Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τι βιβλία διάβαζε η Τζέιν Όστεν ;

Έπεσα τυχαία σε μια ανάρτηση που έλεγε πως η Maria Edgeworth ήταν ανάμεσα στους αγαπημένους συγγραφείς της Όστεν και αποφάσισα να ψάξω και για άλλους που με τα βιβλία τους περνούσε τις ώρες της όταν δεν έγραφε.


Ας ξεκινήσουμε από την Edgeworth που ήταν η αφορμή γι αυτή την αναζήτηση. Η Ιρλανδή συγγραφέας της οποίας τα πρώτα Γκόθικ έργα επηρέασαν τόσο την ζωή όσο και το έργο της ώστε της έστειλε ένα αντίγραφο της Έμμα όταν τυπώθηκε το 1815. Δυστυχώς, η συγγραφέας των βιβλίων με αυστηρό ηθικό κώδικα, ποτέ δεν αναγνώρισε το ταλέντο της Τζέιν και μάλιστα αργότερα έγραψε: «Δεν υπάρχει ιστορία στο βιβλίο αυτό, εκτός από το ότι η μις Έμμα ανακαλύπτει πως ο άντρας που σχεδίαζε να γίνει ζευγάρι με την Χάριετ ήταν δικός της θαυμαστής». Η Edgeworth ήταν φίλη του σερ Ουώλτερ Σκοτ ο οποίος παραδέχτηκε πως η γνωριμία του μαζί της ήταν η αιτία που στράφηκε από την ποίηση στον πεζό λόγο.


Δεύτερη ήταν η Fanny Burney, η συγγραφέας μεταξύ άλλων των, Εβελίνα, Σεσίλια και Καμιλλα. Λέγεται πως από αυτήν επηρεάστηκε η Όστεν και χρησιμοποίησε τον διάλογο για να ζωντανεύει τους χαρακτήρες της και πως ο Γουίλομπυ βασίζεται σε χαρακτήτρα της Burney.



O Samuel Richardson συγγραφέας του The History of Sir Charles Grandison, μυθιστόρημα με μορφή επιστολών σε επτά τόμους, ήταν άλλος ένας από τους συγγραφείς που επηρέασαν την Τζέιν και το παραπάνω έργο του από τα αγαπημένα της.




Ο Samuel Johnson έγραψε ένα Λεξικό της Αγγλικής γλώσσας το 1755 αλλά η Τζέιν τον θαύμαζε για τα πολλά άλλα λογοτεχνικά επιτεύγματα του ως βιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής, μυθιστοριογράφος και ενθουσιώδη συνεργάτη σε Ανθολογίες και Δοκίμια.



Ο George Crabbe έγραψε ρεαλιστικά πορτρέτα της ζωής στην εξοχή σε ποιητικό ύφος. Ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του είναι το Borough (1810). Ήταν ο αγαπημένος ποιητής της και ακολούθησε το λογοτεχνικό του παράδειγμα που εστίαζε σε δύο ή τρεις οικογένειες σε ένα χωριό στην εξοχή.



Τέλος η Ann Radcliffe, γνωστή σε μας από τα Μυστήρια του Ουντόλφο το αγαπημένο ανάγνωσμα της Κάθριν στο Αβαείο του Νορθάνγκερ. Η Τζέιν αγαπούσε αυτό το βιβλίο παρόλο που συνήθως κορόιδευε το γκόθικ ρομάντσο.


Από όσους τίτλους έχω βρει έχω την περιέργεια να ρίξω μια ματιά στα βιβλία της Fanny Burney. Εσείς;Ξεχωρίσατε κάποιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...