Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Διαβάζοντας την Περηφάνια και Προκατάληψη (μέρος 8ο )

Η ομαδική ανάγνωση της Περηφάνιας και Προκατάληψης έφτασε στο τέλος της και αυτός δυστυχώς είναι ο τελευταίος σχολιασμός μας .Αυτή την εβδομάδα (12-18 Αυγούστου) διαβάσαμε τα κεφάλαια 51-61 .Η ιστορία μας τελείωσε και είμαι σίγουρη πως κανείς δεν ήθελε κατά βάθος να τελειώσει το βιβλίο . Η Όστεν είναι εθιστική και ειδικά ο κόσμος της Περηφάνιας και Προκατάληψης είναι ένας κόσμος που όσες φορές τον επισκέπτεσαι , είτε από την οθόνη ,είτε από τις σελίδες του βιβλίου , δεν θέλεις εύκολα να τον αφήσεις .Απόλαυσα την ανάγνωση του βιβλίου για ακόμη μια φορά και η συνανάγνωση μας μου άρεσε πολύ . :)

Μια μικρή περίληψη : 
Το ζεύγος Γουίκαμ έκανε την εμφάνιση του στο Λόγκμπουρν  και όπως ήταν αναμενόμενο το μόνο άτομο που χάρηκε με αυτή την επίσκεψη ήταν η Λύντια .Η Λίζυ έμαθε "καταλάθος" από την Λύντια ότι ο κύριος Ντάρσυ βοήθησε για να γίνει αυτός ο γάμος και ζητώντας ενημέρωση από τη θεία της έμαθε αναλυτικά τι είχε κάνει εκείνος και πως ουσιαστικά ήταν ευεργέτης για την οικογένεια της . Ο κύριος Μπίγκλεϋ με τον κύριο Νταρσυ έκαναν και αυτοί την εμφάνιση τους και το Λόγκμπουρν δεν έμεινε στιγμή χωρίς επισκέπτη .  Έγινε επιτέλους αυτό που όλοι μας περιμέναμε (κάτι από όλα αυτά που περιμέναμε δηλαδή) και ο Τσάρλς έκανε πρόταση στην Τζέιν . ❤ Η οικογένεια Μπέννετ ζούσε στιγμές ευτυχίας , το ίδιο και η Ελίζαμπεθ μέχρι που η επίσκεψη της Λαίδης Κάθριν τα άλλαξε όλα .Ουσιαστικά της είπε πως είναι αντίθετη στο να παντρευτεί εκείνη με τον κύριο Ντάρσυ , λογομάχησαν αρκετά μεταξύ τους και χώρισαν με το χειρότερο τρόπο . Αυτό είχε θετικά αποτελέσματα για το αγαπημένο μας ζευγάρι και επιτέλους , αφού είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε πως ποτέ δεν θα συμβεί , εξομολογήθηκαν και οι δύο τον έρωτα τους και η ιστορία μας είχε υπέροχο τέλος .❤❤❤

Και μερικά δικά μου σχόλια :

(σε αυτό το σχολιασμό επιτρέπονται τα σπόιλερ αφού είναι και ο τελευταίος :P )

....
Ο κύριος  και η κυρία Γουίκαμ έφθασαν στο Λόγκμπουρν και οι υποψίες μου ότι η Λύντια παντρεύτηκε μόνο και μόνο επιβεβαιώθηκαν στη σελίδα 384 όπου και η ίδια είπε ότι σκέφτηκε να το κάνει γιατί θα είχε πλάκα. Η συμπεριφορά της δε ήταν κάτι περισσότερο από απαράδεχτη και εντελώς στον κόσμο της . Φερόταν λες και έκανε τόσο καλό γάμο που όλοι θα έπρεπε να τη ζηλεύουν.

Γέλασα τόσο με αυτή τη σκηνή ! Η Λύντια είναι τόσο χαζή που μπορεί να ήθελε να παντρευτεί μόνο και μόνο για να ζήσει αυτή τη στιγμή !
 Η αποκάλυψη της "κουμπαριάς" με τον κύριο Ντάρσυ από την Λύντια με μπερδεύει λίγο , εντάξει είπαμε είναι χαζούλα αλλά δεν μου φάνηκε να το είπε εντελώς κατα λάθος , μήπως κάτι είχε καταλάβει και το είπε για να συγχύσει την αδελφή της λίγο ακόμα ;
Αν ο Γουίκαμ ήξερε τι είχε συμβεί πάντως δεν θα άρχιζε πάλι τις ιστορίες για τα βάσανα του στην Ελίζαμπεθ .
Εεεε γυρεύοντας πήγαινες κύριε Γουίκαμ , "αδελφούλη" της .
Η οικογένεια Μπέννετ όμως δεν πρεπει να έχει κανένα παράπονο αφού εκείνη την περίοδο δεν έμενε λεπτό χωρίς επισκέπτες . Οι δυο καλοί φίλοι , ο αγαπημένος μας Μπίγκλεϋ και ο ακόμη πιο αγαπημένος μας Ντάρσυ πήγαν στο Νέδερφιλντ και δεν άργησαν να περάσουν από την οικογένεια Μπέννετ για ένα γεια. Η γλυκιά κυρία Μπέννετ κυριολεκτικά τους άρπαξε από τα μούτρα και δεν τους άφησε να πουν κουβέντα , η Τζέιν με κατακόκκινα μάγουλά δεν ήξερε τι να κάνει , η Λίζυ να αναρωτιέται αν ο Ντάρσυ την θέλει ακόμα και η κυρία Μπέννετ να κάνει προσκλήσεις για φαγητό .Με άλλα λόγια ήταν όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα . Πόσο ειρωνικό η κυρία Μπέννετ να προσβάλει έτσι τον κύριο Ντάρσυ που είχε κάνει τόσα !
Πολύ διακριτική η Κίτυ , δεν μπορώ να πω !
Αφού ακολούθησαν κι άλλες επισκέψεις και ένα δείπνο ,με την διακριτικότητα της κυρίας Μπέννετ ο Τσαρλς και η Τζέιν κατάφεραν να μείνουν μόνοι και επιτέλους τα βρήκαν οι δύο τους !!! Έχω ξαναπεί πόσο μου αρέσουν  αυτοί οι δύο και πολύ θα ήθελα να τους έβλεπα μαζί να κάνουν μια συζήτηση όπως είδαμε στα τελευταία κεφάλαια τον Ντάρσυ και την Λίζυ .
❤ (θα πέσουν πολλές καρδούλες από εδώ και πέρα ) 
Η Όστεν ήταν μαστόρισσα στο να κάνει μια ηρωίδα της ευτυχισμένη , από τη στιγμή που αρραβωνιάστηκαν ο Τσάρλς και η Τζέιν , διάβαζα κι εγώ το βιβλίο και ένιωθα την ευτυχία τους τόσο έντονα λες και η δική μου αδελφή ήταν τόσο ευτυχισμένη !
Την όμορφη στιγμή έπρεπε να μας τη χαλάσει η εμφάνιση της Λαίδης Κάθριν που με το καλημέρα σας δήλωσε στην οικογένεια Μπέννετ την άποψη της για  τον μικρό τους κήπο . Πόσο περήφανη , σνομπ και ψηλομύτα !
Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο δεν περίμενα με τίποτα αυτή την παρέμβαση και ομολογώ ότι μετά από τόσες φορές ποτέ μου δεν κατάλαβα που στο καλό το έμαθε η Λαίδη Κάθριν για την πρόταση του ανιψιού της στην Ελίζαμπεθ .Να της είπε κάτι ο ίδιος ;Γιατί να το συμπέρανε απο μόνη της απλά επειδή η Τζέιν θα παντρευόταν τον Τσάρλς μου φαίνεται απίστευτο .
Είτε το ανεχτείς , είτε όχι ....
Αυτά που έλεγε η Λαίδη Ντε Μπεργκ ήταν όντως προσβλητικά και ευχαριστήθηκα τον τρόπο που της μιλούσε η Ελίζαμπεθ αλλά δεν είχε μια σιγουριά ο τρόπος της ότι θα της ξαναγινόταν πρόταση ή έτσι μου φάνηκε ;Ή απλά τα έλεγε για να την πικάρει ;Όπως και να έχει στα αλήθεια το ευχαριστήθηκα , από το κεφάλαιο που έκανε την εμφάνιση της ήθελα εγώ η ίδια να μπω στο βιβλίο  και να της τα πω ένα χεράκι .
Αφού χώρισαν με τον πιο άσχημο τρόπο η Λαίδη μάλλον όταν επέστρεψε στο φτωχικό της τα είπε όλα στον κύριο Κόλλινς ο οποίος φυσικά δεν έχασε ούτε λεπτό και έστειλε στον κύριο Μπέννετ ένα γράμμα που έκανε τον παραλήπτη του να διασκεδάσει πολύ και την Ελίζαμπεθ να προβληματιστεί .  Το μόνο ευχάριστο ήταν η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της Σάρλοτ. Χάρηκα που το έμαθα γιατί έχω μια στεναχώρια όταν σκέφτομαι τη ζωή που κάνει εκεί και με τον ερχομό ενός παιδιού θα είχε με κάτι άλλο να ασχολείται . (πω πω μιλάω λες και είναι αληθινοί άνθρωποι αν το προσέξατε :P )
Η κίνηση της Λαίδης Κάθριν Ντε Μπέργκ είχε αντίθετα αποτελέσματα . Σε μια βόλτα του Ντάρσυ και της Λίζυ έγινε επιτέλους το θαύμα και εξομολογήθηκαν ο ένας στον άλλον τα αισθήματα τους . Απο εδώ και πέρα θα μπορούσα να βάλω μόνο καρδιές αλλά δεν θα ήταν σωστό :P
........ ❤
Τη συζήτησή την άρχισε η Λίζυ με τις ευχαριστίες της  και είμαι σίγουρη πως βαθιά μέσα της ευχόταν να έχει αυτό που θα πει αυτό το αποτέλεσμα . Αυτά που είπε στην Λαίδη Κάθριν ήταν για καλό αφού μόλις ο Ντάρσυ τα έμαθε πήρε θάρρος και άρχισε να ελπίζει .
Το κεφάλαιο όπου τα βρίσκουν και λένε όλα αυτά μεταξύ τους είναι λατρεμένο , αν με φωτογράφιζε κάποιος τη στιγμή πως διάβαζα όλα αυτά είμαι σίγουρη πως θα είχα χαζοχαρούμενη έκφραση αλλά τι να κάνω ;;;Είναι λες και τα έλεγε σε μένα αυτά ο κύριος Ντάρσυ , είναι λες και εγώ αναρωτιόμουν για μήνες αν μ' αγαπάει ακόμα ... (έχω πρόβλημα το ξέρω :P )
❤ ❤ ❤
Ο σχολιασμός μου ίσως να μην είναι τόσο καλός όσο τις άλλες φορές γιατί έχει περισσότερο ενθουσιασμό παρά ανάλυση κλπ αλλά ειλικρινά είναι αδύνατον να γράψω κάτι άλλο .Στα τελευταία κεφάλαια γέμισα ευτυχία που έχει κρατήσει και δεν έχει φύγει . Μου δημιούργησαν καλή διάθεση και όρεξη να το διαβάσω πάλι από την αρχή ή έστω να δω τη μίνι σειρά για 298392348892 φορά .
Μου άρεσε πολύ το σημείο όπου η Λίζυ είπε στην Τζέιν πως συμφώνησαν με τον κύριο Ντάρσυ να είναι το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι .
Κι εγώ τον αγαπώ !
 Η συζήτηση μεταξύ πατέρα και κόρης μου άρεσε πολύ και ειδικά όταν της είπε αυτό συγκινήθηκα λίγο :
Οι συζητήσεις του Ντάρσυ και της Ελίζαμπεθ ήταν απολαυστικές , τόσο που ευχόμουν να ανακαλύψουν αρχαιολόγοι ένα βιβλίο-συνέχεια της Περηφάνιας και Προκατάληψης από την ίδια την Τζέιν Όστεν . Μου άρεσε που τον πείραζε συνεχώς και γενικά οι συζητήσεις τους μου άφησαν μια γλυκιά γεύση και τη σιγουριά πως θα ζούσαν όντως ευτυχισμένοι . 
Όλα τελείωσαν όμορφα για όλους του ήρωες μας , η κυρία Μπέννετ πάντρεψε τρεις κόρες και μάλιστα τις δύο με πλούσιους γαμπρούς , ο κύριος Μπέννετ είχε την χαρά να κάνει δύο καλούς γαμπρούς και χαιρόταν να τους επισκέπτεται , οι αγαπημένες μας αδελφές παντρεύτηκαν τους άντρες με τους οποίους ήταν ερωτευμένες και όλα ήταν υπέροχα .

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Το ζεύγος Μπίγκλεϋδεν άντεξε πάνω από ένα χρόνο κοντά στην κυρία Μπέννετ και πήγε να μείνει κοντά στο ζεύγος Ντάρσυ που απολάμβανε την ηρεμία του στο όμορφο Πέμπερλυ .

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Πόσο όμορφη εικόνα μας δημιούργησε η Όστεν και τι γλυκιά γεύση μας άφησε για τους αγαπημένους μας ήρωες ! Κλείνοντας το βιβλίο κάπου από το μακρινό παρελθόν και από τη μακρινή Αγγλία άκουγα ευτυχισμένα γέλια από το Πέμπερλυ όπου οι δύο αδελφές ζούσαν μια ιδανική ζωή , όπου οι αγαπημένοι τους τους επισκέπτονταν και τίποτα δεν ήταν ικανό να χαλάσει την ευτυχία τους.

Και κάπου εδώ ο σχολιασμός έφτασε στο τέλος του και δίνω σε εσάς τη σκυτάλη για μπόλικα σχόλια και πολλές καρδούλες ;)
Η ομαδική μας ανάγνωση μου άρεσε πάρα πολύ , αναλύσαμε το βιβλίο πολύ και είμαι σίγουρη πως αν το διαβάζαμε άλλη εποχή (και όχι σε περίοδο διακοπών ) τα σχόλια θα ήταν διπλά . Πλέον όλες είμαστε έτοιμες  για το πανεπιστήμιο Τζέιν Όστεν νομίζω .
Θέλω να πιστεύω θα διαβάσουμε κι άλλο βιβλίο της Όστεν όλες μαζί με τον καιρό γιατί ήταν πραγματικά μια όμορφη εμπειρία και είμαι σίγουρη πως όλοι περάσατε τόσο καλά όσο κι εγώ .
Περιμένω λοιπόν τα δικά σας σχόλια για τα τελευταία κεφάλαια καθώς και για την εμπειρία σας για την συνανάγνωση μας . :)

13 σχόλια:

  1. Ένα μόνο σχόλιο γιατί ακόμα δεν έχω τελειώσει την ανάγνωση:
    Η μοίρα έδωσε ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ τη μητέρα στην οικογένεια Μπεννετ, όμως ευτυχώς ισορρόπησε τα πράγματα δίνοντάς τους για θεία την υπέροχη κα Γκάρντινερ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τέλος του βιβλίου είναι ίσως το πιο πολυαναμενόμενο απο τους λάτρεις της Όστεν. Ακόμα κι εγώ που , τελικά, δεν πολυσυμπαθώ τη Λίζυ χάρηκα. Το πιο ενδιαφέρον μέρος, όμως, είναι εκεί που περιγράφει τις επαφές του Ντάρσυ με την υπόλοιπη οικογένεια και το πώς και η ίδια κατέληξε να έχει την ίδια γνώμη για την οικογένειά της όπως αρχικά είχε ο ίδιος! Είναι όμως πολύ στοργικός ο τρόπος που προσπαθεί να τον προστατεψει και να το σώσει από τους πάντες...
    Γέλασα ιδιαίτερα με το σύντομο γράμμα του μπαμπά Μπένετ προς τον Κόλινς. καυστικό το χιουμορ του όπως πάντα!!
    Η πιο λεπτομερής ματιά στη μετέπειτα ζωή τους είναι κι αυτή ενδιαφέρουσα. Το πόσο ωφελήθηκε και βελτιώθηκε η Κίτυ χάρις τις διασυνδέσεις των αδερφών της είναι παρήγορο. Σε αντίθεση με την κατάσταση της Λύντια. Τι να πει κανείς.... Δε νομίζω ούτε η λύντια όμως να αξίζει την τύχη που της έτυχε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω σχολιάσει αρκετά, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν είχα κάτι να προσθέσω στα εύστοχα σχόλια σας. Μιας και κλείνει εδώ όμως η κοινή μας ανάγνωση, είπα να δώσω το παρόν.

    Πολύ καλό το σχόλιο της Μαργαρίτας για τη θεία Γκάρντινερ. Άλλωστε κι ο θείος Γκάρντινερ είναι πολύ «κύριος» - από αυτούς που δεν ντρεπόταν η Λίζυ για τη συγγενειά τους. Οι Γκάρντινερ δε, έβλεπαν πολύ μπροστά τολμώ να πω, όσον αφορά τον έρωτα των δυο κύριων πρωταγωνιστών μας.
    [Κι εδώ έχω να εκφράσω μια απορία: Πως στο καλό βγήκαν τόσο διαφορετικά αυτά τα αδέρφια; Έχουμε από τη μια μεριά τις αδερφές κυρίες Μπένετ και Φίλιπς, κι από την άλλη τον αδερφό τους τον κύριο Γκάρντινερ. Αν οι γονείς τους φρόντισαν να δώσουν τον αέρα του gentleman στο γιό τους και να τον διαπαιδαγωγήσουν κατάλληλα, πώς και δεν έκαναν το ίδιο με τις κόρες τους σε μια εποχή όπου οι κυρίες έπρεπε να είναι «κυρίες» με αγωγή και ευγένεια;]

    Η Αλίκη με εξέπληξε με τη δήλωσή της ότι δεν πολυσυμπαθεί τελικά τη Λίζυ. Προσωπικά τη βρίσκω πολύ μπροστά από την εποχή της, να τολμήσω να πω ότι τη θεωρώ μια πρώιμη φεμινίστρια (όπως και την ίδια την Jane Austen άλλωστε, μιας και πιστεύω ότι περνούσε δικές της ιδέες μέσα από τις ηρωίδες της). Δε λέω ότι είναι τέλεια η Λίζυ, άλλωστε δε θα ήταν άνθρωπος τότε. Αφήστε που αν ήταν τέλεια δε θα είχε νόημα και το τίτλος «Περηφάνια και Προκατάληψη». Αυτοί οι δυο είχαν να διανύσουν πολύ δρόμο για να βρουν τελικά την ευτυχία ο ένας στο πρόσωπο του άλλου. Μου αρέσει πολύ που άλλαξαν στην πορεία και οι δυο, δε θα είχε νόημα και ενδιαφέρον ένα μυθιστόρημα αν απλά ο ένας αποφάσιζε να ταυτιστεί ξαφνικά με τον άλλον λόγω αγάπης, η αλλαγή δε θα ήταν καν αληθινή, αλλά μια «τακτική» να κερδηθεί ένα ταίρι, με αμφίβολα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

    Επίσης θα υποκλιθώ στη Λίζυ για το διάλογό της με τη Λαίδη Ντε Μπεργκ….. τον απόλαυσα για μια ακόμα φορά…. την έστειλε τη στρίγκλα…. Το ευχαριστήθηκε η ψυχούλα μου!!!

    Αλίκη, θα συμφωνήσω κι εγώ ότι το γράμμα του κ. Μπέννετ στον κ. Κόλλινς ήταν εξαιρετικό! Λίγο και καλό – που λένε!

    Καθόλου δε με χάλασε η τύχη της Λύντια, όπως έστρωσες θα κοιμηθείς, λέει ο σοφός λαός, άλλωστε είναι τόσο ηλίθια που νομίζει ότι πέτυχε κελεπούρι (τίποτα δεν την πτοεί, εκτός από τα οικονομικά τους προβλήματα, εξ ου και μετά η «τράκα» και οι «αρμένικες» βίζιτες στους Μπίνγκλεϊ). Το ότι με τον καιρό έσβησε μια αγάπη που δεν υπήρχε ουσιαστικά από την αρχή ήταν αναμενόμενο και «Θεία Δίκη». Θα θύμωνα αν η κοκορόμυαλη Λύντια κατέληγε ευτυχισμένη. Αν ζούσε στο σήμερα, είμαι σίγουρη ότι θα έβαζε «σιλικόνες», θα έβαφε πλατινέ τα μαλλιά της, θα φορούσε σούπερ-μίνι, απύθμενα ντεκολτέ και 12ποντες γόβες. Η ματαιοδοξία και η ρηχότητα σε όλο της το μεγαλείο!!!

    Να περάσω σε ένα άλλο θέμα τώρα και να πω ότι μου άρεσε πολύ το 60ο κεφάλαιο που στο δικό μου βιβλίο (Πατάκη) υπήρχε οικειότητα και ενικός – και λείπει από τη σειρά του BBC (μια χαρά και η ταινία, αλλά έχω λειώσει τα DVD της σειράς…… Colin …. My love!!!!)
    Μιας και δεν υπάρχει ενικός και πληθυντικός στην Αγγλική γλώσσα στο β’ πρόσωπο (αχ αυτό το “you” και το “you are”), πότε καταλαβαίνουμε πραγματικά πότε σταματάει ο τυπικός «πληθυντικός ευγενείας» και αρχίζει ο πραγματικός ενικός της οικειότητας;

    Αυτά προς το παρόν, αν θυμηθώ κάτι άλλο θα συμπληρώσω….

    Μου άρεσε πολύ η ομαδική ανάγνωση, και θέλω πολύ να συνεχιστεί αυτό.
    Μαντεύω ότι το επόμενο βιβλίο θα είναι το «Λογική και Ευαισθησία» (χε χε χε… βουλωμένο γράμμα διαβάζω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τη μίνι σειρά όντως είναι κρίμα που λείπουν οι διάλογοι μεταξύ του Ντάρσυ και της Λίζυ όταν είχα πια οικειότητα μεταξύ τους .Είναι υπέροχοι και τους ευχαριστήθηκα, με έκαναν να ονειρεύομαι την ζωή τους ως ζευγάρι .Επίσης γέλασα με τον Τσάρλς που , ενώ κανείς άλλος δεν ήξερε ότι τα "φτιάξανε" :P ο Ντάρσυ και η Λίζυ έκανε και πλάκα λέγοντας στην κυρία Μπέννετ "δεν έχετε κανέναν άλλο δρόμο να χαθεί και σήμερα η Λίζυ ;" μα σκεφτείτε τι ωραία θα τα περνούσαν μετά όλοι μαζί !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τζεην Ωστεν φυλαξε την καλυτερη μοιρα για την οικογενεια Μπενετ. Ολα τα μελη της ωφεληθηκαν. Εκτος απο τις Τζεην και Ελιζαμπεθ που παντρευτηκαν πλουσιους και με ερωτα (τι αλλο να ζητησει κανεις σ'αυτη την ζωη..), οι γαμοι αυτοι, ωφελησαν και τις 2 μικροτερες, ενω στην Λυντια σωθηκε η αξιοπρεπεια της.

    Το σιγουρο ειναι πως απο αυτον τον ομαδικο σχολιασμο, αλλαξε και η αποψη μου για τους χαρακτηρες. Τωρα βλεπω ξεκαθαρα τις αδυναμιες του Κ. Μπενετ, πχ την αδιαφορια που επεδειξε στην ανατροφη των κοριτσιων του, ενω νωριτερα θεωρουσα υπευθυνη μονο την κ. Μπενετ.

    Η Λιζυ τελικα δεν ηταν η πανεξυπνη, γιατι την πατησε με τον Γουικαμ και θολωσε η κριση της. Η Τζεην δεν ειναι πια για μενα, η αφελης και καλοκαρδη ομορφη, που απο σποντα εγινε ευτυχισμενη.

    Και τα κοριτσια.. δεν ηταν ανοητα, οπως ελεγε ο κος Μπενετ, αλλα μικρα κοριτσια που μεγαλωσαν με ελλειπη ανατροφη, τοσο απο δασκαλους και παιδαγωγους, αλλα και απο σχεδον ανικανους γονεις.

    Και αν λυπηθηκα καποια απο τις κορες, αυτη ηταν η Μαιρη. Η ασχημη και αχαρη Μαιρη, που ηξερε πως δεν τολμουσε καν να σταθει μπροστα στην ομορφια των υπολοιπων αδερφων της. Που πασχιζε να ισοφαρισει, με το να μελετα σκληρα για να αποκτησει αλλα προσοντα, αλλα.. αλιμονο, ουτε και εκει δεν ειχε ταλεντο. Η πικρα της ειναι διαχυτη σε ολο το βιβλιο και φυσικα σχεδον (τι σχεδον.. σιγουρα..) χαιρεται για την καταστροφη της Λυντια. Μπορω να καταλαβω πως ενιωθε η Μαιρη, και ποσο χαρηκε στο τελος που εφυγαν οι αδερφες απο το σπιτι και ελειψε η συγκριση με αυτες. Βεβαια.. γεροντοκορη την βλεπω, εκτος, αν ξαναπερνουσε απο τα μερη τους κανενας ξεμπαρκος παπας.

    Η λαιδη Καθριν, θα αντιμετωπιζε σοβαρο προβλημα στο να βρει γαμπρο για την κορη της. Τοσα χρονια κοιμοταν ησυχη, γιατι νομιζε πως ειχε εξασφαλισει (και χωρις κανεναν κοπο) τον καλυτερο, αλλα τωρα.. ποιος να βρεθει να παρει την Ανν, και να ανεχτει και την χαρη της; Σιγουρα οχι καποιος εξισου πλουσιος.. Μαλλον κανενας δευτεροτοκος (τον μυαλο μου παει στον ξαδερφο Φιτζουιλιαμ).

    Δεν μας διευκρινιζει η Ωστεν που εγκατασταθηκε η ανυπανδρη αδερφη του Μπιγκλευ. Η Καρολαιν νομιζω αρχικα εμενε με τον αδερφο της, αλλα μετα τον γαμο του, μαλλον η αλλη της αδερφη θα την φιλοξενουσε, μεχρι να βρει και αυτη κανεναν να παντρευτει.

    Οι Κολλινς περιμενουν απογονο.. Με την ευκαιρια θυμηθηκα ενα σχολιο της Ωστεν, πως η περιοχη που εμεναν ηταν πολυ ακριβη (γιατι κατοικουνταν πλουσιοι), και δεν εβγαιναν συχνα, γιατι δεν τους επετρεπαν τα οικονομικα τους.. Δηλ ο Κολλινς ηταν ιερεας σε παμπλουτους κατοικους, αλλα αδυνατω να φανταστω (με βαση οσα διαβασα) ποια ηταν αυτα τα παραπανω που στερουνταν οι Κολλινς. Αλλωστε και στης Λαιδης Καθριν, μεσα την εβγαζαν, και ας ηταν παμπλουτοι.

    και.. ξαναλεω πως απο τις περιγραφες της Ωστεν, δεν βλεπω ουτε πολεις, ουτε χωρια, παρα μονο.. μια τεραστια εκταση με σκορπια αρχοντικα. Το χωριο Λονγκμπορν που μενουν οι Μπενετ, μονο ονομαστικα αναφερεται, ενω η διπλα κωμωπολη που μενει η θεια των κοριτσιων και πηγαινουν βολτα, μολις που καταλαβαινεις πως εχει μερικα σπιτια παραπανω και 1 καταστημα με καπελα και κορδελες.

    Σαν επιλογο.. προσθετω, πως η Τζεην Ωστεν, τοσο στο βιβλιο της αυτο, οσο και στα υπολοιπα, καταπιαστηκε με τον μεγαλυτερο πονοκεφαλο που βασανιζε καθε σπιτι εκεινης της εποχης.. Την "ανευρεση γαμπρου". Το προβλημα ηταν υπαρκτο και πολυ σοβαρο. Ωστοσο η Ωστεν εξασφαλιζει στις ηρωιδες της, την καλυτερη μοιρα, κρυβοντας μας οτι η μοιρα των περισσοτερων κοριτσιων τοτε (και εννοω της ταξης της Ωστεν), θα κατεληγαν ή γεροντοκορες ή σε γαμο-συμφωνια των γονιων, και ελαχιστες απο ερωτα.

    Τελος η μινι σειρα, ενω ηταν εξαιρετικη, το τελος της δεν μου αρεσε και τοσο. Περιμενα λιγες παραπανω σκηνες, μετα την αποκαλυψη του αρραβωνα Νταρσι-Λιζυ

    Βασιλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τις τελευταίες, νομίζω, κι εγώ, τέλειωσα το βιβλίο. Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που μπήκε ο Αύγουστος λίγο οι διακοπές, λίγο το ένα λιγο το άλλο, δεν έβρισκα πολύ χρόνο να διαβάσω το βιβλίο μας. Όμως ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα, και οταν έπιανα κάτι να διαβάσω ήταν αυτό.

    Για να έρθω στο θέμα μας, αυτά τα τελευταία κεφάλαια είναι ένας τέλειος επίλογος της ιστορίας. Από τη μία μαθαίνουμε για την επέμβαση του Ντάρσυ στην αποκατάσταση της οικογένειας ολόκληρης με το γάμο της χαζοΛύντια με τον χαζοΓουίκαμ. Έχουν θράσος πάντως που ζητάνε παραπάνω λεφτά μετά από τη γενναιοδωρία που ήδη τους έχει γίνει! Για λαίδη Κάθριν και Κόλινς δεν έχω λόγια! Απαράδεκτη συμπεριφορά και από τους δύο, αλλά πολύ το χάρηκα που της λαίδης μας της γύρισε μπούμεραγκ!!!! Επίσης χάρηκα που η Σάρλοτ είναι έγκυος, πλάκα θα είχε να μαθαίναμε την εξέλιξη της υπόλλοιπης οικογένειας 10 ή 20 χρόνια μετά... Θα ήθελα επίσης να ήταν λίγο πιο αναλυτική η δεσποινίς Όστεν όταν λέει ότι ο κύριος Ντάρσυ εξέφραζε τα βαθύτερα συναισθήματά του στην Ελίζαμπεθ. Θα ήθελα να τα δω αναλυτικά εξεφρασμένα (όχι ότι θα με έκανε να τον αγαπώ περισσότερο απ'όσο τον αγαπώ ήδη).

    Δεν έχω πραγματικά κι εγώ πολλά να πω πέρα από την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη της ιστορίας και για το ότι ο Ντάρσυ τα κατάφερε και το πήρε το κορίτσι.. Είναι μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που έχω διαβάσει ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

    Η ομαδική μας ανάγνωση μου άρεσε πολύ, και η ομαδική μας ανάλυση μου θύμησε λίγο από μαθήματα σχολής που τόσο μου έχουν λείψει. Αυτό που πραγματικά θα επιθυμούσα, είναι την επόμενη φορά που θα κάνουμε κάτι τέτοιο να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο που δεν έχω ξαναδιαβάσει (τη Λογική κι Ευαισθησία έχω στο μυαλό μου, αλλά και κανένα άλλο δε θα με χαλούσε). Πέρασα ένα καλοκαίρι μαζί σας, με την Όστεν, την Ελίζαμπεθ, τον κύριο Ντάρσυ και όλους τους άλλους, και ήταν υπέροχο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελευταία και καταϊδρωμένη!

    Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, μόνο ότι οι παρατηρήσεις σας για τα τελευταία κεφάλαια με βρίσκουν σύμφωνη!

    Και εμένα μου άρεσε η ομαδική ανάγνωση.Διάβασα επιτέλους Όστεν και σίγουρα εμβάθυνα μαζί σας σε τόσες λεπτομέρειες που μόνη μου σε μια πρώτη ανάγνωση δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω. Να θεωρείτε λοιπόν, τη συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε μελλοντική ομαδική ανάγνωση του είδους, βέβαιη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλα τα καλά κάποτε τελιεώνουν....η ιστορία της Ελίζαμπεθ και τοου Ντάρσυ, της Τζέην και του Τσαρλς, η ομαδική μας ανάγνωση.
    Να σας εξομολογηθώ ότι καημό το'χα να συμμετέχω σε ένα Ωστενικό κλάμπ ανάγνωσης και επιτέλους η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε έστω μέσω διαδικτύου.
    Νομίζω ότι σ'αυτήν την ανάγνωση του βιβλίου διαμορφώθηκαν καινούρια δεδομένα όσον αφορά το πώς έβλεπα τους ήρωες. Η Τζέην όπως το ξαναείπα, δεν είναι η αφελής, ψυχοπονιάρα καλλονή αλλά ο πιό θετικός και δοτικός χαρακτήρας που έχω συναντήσει σε σελίδες βιβλίου. Η Ελίζαμπεθ απο την άλλη, δεν είναι και τόσο έξυπνη και συγκροτημένη όσο νόμιζα....κάνει κι αυτή εσφαλμένες κρίσεις, παρεξηγεί τους ανθρώπους, είναι κομματάκι εγωκεντρική και τέλος όταν ερωτεύεται χάνει τελείως τ'αυγά και τα πασχάλια. Εντύπωση μου κάνει ότι ενώ έχει ομολογήσει τόσο στην Τζέην όσο και στον πατέρα της ότι αγαπά τον Ντάρσυ, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο....κουβέντα περι αγάπης. Τη λέξη δεν την ξεστομίζει ποτέ σε αντίθεση με τον Ντάρσυ που δεν διστάζει από την πρώτη στιγμή (της πρώτης καταστροφικής πρότασης γάμου). Ο Ντάρσυ από την άλλη νομίζω ότι αδίκως έχει τη στάμπα του περήφανου και σνόμπ, ακόμα και στην αρχή. Είναι ένας άνθρωπος που κατ' ομολογίαν του δεν λειτουργεί καλά έξω από οικεία περιβάλλοντα, αλλά σε αυτό το μικρό μειονέκτημα, έρχονται να αντιπαραβληθούν ένα σωρό άλλα προτερήματα - τα είπε η Αλίκη πιο πάνω, μην τα επαναλάβω. Επομένως η στάση της Ελίζαμπεθ απέναντί του παραήταν αυστηρή. Η κα Μπέννετ απαράδεκτη ως μητέρα και αδελφή. Το σχόλιό της για τα χρήματα που έδωσε ο αδελφός της για το γάμο της Λύντια αποτελούν μνημείο αχαριστίας. Ένα μονάχα της συγχωρώ, την εναγώνια αναζήτηση γαμπρού, γιατι πραγματικά αλλιώς οι κόρες της δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα. Ο κος Μπεννετ αποτυγχάνει ως πατέρας και το ξέρει. Το ζεύγος Ουίκαμ, προσωπικά θα τους έστελνα στην Αυστραλία....να κόβουν ζαχαροκάλαμα στην Κουήνσλαντ.
    Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι η "Ύπερηφάνεια και Προκατάληψη" είναι ένα βιβλίο που δικαίως αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη 200 χρόνια μετά....Έρωτες, κοινωνικές ανισότητες, ανατροπές, χιούμορ, τίποτα δεν του λείπει.
    Σας ευχαριστώ, κυρίες μου, μία μια προσωπικά και όλες μαζί για αυτήν την υπέροχη συλλογική ανάγνωση.
    Με το καλό και στο επόμενο Ωστενικό βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΓ
      Πώς μπόρεσα να ξεχάσω τη Μαίρη! Μπράβο Βασιλική για το σχόλιό σου. Πράγματι, πρόκειται για τον πιο "αδικημένο" χαρακτήρα....Πασχίζει να ξεχωρίσει σε μια οικογένεια όπου οι άλλες αδελφές δείχνουν να έχουν κάνει τις συμμαχίες τους. Προσπαθεί να καλλιεργήσει κάποια ταλέντα, αλλά χωρίς καθοδήγηση και υποστήριξη από κανέναν αποτυγχάνει....ειλικρινά την λυπάμαι. Μακάρι στη συνέχεια του βιβλίου σε κάποιο παράλληλο σύμπαν να την αναλάβει η κα Γκάρντινερ - ένα από τα ελάχιστα σώφρονα άτομα της οικογένειας.

      Διαγραφή
  9. Ειναι αποριας αξιο.. πως ο κ. Μπενετ την Μαιρη την βαζει στην ιδια μοιρα με τις δυο μικροτερες αδερφες, δηλ την θεωρει εξισου ανοητη..

    Η προσηλωση και επιμονη της Μαιρης στις σπουδες, και την μουσικη, μαζι με την απουσια ομορφιας, κατεληξαν να ειναι αντικειμενο κοροιδιας απο την οικογενεια, ενω ηταν αυτα ακριβως που θα επρεπε να καλλιεργει καθε κοριτσι της εποχης εκεινης. Αλλα ισως η επιτηδευση που απεκτησε η Μαιρη, την εκαναν λιγο γραφικη, και δεν της εδωσαν το επιθυμητο προφιλ.

    Αν χαρακτηριζα καποια απο τις κορες ανοητη, αυτη θα ηταν σιγουρα η Κιττυ. Αχρωμη και χωρις προσωπικοτητα, και πιονι της Λυντια (που ειναι και μικροτερη της).

    Την δε Λυντια, επικινδυνη θα την ελεγα. Εχει ξεκαθαρους στοχους απο την αρχη, τους οποιους δεν μπορεις και να τους κατακρινεις γιατι αποτελουν και στοχους της οικογενειας (εναν καλο γαμπρο... εναν οποιοδηποτε καλο γαμπρο), απλα ο τροπος της προκαλει σχολια, εχει ισχυρη προσωπικοτητα, ωστε να σερνει απο την μυτη την μια αδερφη και να ειναι και το αγαπημενο παιδι της μανας απο την αλλη, κανει αυτο που θελει, χωρις να λογαριασει τιποτα και κανεναν (ζει και στον κοσμο της), και... αναγκαζονται και ολοι να τρεξουν να την βοηθησουν γιατι αλλιως θα καταστραφουν μαζι της.

    Αν της αξιζε αυτη η καταληξη; Δεν νομιζω πως θα μπορουσε να καταληξει και αλλιως παντως.. Ακομη και εναν σαν τον Νταρσι να επαιρνε και να γινοταν παμπλουτη, ο ανησυχος χαρακτηρας της δεν θα την αφηνε να ηρεμησει. Και ουτε θα μπορουσε να υπαρξει για καιρο ερωτευμενη με τον ιδιο αντρα. Αυτος ο ... περιπλανωμενος τροπος ζωης , προκειμενου να τα βγαλουν περα μαζι με το καθε σχεδιο που σκαρφιζονται για να δανειστουν ή (ο'τι αλλο), λεφτα εκτονωνει αυτο που εχει μεσα της.

    Ηρεμη και ανιαρη ζωη θα ζουσε η Κιττυ. Πραγματικα δεν θα ηταν και δυσκολο να την παντρεψουν..

    Της Μαιρης, οπως ξαναπα, παπας θα της ταιριαζε, αλλα το πιθανοτερο ειναι να μεινει να γηροκομησει τους γονεις της, και μετα να καταληξει σε καμια αδερφη της παντρεμενη (αληθεια.. σε ποια;)

    Η Μαρια (αδερφη της Σαρλοτ) κυριολεκτικα ξεφυτρωσε, μετα τον γαμο της Σαρλοτ. Την υπολογιζω κοντα στην ηλικια της Κιττυ και της Λυντια, και μου ηταν πολυ συμπαθης, απο οσο την γνωρισα.

    Για τις αδερφες Μπιγκλευ (οπως ξαναπα) ειχα απορια τι απεγιναν. Η παντρεμενη αδερφη, μη εχοντας παντρευτει πλουσιο (και τι αντρα πηρε αληθεια...) ωφελουνταν απο τον Μπιγκλευ συχνα πυκνα. Η ανυπανδρη εκανε την οικοδεσποινα στο σπιτι του. Μετα τον γαμο, φανηκε πως ζουσαν μακρια. Προφανως θα ειχαν και αλλα σπιτια, αλλα σιγουρα τους ξεβολεψε η Τζεην.

    Βασιλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μόνο αρνητικό που μπορώ να πώ για την Μαίρη είναι ότι έμοιαζε να μην έχει επίγνωση του πόσο υστερούσε σε μουσικό ταλέντο και ότι οι γνώσεις τις οποίες φρόντιζε να επιδεικνύει με σχόλια έμοιαζαν να είναι επιφανειακές και όχι καλά αφομοιωμένες.
    Όμως από την άλλη, είναι η μοναδική στην οικογένεια που φαίνεται να είναι αφημένη εντελώς στην τύχη της ....τόσο από τις αδελφές της όσο και από τους γονείς της...
    Σίγουρα τη θεωρώ καλύτερη από τη Λύντια η οποία δεν είναι απλά επικίνδυνη, είναι μια χαζή επικίνδυνη. Δεν σκόπευε να κάνει ένα καλό γάμο απλά να φλερτάρει και να περνάει καλά και το ότι κλέφτηκε με το Γουίκαμ δείχνει ότι δεν σκόπευε καν να παντρευτεί.....αν δεν είχε επέμβει ο Ντάρσυ μάλλον θα κατέληγε σε πιό κακόφημες συνοικίες από το Τσηπσάιντ του θείου Γκάρντινερ.
    Όσο για τη μαμά Μπέννετ, κυριολεκτικά τα έχασα όταν ακόμα και αφού η κορούλα της παντρεύτηκε, το μόνο που την ένοιαζε είναι αν εκεί που θα πάει θα υπάρχουν αρκετοί χοροί και αξιωματικοί να την φλερτάρουν....!
    Έχω την εντύπωση ότι ο κος Μπέννετ πρέπει να πλήρωνε δια βίου τις συνέπειες ενός "στιγμιαίου λάθους" που έκανε με την πρώην δις Γκάρντινερ, νυν κυρία Μπέννετ στα νεανικά του χρόνια.....Δεν εξηγείται αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Λυντια ηθελε να παντρευτει τον Ουικαμ και αυτο φαινεται απο το σημειωμα που αφησε (οπως το σχολιασε και η Λιζυ). Ασχετο αν τα αισθηματα της ηταν επιφανειακα/εφημερα κτλ.

    Θα κατεληγε σε κακοφημες συνοικιες αν δεν ηταν αυτη που ηταν. Εδω ομως η οικογενεια επρεπε να την σωσει, για να σωθουν και οι υπολοιπες αδερφες. Και αν δεν ηταν ο Νταρσι, κατι αλλο θα γινοταν.. οπως μονομαχια (που ειπε η κ. Μπενετ), παντως δεν θα την ξεγραφαν μονομιας.

    Η Μαιρη πραγματι εκανε αυτο που λες margo και ηταν εκνευριστικο. Προσπαθουσε και αυτη.. καπου να επιδειξει τις οποιες γνωσεις της (γιατι και η χαρα και η λυπη και ολα... θελουν ατομα να τα μοιραστεις). Στην Μαιρη επιπλεον ελειπε η τριβη με τον κοινωνικο περιγυρο, και ολα μαζι την εκαναν ετσι.

    Η κ. Μπενετ, φυσικα.. δεν αρκουσε αυτο το "χαστουκι" να αλλαξει μυαλα. Αμεσως μολις περασε ο κινδυνος ξαναγινε η παλια κ. Μπενετ και τα ξεχασε ολα. Ουτε ομως και την δυσκολη περιοδο εδειξε να αντιλαμβανεται (δεν ηθελε μαλλον) τι εχει συμβει. Αναγνωριση της καλης πραξης του αεδρφου της, σημαινε και πως εχει αντιληφθει τα λαθη της και τον ευγνωμονει..

    Επισης πιστευω πως ολα τα κοριτσια ηταν αφημενα στην τυχη τους. Προηγουνταν φυσικα οι μεγαλυτερες για γαμο, και η Τζεην ως πιο ομορφη συγκεντρωνε τις μεγαλυτερες προσδοκιες για εναν καλο γαμο, και οι μικροτερες επειδη καναν "φασαρια" ξεχωριζαν. Η Μαιρη ηταν απλα στον κοσμο της. Επισης η κ. Μπενετ την σκεφτηκε για γυναικα του Κολλινς, συμφωνα με την ιεραρχια Τζεην-Λιζυ-Μαιρη, (και γιατι μετα καταλαβε οτι ταιριαζε πιο πολυ) αλλα ηταν αργα πια.

    Ο κ. Μπενετ ειναι στην τελικη.. στην κοσμαρα του (οσο και αν τον συμπαθω). Οπως εχει σχολιασει η Ωστεν στο βιβλιο, ανηκει σε κεινη την κατηγορια αντρων που μαγευτηκε απο την εμφανιση της Κ. Μπενετ (στα νιατα της) και την παντρευτηκε χωρις πολλα πολλα. (επισης εχει σχολιαστει και στο βιβλιο "λογικη και ευαισθησια" κατι παρομοιο) Γιατι.... ποια ακριβως ηταν τα πολλα, που θελαν οι νεαροι εκεινης της εποχης; Μας το ειπε ο Φιτζουιλιαμ (θελει νυφη με προικα), μας το εδειξε και ο Κολλινς με τις βιαστικες επιλογες του, μας το εδειξε η παντρεμενη αδερφη Μπιγκλευ με την επιλογη της, ακομη (τολμω να πω) και ο Μπιγκλευ. Μην σας παραπλανουν τα λογια της Καρολαιν στο πως επιθυμουν οι αντρες την τελεια γυναικα. Αυτη αποτελει ονειρο απατηλο ο απιαστος στοχος, και οι περισσοτερες μαλλον φροντιζαν να ξεγελουν με το να προσποιουνται πως διαθετουν οσα μπορουν περισσοτερα απο αυτα τα προσοντα.

    Μονο ο Νταρσι και η Λιζυ εδειξαν πως ψαχνουν πραγματικα για το αλλο τους μισο.

    Πολυ πιθανο την κ. Μπενετ να μην την αφηναν να μιλησει πολυ, μεχρι να την στεφανωθει ο κ. Μπενετ. Θα ειδε και αυτη πως την συμφερει και εδειξε τον καλυτερο της εαυτο. Και φυσικα.. η γνωση και η σοφια, ηρθαν αργοτερα στον κ. Μπενετ, και ως αντιδραση εγινε αυτος που ξερουμε. Κλειστηκε στα βιβλια του, και αδιαφορησε για ολα.

    Βασιλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορώ να πω πως το βιβλίο μου άρεσε πολύ και ήταν ό,τι πρέπει για να ξεκουραστεί κάποιος και το τέλος, αν και άκρως αναμενόμενο, σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...