Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Διαβάζοντας το " Έρωτας και φιλία" (μέρος δεύτερο, Κάθριν ή Η πέργκολα )

Η συγκεκριμένη ιστορία δεν ήταν άσχημη , αλλά ούτε και με αυτήν τρελάθηκα . Δεν ξέρω καν τι να γράψω για να βγάλω ένα σχολιασμό ... Μια χαλαρή ιστορία , χωρίς ιδιαίτερο νόημα ,που φαίνεται πως έχει γραφτεί από την νεαρή Όστεν . Ο τρόπος γραφής φυσικά έχει το στυλ που όλοι λατρεύουμε , αλλά στα υπόλοιπα έργα της η ωριμότητα φαίνεται .
Στο συγκεκριμένο η γραφή μου φαίνεται πιο απλή και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η Όστεν μου φαίνεται κι αυτό πιο απλό και πιο καθημερινό . (ίσως σε αυτό να φταίει και η μετάφραση)

 Η Κάθριν για κάποιο λόγο μου θύμισε την Κάθριν Μόρλαντ απο το Αββαείο τοου Νορθάνγκερ , ίσως γιατι και οι δύο έχουν ίδιο όνομα και ήταν μικρές σε ηλικία . Η θεία της Κάθριν που θύμισε τον κ. Γουντχάουζ αφού κατηγορούσε ένα κιόσκι για τους πόνους που υπέθετε πως θα είχε όλο το χειμώνα .

Πιστεύω πως αν η Όστεν ολοκλήρωνε αυτή την ιστορία , θα είχαμε έναν όμορφο έρωτα ανάμεσα στον Έντουαρτ και την Κάθριν . Η γνωριμία τους είχε κάποιο ενδιαφέρον και θα ήθελα να ξέρω αν τελικά έγινε κάτι μεταξύ τους . Θα ήθελα επίσης να μάθω αν η κ. Περσιβαλ γκρέμισε το κιόσκι τελικά .

Αυτά τα λίγα απο εμένα . Νομίζω θα συμφωνήσετε οι περισσότεροι πως δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς γι αυτή την ιστορία .

Την επόμενη Δευτέρα (9/3) σχολιάζουμε τις "Επιστολές" και τις "Τρεις αδελφές". 

6 σχόλια:

  1. Αντιθέτως, η ιστορία μου φάνηκε εκπληκτική κ οι σκέψεις της Κάθριν για τους Στάνλεϋ κ ειδικά τη Miss Stanley ήταν ενδεικτικές του μελλοντικού πνευματώδους ύφους της Όστεν. Όσον αφορά το λεξιλόγιο, κρίνοντας από το πρωτότυπο, ήταν ελαφρώς ευκολότερο από αυτό των μυθιστορημάτων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ πως αυτό που ήδη αναφέρθηκε στο άρθρο ισχύει, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν πολλά να πεις για τη συγκεκριμένη ιστορία. Ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά σίγουρα γινόταν φανερό ότι είχε γραφτεί από μια ταλαντούχα μεν, αλλά αρκετά νεαρή δε συγγραφέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απλοϊκη πραγματι η ιστορια και μη ολοκληρωμενη κατα τη γνωμη μου. οι χαρακτηρες ειναι αυτοι που συνανταμε στα επομενα βιβλια της σε πρωιμο ομως σταδιο. θεωρω πως η ωστεν ειχε αυτους τους ανθρωπους στο οικειο της περιβαλλον και καθως η ιδια μεγαλωνε, τους γνωριζε και τους αντιλαμβανοταν περισσοτερο και ετσι τους αποτυπωνε και στα βιβλια της, (φιλιτσα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι μου άφησε και μένα πολλά κενά αυτή η ιστορία. Θα ήθελα να το είχε ξαναπιάσει σε μεγαλύτερη ηλικία και να το είχε εξελίξει. Αυτό που μου άρεσε σε αυτή την ιστορία ήταν ότι εστίαζε στα προβλήματα που είχαν οι ορφανές και πτωχές κοπέλες της εποχής της. Βγάζει όλο το παράπονο και την αγανάκτηση που συσσώρευε μέσα της για τη δύσκολη μοίρα αυτών των κοριτσιών, που αναγκάζονταν να εξαρτώνται από μακρινούς συγγενείς και να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. (Άλκηστη Π)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ευχαριστήθηκα πολύ κι αυτή την ιστορία, κι ας μην είχε ακριβώς τέλος. Η Κάθριν έχει όλα τα στοιχεία των ωστενικών ηρωίδων, αν και είναι κάπως μικρή και, καμιά φορά ανώριμη. Δεν πιστεύω ότι η Κάθριν θα κατέληγε με την Έντουαρντ αν η ιστορία είχε συνέχεια- αυτός μου θυμίζει περισσότερο τους επιπόλαιους και επιφανειακά γοητευτικούς χαρακτήρες της Ώστεν, όπως ο Γουίκαμ ή ο Γουίλομπυ.

    Γέλασα και πάλι σε αρκετά σημεία και γενικά πέρασα πολύ ωραία διαβάζοντάς το. Σιγουρεύτηκα επίσης ότι τα νεανικά αυτά κείμενα είναι καλύτερα στη δεύτερη ανάγνωση, όπου ξέρεις την πλοκή και εκτιμάς πλέον όλα τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...