Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Miss Austen Regrets

Η  ταινία του bbc με τίτλο "Miss Austen Regrets" , αλλάζει τα δεδομένα γι' αυτά που ήδη ξέραμε για την ερωτική ζωή της Τζέιν Όστεν αλλά και για τον χαρακτήρα της γενικότερα.
Δεν θα σας πω ψέματα , η ταινία δεν μου άρεσε και πολύ και προτιμώ να σκέφτομαι την Όστεν όπως μας την παρουσίασαν στην ταινία "Becoming Jane". Βέβαια ποιος ξέρει τι είναι αλήθεια και τι όχι;;;Σαν εμφάνιση η συγκεκριμένη ηθοποιός κακά τα ψέματα πρέπει να είναι αρκετά κοντά στην πραγματική Τζέιν, θέλω να πω η Olivia Williams δεν είναι και άσχημη αλλά δεν είναι και τόσο ομορφούλα όσο η Anne Hathaway και έχω την εντύπωση πως η Όστεν δεν ήταν και κανένα μοντέλο για την εποχή της. (εντάξει ούτε αυτό το ξέρουμε με σιγουριά)




Olivia Williams



Anne Hathaway
Ας αρχίσω με τα χαρακτηριστικά της Όστεν που μας έδειξαν στην ταινία και  μου άρεσαν.Η Τζέιν είναι πωρωμένη συγγραφέας , παλεύει για τα έργα της και τα υποστηρίζει, αγαπάει αυτό που κάνει και θέλει να βγάλει χρήματα απο αυτό για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της .Την βλέπουμε στη φάση που έχει εκδώσει κάποια έργα της και ο κόσμος κάποιες φορές ακούει το όνομα της και την αναγνωρίζει.. Μου άρεσε που πάλευε για να βρει εκδότη να της δίνει περισσότερα για τα βιβλία της για να βοηθήσει την οικογένεια της.Η σχέση της με την αδελφή της Κασάνδρα είναι πολύ στενές και την εμφάνιση της κάνει μια από της κόρες του αδελφού της Όστεν που έχει ιδιαίτερες σχέσης με τη θεία της.
Αυτά που δεν μου άρεσαν είναι η σχέση της Τζέιν με το φλερτ.Δεν θα σας πω ονόματα κλπ  για να έχετε και μια κάποια αγωνία όταν το δείτε, όμως στην ταινία φλερτάρει και μάλιστα αρκετά.Μου φάνηκε πως το είχε σαν παιχνίδι.Δεν ξέρω , μπορεί και στην πραγματικότητα έτσι να έκανε η Τζέιν και απλά εγώ όλα όσα έχουν σχέση με αυτήν να τα έχω πολύ "ωραία" και πολύ "αθώα" στο μυαλό μου.Μας δείχνουν πως και η ίδια η Όστεν πιστεύει ουσιαστικά πως δεν υπάρχει άντρας σαν τον κ.Ντάρσυ και βέβαια δεν περιμένει να βρει και η ίδια κάτι τέτοιο .Ε μου το χάλασαν τελείως !!!!!Μπορεί να μην υπάρχει τώρα άντρας σαν τον Ντάρσυ , μπορεί ούτε και τότε να υπήρχε αλλά τουλάχιστον περίμενα η ίδια η Τζέιν να πίστευε κάτι τέτοιο . Επίσης ώρες-ώρες έδειχναν μια Τζέιν που είχε αποδεχτεί τη μοναξιά της και δεν την ένοιαζε και πολύ και άλλες φορές την έδειχναν θλιμμένη και στεναχωρημένη που δεν είχε κάποιον σαν σύντροφο.
Γενικά με μπέρδεψε η ταινία και δεν ξέρω πια τι να πιστέψω για την Όστεν, αυτή η εικόνα της συγκεκριμένης ταινία είχε και τα καλά της όμως τα άσχημα νομίζω ήταν εντονότερα και κάπου μου το χάλασαν.Θα την ξαναδώ στο μέλλον σίγουρα κάποια στιγμή για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα από αυτά που είδα και να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία όμως δυστυχώς η ταινία δεν προστέθηκε στις Οστενικές ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά  και δεν ξέρω αν θα προστεθεί και ποτέ. Όπως και να έχει δείτε την , δεν έχετε και τίποτα να χάσετε γιατί μπορεί εσάς να σας αρέσει αλλά ακόμα και να μη σας αρέσει είναι καλό να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και μια κάπως διαφορετική εικόνα της Όστεν .Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια κακά τα ψέματα δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά την αλήθεια.

4 σχόλια:

  1. Γεια!
    Μου αρεσει κι εμενα πολυ η Τζεην Οστιν.Το αγαπημενο μου μυθιστορημα απο τη συγκεκριμενη ειναι η λογικη και ευαισθησια.Γενικοτερα λατρευω της ταινιες εποχης και τα κλασσικα μυθιστορηματα.Το πιο αγαπημενο μου ολων των εποχων ειναι η Τζεην Εηρ της Σαρλοτ Μπροντε.Ολες οι Οστενικες φαν μπορει να γοητευονται απο τον κο Νταρσι,εγω ομως παντα λατρευα τον κο Ροτσεστερ της Τζεην Εηρ.Αν δεν το εχετε διαβασει θα πρεπει να το κανετε οπωσδηποτε.Ειμαι βεβαιη πως θα ξετρελαθειτε.Χτες ειδα την ταινια Becoming Jane με την Anne Hathaway και τον James Mc Avoy.Μου αρεσε πολυ η προσεγγιση του σκηνοθετη και η ερμηνειες.Λεγεται πως βασιζεται σε πραγματικη εμπειρια της Οστιν.Ανακαλυψα το φαν κλαμπ σας τυχαια καθως εψαχνα βιντεακια στο You Tube.Εχω κανει κι εγω κατι κλιπακια για την Τζεην Ευρ του 1983 με τον Τιμοθυ Νταλτον που θεωρω οτι ειναι η καλυτερη διασκευη του μυθιστορηματος της Μπροντε και ενα αλλο για την ταινια Quills που αναφερεται στη ζωη του Μαρκησιου Ντε Σαντ.Η ταινια ειναι πολυ βαρια και σοκαριστικη.Το μονο που αξιζει απο αυτη ειναι η ερμηνεια του φοβερου και τρομερου Χοακιν Φοινιξ.Η ταινια ειναι εποχης και ηταν αυτη που με εκανε να "ερωτευτω"τον Χοακιν Φοινιξ.Μπορεις να με βρειτε στο You Tube με το ψευδωνυμο annetekoul.Θα περιμενω νεα σας ειτε εδω ειτε στο καναλι μου στο You Tube.Συγχαρητηρια για την ωραια σας προσπαθεια να προωθησετε τα αθανατα εργα της Τζεην Οστιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το blog μου!!Έχω διαβάσει την Τζέιν Έυρ και μαζί με την Περηφάνια και Προκατάληψη της Όστεν είναι στα αγαπημένα μου βιβλία :)Έχω δει την ταινία του 96' και τη σειρά του bbc του 06'. Η μεταφορά που λες μου είχε ξεφύγει αλλά έχω σκοπό να την δω κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
    2. Στ'αληθεια αξιζει.Η μινι σειρα του 1983 ειναι η καλυτερη μεταφορα του μυθιστορηματος της Σαρλοτ Μπροντε!Αν θες ριξε μια ματια στο κλιπακι μου για να παρεις μια ιδεα.Θα το βρεις στο Youtube στο καναλι μου:annetekoul!

      Αννέτα

      Διαγραφή
  2. Και οι δυο ταινιες (αυτη εδω δεν την ειδα) εχουν πιθανοτητες να αληθευουν. Θα μπορουσε επισης να ειχε συμβει και ενας συνδυασμος των δυο. Σαν εμφανιση θεωρω πιο πετυχημενη την επιλογη αυτης της ηθοποιου (κρινοντας απο πορτραιτο της Ωστεν). Αν καταλαβα καλα, αυτη η ταινια αφηγειται την ζωη της, λιγο αργοτερα απο οτι εκανε η πρωτη ταινια, οποτε ακομη και αν αποδεχτεις την ταινια με την Αν, και αυτη εδω ειναι εξιστου πειστικη, δεδομενου μια γυναικα που εχει πειστει πλεον οτι δεν προκειται να παντρευτει να την εχει λιγακι αλλιως.
    Ο τροπος του φλερτ, και η κατα διαστηματα μελαγχολια, δικαιολογει ακριβως την συναισθηματικη κατασταση που θα ηταν εκεινο τον καιρο, οταν θα ειχε χασει τις ελπιδες να βρει τον ανθρωπο της. Ισως μ'αυτο να ηθελαν να τονισουν την ειρωνια που διακρινει την γραφη της.
    Επισης πως θα μπορουσε να πιστεψει οτι υπαρχει Νταρσι, αν η ιδια δεν τον βρηκε ποτε; Τον εβαλε ομως στα βιβλια της, ισως γιατι ηθελε να πιστεψει οτι υπαρχει κατα βαθος ή να βιωσει την γνωριμια εστω και μεσα απο την γραφη της

    Ενδιαφερουσα παντως πρεπει να ειναι η ταινια..

    ______
    Λορένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...