Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η θεραπευτική αξία των βιβλίων της Τζέιν Όστεν


Τις περισσότερς φορές που μου ζητούσαν να περιγράψω τα βιβλία της Τζέιν χρησιμοποιούσα μια λέξη: "βάλσαμο". Τίποτα καλύτερο για να σε ξεκουράσει μια δύσκολη μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που δε μου φάνηκε παράξενο όταν διάβασα πως στον Α παγκόσμιο πόλεμο, τα "συνταγογραφούσαν" σε στρατιώτες που υπέφεραν απο μετατραυματικό στρες μια και είχαν ηρεμιστική δράση. Όπως εξηγεί στο άρθρο η ερευνήτρια Πώλα Μπερν, " τα βιβλία της έδιναν στους βετεράνους μία αίσθηση ασφάλειας, μία αίσθηση που μπορεί να χρησιμεύσει και σήμερα στους αναγνώστες των έργων της, καθώς ζούμε σε έναν «τρελό» κόσμο, αντίθετα με τον κόσμο της Τζέιν Όστεν, όπου «όλοι γνωρίζουν τη θέση τους», όπως επισημαίνει.«Ζούμε σε έναν τρελό κόσμο. Νομίζω ότι στο έργο της Όστεν βρίσκουμε πράγματι μεγάλη ανακούφιση και δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό», τονίζει η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας του Περηφάνια και Προκατάληψη έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί από κριτικούς λογοτεχνίας για το γεγονός ότι αγνόησε πλήρως τους Ναπολεόντειους Πολέμους που βρίσκονταν σε εξέλιξη όταν η ίδια έγραφε τα βιβλία της. Όμως αυτός είναι ίσως τελικά και ένας από τους λόγους που τα έργα της έχουν τόση απήχηση στη Βρετανία και όχι μόνο.


  Ακόμα και η Έμμα Τόμσον όταν, μετά τη διάλυση του γάμου της, έπαθε σοβαρή 
κατάθλιψη και χρειαζόταν βοήθεια αποφάσισε να θεραπέυσει τον εαυτό της με το "Λογική κι Ευαισθησία" και όχι με φάρμακα. Και ας μην ξεχνάμε την αγαπημένη μας ταινία "The Jane Austen Book  Club".

πήρα την ιδέα από το www.diastixo.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Πολυξένη , αυτό ήταν κάτι που δεν περίμενα να ακούσω .Για μένα πάντα ήταν φάρμακο , οι ταινίες και τα βιβλία με ηρεμούν , μου φτιάχνουν τη διάθεση και πάντα τα προτιμώ όταν έχω τις μαύρες μου αλλά κοίτα να δεις που έχουν και θεραπευτικές ικανότητες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...