Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Το δαχτυλίδι της Τζέιν Όστεν σε δημοπρασία


Η νικήτρια του American Idol, Kelly Clarkson (αυτή) αγόρασε το χρυσό και τυρκουάζ δαχτυλίδι για πάνω από 150.000 αγγλικές λίρες σε δημοπρασία, αλλά τώρα αναζητείται ένας νέος αγοραστής, καθώς δεν επιτράπηκε στην Αμερικανίδα τραγουδίστρια να πάρει το δαχτυλίδι που κάποτε ανήκε στην συγγραφέα της "Περηφάνιας και Προκατάληψης", Τζέιν Όστεν, έξω από τη Μεγάλη Βρετανία.

Το δαχτυλίδι είναι ένα από τα μόλις τρία κοσμήματα που λέγεται πως ανήκαν στη συγγραφέα του 19ου αιώνα, τα οποία είχαν περάσει στην αδερφή της Κασσάνδρα κι από εκεί στους απογόνους της προτού πωληθούν.



Όμως ο υπουργός πολιτισμού Ed Vaizey έβαλε μια προσωρινή φραγή πώλησης στο δαχτυλίδι, λέγοντας πως ελπίζει το ποσό να ανέβει και παράλληλα να μείνει το δαχτυλίδι στην Αγγλία.
"Ο απλός τρόπος ζωής της Τζέιν Όστεν και ο θάνατός της σε μικρή ηλικία, κάνουν οποιοδήποτε αντικείμενο σχετίζεται μαζί της εξαιρετικά σπάνιο", δήλωσε. "Γι' αυτό ελπίζω πως ένας Βρετανός αγοραστής θα ενδιαφερθεί, έτσι ώστε αυτό το απλό αλλά κομψό δαχτυλίδι να σωθεί για το κράτος."
Η Κυβέρνηση έχει τη δύναμη να παγώσει την εξαγωγή έργων που θεωρούνται εθνικοί θησαυροί. Η απόφαση για την άδεια εξαγωγής θα καθυστερήσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου και μπορεί να τραβήξει και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, αν ξεπροβάλλουν αποδείξεις μιας "σοβαρής πρόθεσης να ανέβει το ποσόν" πάνω από την ήδη εξαψήφια τιμή του.

Η Όστεν, το πρόσωπο της οποίας θα εμφανίζεται στο χαρτονόμισμα των 10 αγγλικών λιρών από το 2017, έγραψε 6 ολοκληρωμένα μυθιστορήματα τα οποία παγίωσαν τη θέση της στην κλασσική αγγλική λογοτεχνία. Τα βιβλία, που συχνά μεταφέρονται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, συνεχίζουν να πουλάνε σχεδόν 200 χρόνια μετά το θάνατό της, στην ηλικία των 41, το 1817.


Η Clarkson, που μεγάλωσε στο Τέξας, έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια δίσκους αφότου κέρδισε στο αμερικάνικο talent show το 2002. Η 31χρονη, που περιγράφει τον εαυτό της σαν "πραγματικό φρικιό της ιστορίας", επισκέφτηκε το Ντέρμπισαϊρ, όπου το 2005 γυρίστηκε η ταινία "Περηφάνια και Προκατάληψη" με πρωταγωνίστρια την Keira Knightley. Τον περασμένο χρόνο, είπε στις εφημερίδες πως είχε μόλις αγοράσει μια πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος "Πειθώ" σε δημοπρασία.

Πηγή: Kelly Clarkson: Jane Austen Ring Export Blocked

2 σχόλια:

  1. Τι ατυχια και αυτη... Και ποσο φανατικη θαυμαστρια της Ωστεν. Διατριβη θα εκανε στην αναλυση που κανουμε εμεις τωρα..

    Βασιλικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...