Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Διαβάζοντας το " Έρωτας και φιλία" (μέρος τρίτο , Οι τρεις αδελφές & Επιστολές )

Οι τρεις αδελφες 

Επιτέλους τα πράγματα άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον ! Τι ξεκαρδιστική ιστορία που είναι "Οι τρεις αδελφες" ! Η Όστεν σε αυτή την ιστορία σατιρίζει όλα τα κορίτσια της εποχής που παντρεύονταν χωρίς να θέλουν , που είχαν ένα περίεργο τρόπο σκέψης ,το μερίδιο ευθύνης που είχε μια μητέρα σε αυτό , το πόσο επηρέαζε τις πράξεις που έκαναν η σκέψη της γειτονιάς   και θα έλεγα πως σατιρίζει και το αντρικό φύλλο .
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε η Μαίρη να παντρευτεί τον κύριο Γουάτς , είναι τραγικοί ! "Θα τον παντρευτώ κι ας τον μισώ αρκεί να μη παντρευτεί κάποιες απο τις αδελφές μου ή τις γειτόνισσες."   Γελούσα μόνη μου , αλήθεια σας λέω ! Ο κ. Γουατς δεν δίστασε να πει ότι γι' αυτόν είναι το ίδιο όποια κι αν παντρευτεί . Αυτό η  Μαίρη απλά το προσπέρασε και το πρόβλημα της ήταν μόνο η άμαξα . Θα ήθελα να τελειώσει αυτή η ιστορία για να μάθω τι έγινε τελικά με αυτή την άμαξα .


                                                            Επιστολές 

Θεωρώ πως οι "Επιστολές" είναι από τα εξυπνότερα κείμενα που έγγραψε η Όστεν . Σατιρίζει με απίστευτο τρόπο πολλές καταστάσεις που φαίνεται πως την ενοχλούσαν . Δεν ξέρω αν η Όστεν ήταν σαν την Ελίζαμπεθ Μπέννετ , δηλαδή αν έλεγε ανοιχτά τη γνώμη της σε διάφορες συζητήσεις . Το σίγουρο είναι πως το έκανε με την πένα της και σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν έπρεπε ούτε να σκέφτομαι αυτά τα πράγματα . Κάθε φορά που βλέπω να σατιρίζει κάτι σε κάποιο βιβλίο της με αυτό το μοναδικό τρόπο , τη θαυμάζω ακόμα περισσότερο .

Σε ότι διαβάσαμε ως τώρα στο "Έρωτας και φιλία" , είδαμε πολλούς χαρακτήρες που αργότερα τους συναντήσαμε πιο ολοκληρωμένους και με άλλα ονόματα στα μυθιστορήματα της . Ο χαρακτήρας που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι η Λαίδη Γκρέβιλ . Θεωρώ πως η Λαίδη Κάθριν και η Λαίδη Γκρέβιλ έχουν απίστευτα πολλά κοινά στοιχεία . Ακόμη κι ότι άφηνε την Μαρία να περιμένει έξω στο κρύο , μου θύμιζε όταν περνούσε έξω απο το σπίτι των Κόλλινς για να τους προσκαλέσει στο "φτωχικό" της και είχε τη Σάρλοτ πόση ώρα έξω στον αέρα και το κρύο .  Θα ήθελα πολύ να δω τη συγκεκριμένη ιστορία ολοκληρωμένη .

Αυτή την εβδομάδα διαβάζουμε το "Έρωτας και φιλία" και τη Δευτέρα (16/03) ραντεβού και πάλι εδώ για τον τελευταίο μας σχολιασμό . 

3 σχόλια:

  1. Αρκετά καλή ιστορία το "Three Sisters" με μπόλικο από το πνευματώδες χιούμορ της Όστεν βεβαίως! Το "Love and Friendship" που διάβασα πριν από εναν μήνα περίπου είναι αρκετά καλό μα εκτίμησα πολύ περισσότερο το "Lady Susan" και το "Catharine or the Bower"

    -Γιώργος Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειωσα σήμερα τις 3 αδερφές. Πολύ ωραίο! Καθαρά στο στυλ της Jane Austen. Τι χαρακτήρας αυτή η ξιπασμένη Μαίρη! Μπαίνει και αυτή επάξια στην ομάδα των αγαπημένων εκνευριστικών ωστενικών ηρωϊδων, όπως η μαμά Μπένετ, η κυρία Έλτον (στην Έμμα) κλπ κλπ Δεν το είχα υπόψη μου αυτό το διήγημα, το έμαθα από το μπλογκ και μετά βρήκα τυχαία μία έκδοση στα αγγλικά που το είχε, μεταξύ άλλων. Πολύ χαίρομαι που το διάβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, ξέχασα να πω ποια είμαι. Άλκηστη Π εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...