Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εσύ το ήξερες; (Jane Austen Edition)

Η Τζέιν Όστεν είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες λογοτεχνικές φιγούρες όλων των εποχών με τις ιστορίες της που είναι γεμάτες ρομαντισμό, ειρωνεία αλλά και κοινωνικό σχολιασμό. Ακόμα κι αν έχετε διαβάσει όλα τα κλασσικά μυθιστορήματά της, όμως, εδώ θα βρεις κάποια πράγματα που ίσως και να μην γνώριζες για την θρυλική συγγραφέα:

Η Όστεν ήταν ένα από οκτώ αδέρφια

Η Όστεν γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1775 στην Αγγλία από τον Τζορτζ και την Κασσάνδρα Λ. Όστεν. Έζησε τα πρώτα 23 χρόνια της ζωής της σε αυτό το σπίτι στο χωριό του Στίβεντον και απ' ότι φαίνεται ήταν πάντα γεμάτο. Ο πατέρας της ήταν κληρικός και εκείνη ήταν πολύ κοντά με την αδερφή της Κασσάνδρα.

Η μητέρα της Όστεν καταγόταν από πιο υψηλή κοινωνική τάξη απ' ότι ο πατέρας της

Παρόλο που η μητέρα της δε φαίνεται ποτέ να μετάνιωσε που παντρεύτηκε κάποιον κοινωνικά κατώτερό της, η Τζέιν συχνά άγγιζε το θέμα της κοινωνικής τάξης στις ιστορίες της, πιθανόν εξαιτίας αυτής της λεπτομέρειας στην οικογενειακή της ιστορία.

Είχε δύο μεγάλους έρωτες στη ζωή της.


Ο πρώτος ήταν ο Τομ Λεφρόι και ήταν πηγή έμπνευσης για τη Λογική κι Ευαισθησία. Ήταν ανιψιός ενός φίλου, αλλά αυτός ο φίλος αργότερα διέλυσε τη σχέση, γιατί ήξερε πως αν παντρευόταν κάποια "ασήμαντη" θα έχανε την κληρονομιά του. Ο δεύτερος ήταν ένας κληρικός που γνώρισε όταν έκανε διακοπές στην παραλία στο Σιντμαουθ στο Ντέβον. Κι ενώ λέγεται πως είχε σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στην Όστεν, πέθανε ξαφνικά, προτού προλάβει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.







Δεν παντρεύτηκε ποτέ, όμως κάποτε δέχτηκε, αν και αργότερα απέρριψε τελικά, μια πρόταση γάμου.



Ένας ευκατάστατος άντρας έξι χρόνια μικρότερός της της έκανε πρόταση γάμου, όμως η Όστεν τον βρήκε κακότροπο και οξύθυμο, κι έτσι, μετά από μια άγρυπνη νύχτα διέλυσε τον αρραβώνα, πράγμα που οδήγησε σε πραγματικό σκάνδαλο. Η ανιψιά της έγραψε αργότερα γι' αυτό λέγοντας "Ο κος Γουίδερ ήταν πολύ ωμός σαν άνθρωπος - αδέξιος, μέχρι και αγενής στους τρόπους - τίποτα πέρα από την κατάστασή του δεν άξιζε."





Μέχρι τα 23 της χρόνια, είχε ήδη ολοκληρώσει τις πρωτότυπες μορφές τριών βιβλίων της.

Τα βιβλία της αυτά ήταν Το Αβαείο του Νορθάνγκερ, η Λογική κι Ευαισθησία και η Περηφάνια και Προκατάληψη. Όχι κι άσχημα για μια τόσο νεαρή γυναίκα!

Στα 1816 πέρασε μια επίπονη ασθένεια που δε διαγνώστηκε ποτέ.

Παρόλα αυτά, σήμερα θεωρείται πως επρόκειτο για τη νόσο του Addison (αυτοάνοση εξαιρετικά σπάνια πάθηση με επιπτώσεις σε συνηθισμένες λειτουργίες του σώματος). Πέθανε τον επόμενο χρόνο, στα 41 της χρόνια, και τάφηκε στον Καθεδρικό του Γουίντσεστερ.

Αναφέρει μόνο 3 άτομα στη διαθήκη της



Παρά το ότι η οικογένειά της ήταν αρκετά μεγάλη, μόνο ο αδερφός της Όστεν, Χένρι (που είχε χάσει πολλά από τα χρήματά του), η αδερφή της Κασσάνδρα, και παραδόξως, η κυρία Bigeon, γραμματέας της συζύγου του Χένρι, αναφέρονται στην διαθήκη της. Αυτό κι αν ήταν ανατροπή!




Είδε μόνο τέσσερα από τα μυθιστορήματά της να εκδίδονται όσο ζούσε



Τα δύο βιβλία που εκδόθηκαν μετά το θάνατό της ήταν η Πειθώ και το Αβαείο του Νορθάνγκερ.











Κανείς δεν ήξερε πως εκείνη έγραφε τα βιβλία της παρά μετά το θάνατό της

Ο αδερφός της ο Χένρι ήταν που αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα.

Το βιβλίο της Fanny Burney, "Cecilia" ήταν η έμπνευση για τον τίτλο της "Περηφάνιας και Προκατάληψης".

Να και το απόσπασμα που αποτέλεσε πηγή της έμπνευσης: "Το σύνολο αυτής της ατυχούς επιχείρησης," είπε ο δρ Λίστερ, "είναι αποτέλεσμα περηφάνιας και προκατάληψης. [...] αν οφείλετε στην περηφάνια και προκατάληψη οφείλετε τις δυστυχίες σας, είναι ισορροπημένα τόσο όμορφα το καλό και το κακό, που στην περηφάνια και προκατάληψη θα οφείλετε επίσης και τον τερματισμό τους."




Πολλά από τα μυθιστορήματά της έχουν διασκευαστεί και ξαναγραφτεί σαν ταινίες.

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίων της ήταν η εκδοχή του 1937 της Έμμα. Με την Margaret Rutherford στο ρόλο της Έμμα και τον Charles Laughton σ' εκείνον του κυρίου Νάιτλι. Αργότερα, το 1996, η Gwyneth Paltrow έβαλε το δικό της λιθαράκι στο ρόλο της Έμμα.

Για ακόμη περισσότερη Έμμα, υπάρχει η επιτυχία του 1995 "Clueless", που είναι και μια μοντέρνα εκδοχή του μυθιστορήματος. Και κατά πώς φαίνεται, η ταινία του Σκορσέζε Goodfellas (1990) είναι μια πολύ πιο βίαιη εκδοχή του Μάνσφιλντ Παρκ.

2 σχόλια:

  1. τελειο!!!!! ευχαριστω για τα νεα στοιχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλίκη μου συγχαρητήρια για το τέλειο άρθρο!Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...