Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Διαβάζοντας την Έμμα ( 2η εβδομάδα )

Η δεύτερη εβδομάδα της ομαδικής μας ανάγνωσης έφτασε στο τέλος της και ήρθε και πάλι η στιγμή που περιμένουμε ανυπόμονα όλη την εβδομάδα .
Αυτή την εβδομάδα (23-29 Ιουνίου), διαβάσαμε τα κεφάλαια 12 έως 22 . (σελ. 129-240 στο δικό μου βιβλίο από εκδόσεις Σμίλη)

                                                                Περίληψη: 

Χίονια , κρύο , Χριστούγεννα ...Το δεύτερο μέρος της συνανάγνωσης μας ξεκινάει με ένα κλίμα κόντρα σε αυτό που έχουμε τώρα και μας δροσίζει αρκετά μπορώ να πω . Πολλές ανατροπές ...Η Χάριετ αρρωσταίνει και απουσιάζει απο μια συγκέντρωση με αποτέλεσμα να μείνει σπίτι για κάποιο διάστημα . Το διάστημα αυτό , ο κύριος Έλτον κάνει πρόταση γάμου στην Έμμα κι εκείνη του λέει ξεκάθαρα πως πίστευε πως εκείνος ενδιαφέρεται για την Χάριετ .Η Έμμα καταλαβαίνει πόσο έχουν μπλεχτεί τα πράγματα , θυμώνει πολύ με τον κύριο Έλτον και ανησυχεί ταυτόχρονα για το πως θα πάρει η φίλη της αυτά τα νέα . Την ίδια στιγμή όλοι συζητούν για το αν ο Φρανκ Τσέρτσιλ θα πάει στο Χαιμπερι και λίγο καιρό αργότερα κάνει την εμφάνιση της η Τζέιν Φέρφαξ με αποτέλεσμα όλοι να έχουν με κάτι να ασχοληθούν .Στα τελευταία κεφάλαια γίνεται ακόμη μια ανατροπή , ο κύριος Έλτον παντρεύεται κάποια δεσποινίδα Χωκινς απο το Μπαθ και όλοι αναστατώνονται . (μαζί κι εμείς )

                                                         Τα δικά μου σχόλια: 

( προσοχή: αν έχετε ξαναδιαβάσει το βιβλίο ή αν έστω προχωράτε πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ,παρακαλώ προσοχή στα σχόλια σας μην αποκαλύψετε διάφορα για τη συνέχεια της ιστορίας για να μη κάνουμε σπόιλερ και χαλάσουμε την ανάγνωση σε κάποιους )

Νομίζω πως πλέον έχω μάθει ποιος είναι ποιος και η ανάγνωση είναι ακόμη πιο απολαυστική . Μέχρι στιγμής το βιβλίο μου αρέσει πάααρα πολύ και το απολαμβάνω .Νιώθω ήδη πως η Έμμα θα είναι από τα βιβλία που θα διαβάσω κι άλλες φορές .
Όπως είπα και στην περίληψη , στο Χαιμπερι ο καιρός είναι χιονισμένος και μας δροσίζει κι εμάς που το διαβάζουμε μέσα στη ζέστη .
Βλέπουμε τις δυσκολίες που είχαν στη μετακίνηση όταν χιόνιζε ακόμα και στις κοντινές αποστάσεις .Όχι ότι τους πείραζε όταν μια απλή επίσκεψη μπορούσε να κρατήσει μια εβδομάδα εξαιτίας της κακοκαιρίας , κάτι τέτοια τότε ήταν πολύ συνηθισμένα και έσπαγε η ρουτίνα . 
Συγκράτησα το σημείο που λέει για την επένδυση απο προβιά στις άμαξες και μου αρέσει που είδα τι θεωρούσαν τότε σύγχρονη εφεύρεση . Μου αρέσει γενικά που διαβάζω για μια άλλη εποχή και όταν συναντάω τέτοιες λεπτομέρειες το απολαμβάνω 
Λοιπόν , η Χάριετ αρρώστησε και όταν έγινε αυτό δεν σας κρύβω πως κατάλαβα τι θα ακολουθήσει . Ήταν ζήτημα χρόνου ο Έλτον να κάνει πρόταση στην Έμμα και δεν έχασε την ευκαιρία του. Γέλασα πάρα πολύ με την αντίδραση της Έμμας .Θύμωσε τόσο μαζί του που της έκανε πρόταση λες και ο καημένος ήταν υποχρεωμένος να θέλει την Χάριετ . Που να ήξερε το μπέρδεμα που είχε γίνει ;Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση της Έμμας και να πρέπει να πω στη φίλη μoυ κάτι τέτοιο ! Βέβαια , είναι εκπληκτικός ο εσωτερικός της κόσμος .Το ίδιο βράδυ κοιμήθηκε γεμάτη ενοχές και το πρωί ξύπνησε μια χαρα :P 
Την καταλυπήθηκα την Χάριετ ...Έδειξε να το παίρνει ψύχραιμα στην αρχή αλλά μετά που ξέσπασε σε κλάματα μου σπάραξε την καρδιά..
Στο μεταξύ ακούμε συνέχεια για τον Φρανκ και δεν τον έχουμε γνωρίσει ακόμα . Όσο ανυπομονούν οι ήρωες μας , άλλο τόσο ανυπομονώ κι εγώ . Ο κύριος Νάιτλι μέχρι και σε αυτό το θέμα έχει αντίθετη άποψη από  τους υπόλοιπους  και εκνευρίζει την Έμμα όπως πάντα . Βέβαια , αν κατάλαβα καλά όσα λέει  ο Νάιτλι για το θέμα είναι σωστά και έχει και πάλι δίκιο .Έχει έναν τρόπο να τα λέει όλα και  δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει σε άλλο ήρωα της Όστεν τέτοια συμπεριφορά . Τα λέει όλα όπως είναι και πάντα βάζει τη λογική και το μυαλό του να δουλέψει πριν μιλήσει .Όπως ξαναείπα δεν μασάει τα λόγια του και αυτό φάνηκε πάλι στο σημείο που είπε "Μου προκαλούν αηδία τα γράμματα του Φρανκ". (πέθανα στο γέλιο!! )
Σε αυτό το βιβλίο δεν βαριέσαι ποτέ ! Κάτι γίνεται συνέχεια , μπερδέματα , προτάσεις γάμου ή κάποιος καινούργιος ήρωας κάνει την εμφάνιση του .
Μετά απο πολλούς και ατελείωτους μονολόγους απο την κυρία Μπέιτς για την ανιψιά της , έφτασε η στιγμή που η Τζέιν Φέρφαξ έκανε την εμφάνιση της .Η Τζέιν μας θυμίζει κάτι απο τη  Φάνι Πράις του Μάνσφιλντ Παρκ,είναι κι αυτή προστατευόμενη κάποιων άλλων , είναι λίγο σεμνή...
Όταν έφτασε στο Χαιμπερι άρχισαν όλοι να την κοιτάνε απο την κορυφή ως τα νύχια .Και πάλι σε αυτό το σημείο βλέπουμε κάτι για το πως ήταν η ζωή τότε .Περίμεναν πως και πως το καινούργιο πρόσωπο και μετά άρχιζα όλοι μαζί να το σχολιάζουν και να το αναλύουν .Από τα φρύδια μέχρι το χρώμα του δέρματος !
Για το θέμα της Ιρλανδίας και των Κάμπελ σκέφτηκα λίγο σαν την Έμμα κι εγώ . Ότι ο κύριος Ντίξον στην αρχή ήθελε την Τζέιν και γι'αυτό δεν την άφησαν να πάει μαζί τους .Που είναι ο κύριος Νάιτλι να με μαλώσει ; :P
Η Έμμα αντιπαθεί την Τζέιν μάλλον επειδή δεν είναι κουτσομπόλα . Γενικά , είναι σεμνή και δεν την ενδιαφέρουν οι άλλοι (εκτός αν το κάνει στα ψέματα ) και αυτό την κάνει συμπαθητική στα μάτια του κύριου Νάιτλι .
Και έφτασε η ιστορία μας σε τέτοιο σημείο ώστε  να με κάνει να μιλήσω σαν τον κύριο Γουντχαουζ : "Καημένη Χάριετ ! ".
Την λυπάμαι πάρα πολύ ...Δεν της έφτανε η αμήχανη συνάντηση με τους Μάρτιν , αμέσως μετά μαθαίνει και για τον γάμο του κύριου Έλτον .
Αυτός ο γάμος ήταν κάτι που δεν περίμενα με τίποτα ! Πίστευα πως θα είχαμε συνέχεια με τον Έλτον και την Έμμα, ότι θα της έλεγε πάλι κάτι για τον έρωτα του .Ή το κάνει για εκδίκηση ή είναι απλά πολύ επιπόλαιος και ερωτεύεται με το καλημέρα σας .(ή του άρεσαν οι 10.000 λίρες :P )
Θέλω να σταθώ λίγο στην οικογενειακή κατάσταση της δεσποινίδος Χωκινς απο το Μπαθ .Ήταν η μικρότερη κόρη ενός εμπόρου του Μπρίστολ-ναι , του Μπρίστολ . Αν δεν υπήρχε σημείωμα του μεταφραστή στο κάτω μέρος της σελίδας στα σίγουρα δεν θα καταλάβαινα το ειρωνικό σχόλιο της Τζέιν .Σας παραθέτω εδώ ότι λέει η Όστεν και το σημείωμα του μεταφραστή :

"Ήταν η μικρότερη κόρη ενός εμπόρου του Μπρίστολ-ναι, του Μπρίστολ .Μάλιστα, καθώς τα κέρδη του απο το εμπόριο ήταν πολύ περιορισμένα , θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ευλόγως ότι και οι εμπορικές διαστηριότητες του πατέρα της κάθε άλλο παρά υψηλού επιπέδου ήταν ."

Και τι μας λέει ο κύριος Παππας για το θέμα :

"Η σχετική περιφρόνηση με την οποία η Τζέιν Όστεν εκφράζεται για το Μπρίστολ, αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες του κυρίου Χωκινς, συνδέται πιθανώς με το γεγονός ότι το Μπρίστολ ήταν το κύριο αγγλικό λιμάνι απ' όπου ως το 1808-οπότε και απαγορεύτηκε-γινόταν εμπόριο δούλων."

Αν ισχύει όντως αυτό , τότε η καλή μου Τζέιν ανέβηκε κι άλλο στα μάτια μου .(αν υπάρχει κάπου ψηλότερα να πάει ) Εγώ ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα του εμπορίου δούλων. Εννοείται πως δεν ήμουν υπερ, απλά δεν είχε τύχει να μάθω πράγματα .Μέχρι που είδα την ταινία "12 χρόνια σκλάβος" που με άγγιξε τοσο πολύ με αποτέλεσμα να την σκέφτομαι για μέρες . Μου άρεσε η ειρωνεία της για το θέμα ...Τότε ήταν άλλα χρόνια και η ανθρώπινη ζωή είχε άλλη αξία και η Όστεν θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα .

Λοιπόν , ξέφυγα λίγο αλλά δεν μπορούσα να μη το σχολιάσω .Αφήνουμε τους ήρωες μας σε "αναμμένα κάρβουνα" με όλα αυτά που έχουν συμβεί και περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια .

Την επόμενη εβδομάδα (30 Ιουνίου-6 Ιουλίου), διαβάζουμε τα κεφάλαια 23-33 (σελ.240-374) και την Κυριακή πάλι εδώ για τον σχολιασμό .





8 σχόλια:

  1. Ωραιότατη η περίληψη! Εγώ τελικά το ξαναδιάβασα όλο το βιβλίο, επειδή πρέπει να το επιστρέψω την Πέμπτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Δεν αποκαλύπτω τίποτα, μόνο ότι....γενικά σε αυτά που λες, έχεις πέσει πολύυυυυυ μέσα! Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία για το Μπρίστολ και το δουλεμπόριο! Στο δικό μου βιβλίο (άλλου εκδοτικού οίκου) δεν είχε αυτό το σχόλιο. Όντως, σε κάνει να βλέπεις με άλλο μάτι την Έμμα και την Jane Austen. Καλή συνέχεια στην ανάγνωσή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το βιβλίο έως τώρα! Δεν έχω βαρεθεί ούτε στιγμή, αντιθέτως έχει συνεχώς ανατροπές που σε κάνουν να το διαβάζεις με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον!
    Αν και είναι νωρίς ακόμα, έχω την αίσθηση πως το συγκεκριμένο ανάγνωσμα θα αποτελέσει το αγαπημένο μου από τη συγκεκριμένη συγγραφέα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά αχώνευτη η γυναίκα του κ. Έλτον! ποτέ μου δεν την χώνεψα! Και νομίζω και πως η ηθοποιός που την ενσαρκώνει στην κινηματογραφική μεταφορά με την Γ. Πάλτροου, την έχει πετύχει απόλυτα!!!!! Φυσικά ο κ. Έλτον την πήρε για την προίκα της!! Όσο για την Έμμα εδώ είναι που αρχίζει και με ενοχλεί.... κάνει την Χάριετ να αρχίσει να σκέφτεται τον κ. Έλτον και μετά όταν δεν πετυχαίνει το προξενιό, στεναχωριέται λιγάκι αλλά μετά μια χαρά.... και η Χάριετ η καημένη... έχασε και τον κ. Μάρτιν και τον κ. Έλτον! Κρίμα δεν είναι???.... Λοιπόν όσο αναφορά την Τζέιν Φέρφαξ, δεν ξέρω γιατί αλλά δεν την συμπάθησα!!.... δεν λέω πέρασε πολλά το ορφανό, αλλά κάτι με κρατάει!!...άστε που πιστεύω ότι η Έμμα λιγάκι ζηλεύει που εκείνη τραβάει την προσοχή των άλλων!... για να δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι χθες βράδυ, το πρόσωπο που με απασχόλησε λεγόταν Fanny. Fanny Gkekas συγκεκριμένα, και όχι Fanny Price αλλα...whatever !
    Να σας εξομολογηθώ επίσης ότι έχω ήδη διαβάσει παλαιότερα την "Εμμα" αρα ξέρω περίπου ποιός θα καταλήξει με ποιόν και δεν έχω το πλεονέκτημα της έκπληξης της πρώτης ανάγνωσης.
    Συνεχίζω να μην έχω και τόσο καλή γνώμη για την Έμμα. Θεωρώ ότι θέλει να βάλει τους άλλους στα δικά της καλούπια και όταν κάτι δεν γίνεται όπως θέλει ή προσδοκά, θυμώνει σαν μικρό παιδί. Ο κύριος Έλτον κάπως γλοιώδης και ανερμάτιστος, μου θυμισε έναν άλλον γνωστό μας πάστορα.Θεωρεί κατώτερή κοινωνικά τη Χάρριετ, και ως εκ τούτου ανήκουστο έναν γάμο μεταξύ τους, αυτό όμως δεν τον εμποδιζει να προτείνει γάμο στην ανώτερή του από πλευράς κοινωνικής ΚΑΙ οικονομικής κατάστασης Έμμα και μάλιστα να είναι σίγουρος πως θα τύχει ευνοϊκής αποδοχής.
    Το ζεύγος Νάιτλυ συμπαθέστατο και πολύ προσγειωμενο. Η βασική μας ηρωίδα ενώ κάπως με κέρδισε με την ειλικρινή αυτοκριτική της μετα το φιάσκο Έλτον-Χάρριετ, αργότερα ξαναέδειξε την εγωκεντρική και σνομπ πλευρά της με τα σχόια για τις Μπέιτς και την ολωσδιόλου αστήριχτη αντιπάθειά της για την Τζέην Φαίρφαξ. Νομίζω πως απλά τη φθονεί επειδή είναι μια κοπέλα εξίσου όμορφη και καλλιεργημένη και άρα είναι φυσικό όταν βρίσκεται στο Χάιμπερυ να μην μονοπωλεί η Έμμα το ενδιαφέρον. Εντύπωση επίσης μου κάνει που θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι κάτι θα προκύψει μεταξύ της ίδιας και του Φρανκ. Και δεν τον έχει δει ποτέ στη ζωή της !Με τον νεαρό Φρανκ Κάμπελ - Γουέστον δεν θα ασχοληθώ καθόλου γιατί είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει εμφανιστεί για να δώσει σημεία γραφής και για να είμαι ειλικρινής αναρωτιέμαι πόσο πληκτική πρέπει να ήταν η ζωή στο Χάιμπερυ για να ασχολούνται τόσο πολύ και να αναλύουν τόσο εξονυχιστικά το κάθε τι. Τώρα θα μου πεις χωρίς ραδιόφωνο/τηλεόραση/Ιντερνετ ή έστω ένα θέατρο το μόνο που τους έμενε ήταν να κάνουν σαπουνόπερες τις ζωές τις δικές τους (κύριος Γουέστον) και των γειτόνων τους. Πάντως σε αρκετά σημεία αυτών των κεφαλαίων έπιασα τον εαυτό μου να πλήττει με τη ζωή της Έμμας. ( Ελλείψει 4 νεαρών αδελφων και ενός συντάγματος στρατιωτών η ανία βασιλευε στο Χάιμπερυ.)
    Καθώς προχωρώ στην ανάγνωση βρίσκω όλο και πιο συμπαθητική τη Χάρριετ. Σχεδόν τη λυπάμαι γιατί την κάνει η Έμμα πραγματικά ό,τι θέλει. Η τυχαία συνάντηση με τους Μάρτιν στο κατάστημα και η αντίδραση της νεαρής κοπέλας, με έκανε να σκεφθώ ότι ίσως είναι ερωτευμένη -χωρίς να το ξέρει- με τον Μάρτιν. Και πως το ξελόγιασμα με τον Έλτον έχει να κάνει με την επιρροή της Έμμας αλλά και τα όνειρα για μια καλύτερη κοινωνικά ζωή.
    Ο Νάιτλυ μου θυμίζει έναν εξίσου λογικό αλλά περισσότερο ομιλητικό Ντάρσυ. Έχω την εντύπωση ότι η Μις Τζέην Φαίρφαξ θα ήταν γι αυτόν μια καλή επιλογή συζύγου.
    Είδομεν.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά συμφωνώ με την Margo σε όλα. Βέβαια και εγώ έχω διαβάσει το βιβλίο αλλά κάθε φορά προσέχεις και κάτι καινούριο όπως αυτό που επισήμανες ότι η Χάριετ είναι πραγματικά ερωτευμένη με τον Μάρτιν όμως φοβάται μην χάσει την φιλία της Έμμα . Η αντιπάθεια που τρέφει για την Τζέην οφείλετε στην δική της νωθρότητα που δεν την άφησε να καλλιεργηθεί και επίσης γιατί αυτή που τα έχει όλα δεν είναι καλύτερη από μία ορφανή χωρίς περιουσία και καταγωγή. Θέλει όλοι να ελπίζουν ότι ο Φρανκ θα την ερωτευθεί γιατί αυτός της ταιριάζει από άποψη περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και εγώ σαν τη Μαργαρίτα έχω διαβάσει μία φορά την Έμμα και ξέρω τι γίνεται και επίσης έχω δει όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές και τη σειρά (προτιμώ αυτή με την Kate Beckinsale και σε επίπεδο ηθοποιών και σεναρίου αν εξαιρέσεις τις κότες!). Δεν μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου βιβλίο της Ώστεν γιατί δεν μου αρέσει και τόσο η ηρωίδα και σε κάποια σημεία μου θυμίζει λίγο τον -κακό- εαυτό μου (σε δύο τεστ για το ποια ηρωίδα της Ώστεν σου ταιριάζει με είχε βγάλει Έμμα και σε ένα άλλο Έλινορ). Είναι εγκληματικά αφελής, αρκετά αλαζονική, εγωκεντρική, ενίοτε αγενής, φιλάρεσκη και σνομπ! Αυτό που την εξιλεώνει και θεωρώ ότι το έχω και εγώ είναι ότι καταλαβαίνει τα λάθη της και κάνει ότι μπορεί για να επανορθώσει. Αν και σε αυτό το σημείο ακόμα δεν έχει μετανιώσει πλήρως, δείχνει κάποια σημάδια μεταμέλειας μετά το φιάσκο με τον κύριο Έλτον που όμως δεν είναι ικανά -ακόμα- να κάνουν τον αναγνώστη να την συμπαθήσει. Κατά τη γνώμη μου ο κος Νάιτλι είναι αυτός που σώζει το βιβλίο!
    Έπειτα, νομίζω ότι ο κυριότερος λόγος που ο κος Έλτον έφυγε από το Χάιμπερι πέρα από το να ξεφύγει από το στενό του περιβάλλον για λίγο καιρό μετά την αποτυχία ήταν για να γνωρίσει μία πιθανή πλούσια σύζυγο αφού στο Χάιμπερι δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο μετά την απόρριψη της Έμμας. Πιστεύω ότι αυτό είχε στο νου του και η τύχη τον βοήθησε να γοητεύσει και να γοητευτεί από μία γυναίκα που ικανοποιούσε και την ματαιοδοξία του και ήταν βολικά πλούσια για να είναι "άξια" να γίνει γυναίκα του. Μπορεί η σκούφια της να μην κρατάει από πολύ καλό background αλλά υποθέτω μετά την αποτυχία με την Έμμα έβαλε λίγο νερό στο κρασί του και του φτάνει που η αδερφή της έχει παντρευτεί αριστοκράτη αν και μάλλον τα λεφτά είναι τα μόνα που τον ενδιέφεραν! Όσο για το πόσες πιθανότητες είχε να συμβεί αυτό: μέσα σε ένα κοσμικό θέρετρο όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει πολύ κόσμο υποθέτω ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ιδιέταιρα για έναν άνθρωπο με τόσο επιφανειακά κριτήρια και καθόλου ουσία όπως ο κος Έλτον.
    Την Τζέην Φέρφαξ θα συμφωνήσω με την ηρωίδα η οποία την αντιπαθεί γιατί δεν μου αρέσει αυτή η επιφυλακτικότητα και η τόση σοβαρότητα σε έναν άνθρωπο (αν και θα εξηγηθεί αργότερα για ποιο λόγο είναι τόσο επιφυλακτική), όπως και το γεγονός ότι δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι οι οποίοι φαίνονται πολύ τέλειοι (Little Miss Perfect!) και από την εμπειρία μου δεν είναι καθόλου έτσι, μάλλον το αντίθετο και κάτι τέτοιοι χαρακτήρες τείνουν να είναι αλαζονικοί και υποκριτές. Είναι εκνευριστικό επίσης να εκθειάζουν κάποιον τόσο πολύ (καταντάει βαρετό) και να κοιτούν υπεροπτικά επειδή η άλλη είναι καλύτερη στο πιάνο! Δεν τα μπορώ αυτά καθόλου! Ο καθένας έχει την αξία του! Και αν έλειπαν αυτά και η εκνευριστική μις Μπέιτς πιστεύω η Έμμα θα ήταν πολύ πιο θετικά προδιατεθειμένη απέναντί της και θα κέρδιζε κάτι και για το χαρακτήρα της από αυτή τη συναναστροφή. Πάντως διακρίνω μία ποιότητα στο χαρακτήρα της περισσότερο από αυτόν της Έμμας -και νομίζω ότι το καταλαβαίνει και αυτή- οπότε συμφωνώ με τη Μαργαρίτα ότι μία τέτοια γυναίκα θα ταίριαζε στον κύριο Νάιτλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δν διαβαζω καθολου τα αρθρα σχετικα με την αναγνωση της Εμμα και λυπαμαι για αυτο...Ηθελα πολυυυυυυυυυυ να συμμετεχω στη συναναγνωση και δεν προλαβαινα ουτε να το αγορασω λογω δουλειας! Μπουχουχουυ...Καποια στιγμη οταν θα το διαβασω θα σχολιασω, εστω και αργα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέρουσα η πληροφορία με το Μπρίστολ!!! Το δικό μου βιβλίο από τις εκδόσεις Καστανιώτη δεν περιέχει τέτοια!!!! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...