Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

200 χρόνια εξώφυλλα (η συνέχεια)

Κοιτάζοντας τα εξώφυλλα της Περηφάνιας και Προκατάληψης, πολλές φορές πέφτουμε πάνω σε εικόνες που παριστάνουν γυναίκες με ψηλόμεσα φορέματα, όρθιες ή καθιστές, που τις φλερτάρουν, που χαμογελούν σεμνά ή όχι, σαν την παρακάτω έκδοση του 1995 από τις εκδόσεις Puffin Classics, που σχεδιάστηκε από τον Jean-Paul Tibbles.

Ένα από τα πιο όμορφα είναι το παρακάτω, από τα κλασσικά των εκδόσεων Penguin που εκδόθηκε το 2002. Το εξώφυλλο φιλοξενεί το έργο του Sir Thomas Lawrence με τίτλο "Διπλό Πορτραίτο των Αδερφών Φούλερτον".
Μερικά, όπως αυτή η έκδοση του 2012 με το λευκό φόρεμα από τις εκδόσεις Tribeca Books, προσπαθούν να φέρουν μια πιο σύγχρονη όψη το βιβλίο. Η αλήθεια είναι, πως αυτή η έκδοση θυμίζει λίγο σύγχρονα νεανικά μυθιστορήματα, όμως μας αρέσει εξίσου.
Μια ακόμη έκδοση που θυμίζει σύγχρονα νεανικά μυθιστορήματα, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει εμπνευστεί αρκετά από το "Λυκόφως", είναι η παρακάτω, από τις εκδόσεις Harper Teen, του 2009, με μια φωτογραφία της Magda Indigo/Indigo2 Photography. 
Ανάμεσα στα αγαπημένα εξώφυλλα της Laurel Ann βρίσκουμε και αυτή την έκδοση από τις Heritage Classics, που μπορεί να θυμίζει άρλεκιν μιας άλλης εποχής κι όμως είναι του 2009!
Η παρακάτω έκδοση που περιλαμβάνει σχολιασμό από τον David M.Shapard, είναι υπέροχη, όχι μόνο γιατί είναι απλή και διακριτική, αλλά και γιατί η ζωγραφιά είναι από την αδερφή της Τζέιν Όστεν, Κασσάνδρα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anchor Books, από το 2012.
Εξίσου γλυκύτατη είναι και αυτή η παιδική έκδοση από τις Cozy Classics, επίσης του 2012, που σχεδιάστηκε από την ταλαντούχα Sarah Gillingham. Στο κλασσικό αυτό βιβλιαράκι, η κάθε σελίδα περιλαμβάνει μια και μόνο λέξη γύρω από μία εικόνα, σύνολο 12 λέξεις, που βοηθούν τα πολύ μικρά παιδάκια να μάθουν βασικά πράγματα για το ανθρώπινο σώμα, τις σχέσεις, τα συναισθήματα κλπ, ενώ οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν την ιστορία ή να τη διηγηθούν όπως θέλουν. 
Η έκδοση από τις Norton Critical, του 2000, θα σας αρέσει αν απολαμβάνετε πίνακες με ήρεμα τοπία της αγγλικής επαρχίας. (Το σπίτι του Ντάρσυ δεν είναι αυτό;)
Για όλους εκείνους τους φανατικούς του twitter, έρχεται αυτό το εξώφυλλο με το κλασσικό σύννεφο λέξεων από τις εκδόσεις Canderbury Classics, του 2012. Το σύννεφο περιλαμβάνει φυσικά λέξεις, εκφράσεις κι ονόματα από την αγαπημένη μας ιστορία.
Η ειδικός στην τυπογραφία Jessica Hische σχεδίασε αυτό το πανέμορφο εξώφυλλο του 2011, για τη σειρά των δερματόδετων κλασσικών βιβλίων των Barnes & Noble.
Άλλο ένα από την Jessica Hische, μέρος της αλφαβητικής σειράς Penguin's Drop Caps, του 2012. Τα φτερά παγονιών επιστρέφουν σχηματίζοντας αυτή τη φορά το γράμμα "Α" για "Austen", αποτελώντας το πρώτο βιβλίο της σειράς.
Η έκδοση από τους Coralie Bickford-Smith's designs για την κλασσική σειρά των εκδόσεων Penguin του 2009 είναι διακριτική και κομψή και μας αρέσει πολύ.
Ένα πραγματικά εκπληκτικό έργο τέχνης η παρακάτω έκδοση, που σχεδιάστηκε από την Gabriela Galup για το πανεπιστήμιο Harvard το 2010 και περιέχει σχολιασμό.
Μπορεί να είναι απλό, αλλά το χρώμα αυτής της επετειακής έκδοσης των 200 χρόνων από την Signet Classics χτυπάει στο μάτι. Παράλληλα είναι αρκετά διακριτικό, ώστε να περνάει απαρατήρητο όταν το κουβαλάς μαζί σου στο λεωφορείο.
Η 200η επετειακή έκδοση για το Kindle από την HarperPerennial, κινείται στις αποχρώσεις του ροζ και όχι του πράσινου. Φέρνει λίγο στο μυαλό αστυνομικό κόμικ ή είναι η ιδέα μας;
Τέλος η σχεδιάστρια μόδας Sara Singh, σχεδίασε το εξώφυλλο των Splinter's Classics, που κυκλοφόρησε τη χρονιά που μας πέρασε και είναι ταυτόχρονα μοντέρνο αλλά και κλασσικό.
Το αξιοπερίεργο είναι πως ένα βιβλίο με τον αρχικό τίτλο "Πρώτες Εντυπώσεις" κατέληξε να έχει ένα διαφορετικό εξώφυλλο ανάλογα με τα γούστα του κάθε αναγνώστη. Εσάς ποιο απ' όλα σας άρεσε; Ποιο θεωρείται εντελώς ακατάλληλο; Θα αγοράζατε κάποιο από αυτά αν σας δινόταν η δυνατότητα; Στείλτε μας τις προτιμήσεις σας και αν βρείτε καμιά ακόμα έκδοση που παραλείψαμε και πιστεύετε ότι είναι αξιοσημείωτη για να τη συμπεριλάβουμε στα 200 χρόνια εξώφυλλα.

Διαβάστε επίσης: 200 χρόνια εξώφυλλα
Πηγή: 200 Years of 'Pride and Prejudice' Book Design 

1 σχόλιο:

  1. Δεν μου αρεσει αυτο με τα τριανταφυλλα. Το τυπου αρλεκιν ειναι απλα απαραδεκτο.

    Μου αρεσουν παρα πολυ, εννοειται αυτα με τις εικονες, και οσο για τα καπως ουδετερα.. οπως ειπε και η αρθρογραφος : ειναι διακριτικα και καταλληλα για λεωφορειο

    Λορενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...