλογο .Σε λίγες μέρες θα σας πω λεπτομέρειες .







Το καλοκαίρι η Αλίκη είχε την ιδέα να κάνουμε μια ομαδική ανάγνωση .Έτσι, έβαλα ψηφοφορία στο facebook και , φυσικά , η Περηφάνια και Προκατάληψη ήρθε πρώτη στις προτιμήσεις των μελών .
 Η ομάδα ανάγνωσης είχε μεγαλύτερη επιτυχία απο ότι περίμενα  , ήταν το δικό μας οστεινκό γεγονός του καλοκαιριού .Ήταν υπέροχη εμπειρία να διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο και να το συζητάω τόσο αναλυτικά μαζί σας .
Πατήστε εδώ για να δείτε λεπτομέρειες .
Η συνανάγνωση κράτησε 6 απολαυστικές εβδομάδες .Κάθε Κυριακή στις 9 ανεβάζαμε τον σχολιασμό 10 κεφαλαίων . (μια εβδομάδα εγώ, μια η Αλίκη)

Τώρα που τα γράφω και τα θυμάμαι , ήταν πραγματικά ένας πολύ γεμάτος και τολμώ να πω , επιτυχημένος χρόνος, για το ελληνικό φαν κλαμπ της Τζέιν Όστεν .
Έχω κι άλλα να πω και θέλω να κάνω κι άλλες ευχαριστίες , αλλά θα τα πούμε στις 15 Μαρτίου με το δεύτερο μέρος αυτού του εορταστικού άρθρου .


4 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και λουλουδιασμένα, σ' αυτό όμορφο ιστολόγιο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον κόπο, τη φροντίδα και την έγνοια που μας έχετε Ιφιγένεια και Αλίκη, χιλιάδες ευχαριστώ ! It's a truth universally acknowledged ότι πριν μπούμε σ'αυτή τη σελίδα, όλες μας περίπου φανταζόμασταν ότι οι Ελληνίδες αναγνώστριες της Ώστην είναι ελάχιστες. Πόσο έξω πέσαμε ! Ευτυχώς, δηλαδή !
    Χρόνια πολλά και Ωστενικά σε όλα τα μέλη και στις υπέροχες διαχειρίστριες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΓ
      Προσωπικά λατρεύω το μπέζ στο μπάννερ γιατί κάνει πολύ vintage, θυμίζει χαρτί αλληλογραφίας αλλά και ύφασμα...ό,τι πρέπει !

      Διαγραφή
  3. Μια ωραια προσπαθεια που απεδωσε τους κοπους της. Ευχομαι και καλυτερα..

    Λορένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...