Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Death Comes to Pemberley : η σειρά


Είμαι κατά όλων αυτών που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά στο όνομα της Όστεν και συνήθως όταν πέφτω σε τέτοια βιβλία δεν δίνω καμία σημασία .Όταν όμως διάβασα την περίληψη του βιβλίου "Death Comes to Pemberley" μου έκανε ένα "κλικ" , μάλιστα είμαι σίγουρη πως αν είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά θα το είχα διαβάσει στα σίγουρα . Ήμουν έτοιμη να το διαβάσω στα αγγλικά , αλλά μετά ανακοινώθηκε πως θα βγει σειρά κι έτσι απλώς περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία .
Σε αυτό το άρθρο θα σας κάνω μια παρουσίαση της σειράς , χωρίς σπόιλερ και θα σας πω τους λόγους για τους οποίους μου άρεσε τόσο πολύ .

Έχουμε πει την υπόθεση στο άρθρο όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου , αλλά το βάζω κι εδώ για να σας το θυμίσω λιγάκι .

                                                                 Περίληψη:
"Βρισκόμαστε στο 1803. Η Ελίζαμπεθ και ο Ντάρσυ είναι παντρεμένοι εδώ και έξι χρόνια, έχουν αποκτήσει δύο γιους και ζουν στο Πέμπερλυ. Κοντά τους μένουν η Τζέιν και ο  Μπίγκλεϋ και η ζωή τους κυλά ομαλά. Η απειλή εμφανίζεται όταν την παραμονή του ετήσιου φθινοπωρινού χορού ενώ οι καλεσμένοι ετοιμάζονται να αποσυρθούν το βράδυ ένα μόνιππο εμφανίζεται στο δρόμο μέσα από το δάσος του Πέμπερλυ. Πριν καλά καλά σταματήσει πετάγεται η Λύντια Γουίκαμ, μικρότερη αδερφή της Ελίζαμπεθ ουρλιάζοντας πως ο σύζυγος της έχει δολοφονηθεί."







Όταν βγήκε το τρέιλερ είχα τρελαθεί απο την ανυπομονησία , ήθελα σαν τρελή να το δω.Όταν τελικά είδα το πρώτο επεισόδιο ενθουσιάστηκα απλά . Είμαι λάτρης των αστυνομικών ιστοριών , η συγκεκριμένη σειρά είναι σε μια εποχή που μου αρέσει , με ήρωες που αγαπώ , έχει πολύ μυστήριο και πολύ ωραία υπόθεση . Ατμοσφαιρική , με ένα Πέμπερλυ που έχουμε δει και αγαπήσει στην ταινία "Περηφάνια και Προκατάληψη" του 2005 , με πολύ καλούς ηθοποιούς και με ποιότητα που έχουν μόνο οι παραγωγές του bbc .Τι άλλο να ζητήσει κανείς ;

Η σειρά ξεκινάει με τον Φιτζγουίλιαμ και την Ελίζαμπεθ Ντάρσυ σε φάση απόλυτης ευτυχίας , είναι φανερά ακόμα πολύ ερωτευμένοι και ετοιμάζουν τον ετήσιο χορό του Πέμπερλυ .Η Λίζι οικοδέσποινα του δικούς της νοικοκυριού , διευθύνει τα πάντα και όπως ήταν αναμενόμενο , το υπηρετικό προσωπικό την έχει σε μεγάλη εκτίμηση .Έχουν έναν γιο που υπεραγαπούν και φυσικά μαζί τους ζει η Τζορτζιάνα . Κάπως έτσι δεν φανταζόμασταν όλοι τη ζωή των αγαπημένων μας χαρακτήρων μετά το γάμο τους ;

Όλα φαίνονται να κυλάνε τέλεια στη ζωή τους μέχρι τη στιγμή που η Λύντια κάνει την εμφάνιση της μέσα στη νύχτα φωνάζοντας πως ο σύζυγός της είναι νεκρός .
Πρόκειται για μια πολυ καλή αστυνομική ιστορία , έχει πολύ μυστήριο και πάρα πολύ αγωνία .Θέλω να πω , πιστεύω θα μου άρεσε σαν υπόθεση ακόμα κι αν δεν ήταν με την Λίζι και τον Ντάρσυ .
Δεν θα σας πω κάτι άλλο για να μη χαλάσω το σασπένς .Θα ασχοληθώ λίγο με τους ηθοποιούς που τόσο μου άρεσαν .

Η Anna Maxwell Martin στο ρόλο της Ελίζαμπεθ Ντάρσυ 
Σε πολλούς δεν άρεσε η συγκεκριμένη ηθοποιός ως Λίζυ , διάβασα να λένε πως της έλειπε η τσαχπινιά .Καμιά φορά φταίνε οι σκηνοθέτες όταν ένας ηθοποιός παίζει κάπως συγκεκριμένα έναν ρόλο και ίσως αυτή εδώ να είναι μια τέτοια περίπτωση .Απο κει και πέρα δε με χάλασε καθόλου , αντίθετα όταν τελείωσα τη σειρά και σκέφτηκα όσα είδα , σκέφτηκα πως μου άρεσε .Την έχουμε δει να παίζει την αδελφή της Όστεν , την Κασσάνδρα στην ταινία Becoming Jane και την Μπέσι στη μίνι σειρά North and South. Εμφανισιακά νομίζω ήταν μια χαρά , άλλωστε εδώ πέρα το ζεύγος Ντάρσυ είχε πια μεγαλώσει λίγο .Θα την ήθελα λίγο πιο ζωηρή , αλλά δεν χαλάστηκα κιόλας .
Ο Matthew Rhys στο ρόλο του Φιτζγουίλιαμ Ντάρσυ 
Εσάς που δεν σας άρεσε ο νέος κύριος Ντάρσυ δεν σας καταλαβαίνω .Ο άνθρωπος το' χει .Και εμφανισιακά και σε όλα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο Ντάρσυ .Μη μου πείτε τώρα δεν είναι σαν τον Colin Firth ή σαν τον  Matthew Macfadyen γιατί δεν θα σας απαντήσω :P Θεωρώ άδικο να κάνουμε μια τέτοια σύγκρισή , δεν υπάρχει καν λόγος .Άσε που μερικοί δεν θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε καμιά άλλη οστενική ταινία επειδή μπαίνει πάντα μπροστά η προκατάληψη σας για κάθε νέο ηθοποιό .Αν βάζαμε τώρα τον Colin να παίξει τον Ντάρσυ είμαι σίγουρη πως δεν θα σας άρεσε γιατί έχει πια γεράσει για τον συγκεκριμένο ρόλο .Ο Matthew Rhys αντικειμενικά ήταν πάρα πολύ καλός , το στυλ του , το βλέμμα του , ο τρόπος που μιλούσε....Μέχρι και η φωνή του είναι ιδανική για Ντάρσυ !Εμένα έχει μπει μέσα στην καρδιά μου .
Η Eleanot Tomlinson στο ρόλο της Τζορτζιάνα Ντάρσυ 
Πολύ καλή επιλογή !Βέβαια την Τζορτζιάνα , όσες φορές την είδα να ζωντανεύει στην οθόνη , τηΝ είχα συνηθίσει πιο χαμηλών τόνων .;Ίσως όμως "ζωήρεψε" απο την πολύ παρέα με την Ελίζαμπεθ :P
Ο Tom Ward στο ρόλο του συνταγματάρχη Φιτζγουίλιαμ 
Να σας πω την αλήθεια , ποτε δεν είχε μεγάλη σημασία αυτός ο χαρακτήρας για μένα .Αν και έκανε κάποιο κλικ στην Ελίζαμπεθ στην Περηφάνια και Προκατάληψη , εμένα μου ήταν πάντα λίγο αδιάφορος .Ξέρω πως ο ρόλος του ήταν σημαντικός απο την άποψη ότι αποκάλυψε στη Λίζι κάποια πράγματα πολύ σημαντικά για την πλοκή , παρόλα αυτά δεν του είχα ποτέ αδυναμία .Στη συγκεκριμένη σειρά είχε πολύ σημαντικό ρόλο απο την αρχή ως το τέλος .Δεν λέω τίποτα , πρέπει να το δείτε !
Ο Matthew Goode στο ρόλο του Τζοτζ Γουίκαμ 
Και η ίδια η Όστεν μας έχει παρουσιάσει τον Γουίκαμ σαν γόη .Ποτέ όμως δεν φαντάστηκα ότι θα τον δω στο πρόσωπο κάποιου τόσο γοητευτικού άντρα .Όχι , ακόμη και σε αυτή την ιστορία είναι πάλι το κακό παιδί , αλλά βρήκα τον ηθοποιό τόσο όμορφο που καμιά φορά ξεχνούσα πως τον αντιπαθώ .:P Ωραία επιλογή !!!
Η Jenna Coleman  στο ρόλο της Λύντια Γουίκαμ
Δεν θα μπορούσαν να βρουν άλλη ηθοποιό που να είναι περισσότερο Λύντια απο την Jenna Coleman Φοβερή σε όλα !Νομίζω όσοι είδαν την σειρά το είπαν αυτό , το διάβασα σε πολλές οστενικές σελίδες να το λένε .
Ο  James Norton στο ρόλο του Χένρυ Άλβεστον 
Ο Χένρι είναι το "αμορε" της Τζορτζιάνα και γενικά έχει αρκετά σημαντικό ρόλο στην ιστορία μας .Δεν βρήκα καλύτερη φωτογραφία .....

Την εμφάνιση τους έκαναν ο κύριος και η κυρία Μπέννετ ,η Τζέιν Μπίγκλεϋ και η Λαίδη Κάθριν αλλά αν τους βαλω κι αυτούς δεν θα τελειώσω ποτε αυτό το άρθρο .
Πιστεύω έχετε καταλάβει πόσο μου άρεσε η σειρά , πραγματικά αξίζει να τη δείτε .Και αν τελικά το κάνετε , αφήστε απ' εξω τις προκαταλήψεις και απολαύστε το , δεν θα χάσετε .

Περιμένω τη γνώμη σας . :) 

Υ.Γ. Για εσας που αντέχετε και διαβάζετε τα άρθρα μου ως το τέλος έχω μια έξτρα πληροφορία που  ίσως σας κάνει να θέλετε ακόμη περισσότερο να δείτε τώρα τη σειρά . Στο 3ο επεισόδιο υπάρχει μια πολύ πικάντικη σκηνή ανάμεσα στο αγαπημένο μας ζευγάρι , δεν λέω όμως τίποτε άλλο ..Θα δείτε ....

7 σχόλια:

  1. Την εχω δει εδώ και αρκετές μέρες τη σειρά. Ομολογώ πως μου άρεσε πολύ και συμφωνώ με την Ιφιγένεια όσον αφορά τους ηθοποιούς.
    'Αντε να σας πω και κάτι που μπορεί να μη το ξέρετε. Ο Matthew Goode έπαιζε με τον Colin Firth στην ταινία A Single Man και μάλιστα είχε το ρόλο του νεκρού συντρόφου του.
    Y.Γ. H πικάντικη σκηνή ήταν πολύ ωραία, αλλα δυστυχώς μικρή..... γκκκρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Catherine καλή μου, ξέρεις τί θα ήθελα να μου φέρεις την επόμενη φορά που θα πιούμε καφεδάκι, ναι ;

      Διαγραφή
  2. Που την έχετε δει τη σειρα; τη νοικιασατε απο κάποιο βίντεο κλαμπ;είναι με ελληνικούς υποτίτλους;ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπήρχαν στο youtube χωρίς υπότιτλους , αλλά από ότι βλέπω τα κατέβασαν (για πνευματικά δικαιώματα λογικά )

      Διαγραφή
  3. Ομολογώ πως την είδα και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.. Την είδα περισσότερο από περιέργεια γιατί λατρεύω τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το Περηφάνια και Προκατάληψη είναι το αγαπημένο μου μυθιστόρημα και ταινία. Πιστεύω ότι αλλοίωσε το πνεύμα της Austen και παρήλλαξε τους χαρακτήρες της (από πότε ο συμπαθέστατος και μάλλον ασχημούλης Συνταγματάρχης Φιτζγουίλιαμ μεταλλάχθηκε σε όμορφο, αλαζόνα και μυστικοπαθή??). Επίσης ο κος Ντάρσυ που γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο πιστεύω δεν θα εθελοτυφλούσε σε γεγονότα σαν αυτά που περιγράφονται στη σειρά. Μου φάνηκε επίσης "κουλό" πως ο Γουίκαμ έκανε ότι έκανε στο Πέμπερλυ (δεν λέω παραπάνω για να μην κάνω σπόιλερ). Ακόμα τι δουλειά έχει ο Ντέννυ που είναι στο Νότο (ο οποίος έκοψε επαφές απ'ότι θυμάμαι μαζί με ολους τους άλλους απ'το σύνταγμα, με τον Γουίκαμ στο βιβλίο) με τον Γουίκαμ που είναι στο Βορρά?? Ένα ακόμα σημείο που με προβλημάτισε είναι ότι δεν είδαμε καθόλου τους Γκάρντινερς ούτε υπήρξε καμία αναφορά σε αυτούς κάτι που μου φάνηκε πολύ περίεργο λόγω της εγγύτητας του με το ζευγάρι καθώς και τον Μπίνγκλευ.. Τέλος μου χάλασε την εικόνα του Πέμπερλυ και των δασών του σαν ένα μέρος που διαδραματίστηκαν άσχημα γεγονότα (φαντάσματα, αυτοκτονίες κτλ) από εκείνη την υπέροχη, ειρηνική εικόνα που είδα στην ταινία του 2005 και που είχα στο μυαλό μου μέσα από το βιβλίο.

    Στα συν (για να τα πούμε και αυτά) ήταν το να ξαναδώ το απίστευτο Πέμπερλυ και τα δάση του (απ'τα ωραιότερα μέρη!), ο κος Ντάρσυ που ήταν καταπληκτικός όπως πάντα καθώς και η Τζωρτζιάννα! Η ερμηνεία της Ελίζαμπεθ επίσης, αν και ίσως ήθελε περισσότερη ζωντάνια όπως περιγράφεται στο βιβλίο και η ηθοποιός ήταν μάλλον ασχημούλα για το ρόλο.

    Γενικά θα πρότεινα όσοι έχουν περιέργεια ας το δουν και μετά να το σβήσουν απ'το σκληρό τους και να το ξεχάσουν. Αντ' αυτού να κρατήσουν την συνέχεια που έδωσε η Όστιν στους χαρακτήρες της στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου γιατί σε πολλές περιπτώσεις το άλλαξαν και αυτό από ότι πρόσεξα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδα χθες το πρώτο επεισόδιο ( η δράση αρχίζει επίσης στις 14/6, σύμπτωση και σήμερα τα δύο back to back !
    Τι να πω που μου έχει πέσει το σαγόνι στο πάτωμα !!! Ο Μαθιου Ρυς είναι ένας Ντάρσυ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα μα τίποτα από τον Κόλιν Φερθ...και όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι του κάνω το μέγιστο Νταρσικό μου κοπλιμέντο ! Απλά το πήρε και το συνέχισε από εκεί που το άφησε ο Κόλιν. ΘΕΟΣ ! Να πω για μια σκηνή, εκεί που πάει στα δικαστήρια έφιππος, νόμιζα ότι έβλεπα τον Κόλιν Φερθ- Ντάρσυ σε βόλτα στο Μέρυτον όταν πρωτοσυνάντησε τον Γουίκαμ με τις αδελφές Μπέννετ.
    Η Ελίζαμπεθ με ξένισε αρκετά - κυρίως γιατί έμοιαζε μεγαλύτερη -πολύ μεγαλύτερη από 26-27 χρόνων που υποτίθεται ότι ήταν, αλλά και γιατί ως φυζίκ εγώ θα μπορούσα να την κατατάξω στην κατηγορία "Σάρλοτ Λούκας" - σχεδόν ασχημούλα. Η χημεία όμως μεταξύ των δύο ηρώων ήταν απτή και σε αποζημίωνε....! Το σεναριο επίσης ξεκινούσε από εκεί που το άφησε η Τζέην Ώστην με κάποιες πιό "μοντέρνες" πινελιές που άφηναν να φανεί ο εσωτερικός κόσμος και τα συναισθήματα των ηρώων πιο ανάγλυφα απ'όσο θα επέτρεπε η εποχή Regency. Τον Γουίκαμ και την Λύντια ευχαρίστως θα τους έδερνα ! Και θα τους έστελνα οχι στην Αμερική αλλά στην Αυστραλία με το πλοίο με τους κατάδικους !
    Το ζευγάρι Τζωρτζιάνα- Άβερστον πολύ γλυκό και συγκινητικό...ο λοχαγός Φιτζγουίλλιαμ λίγο περίεργος και σκοτεινός ως το τέλος....δεν μπόρεσα να τον ψυχολογήσω....Όσο για το ποιός έκανε το έγκλημα, νομίζω το είχα βρει στα μισά του δεύτερου επεισοδίου.

    ΥΓ
    Catherine Psy ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδα επιτέλους κι εγώ αυτή την όμορφη σειρά που μας ξαναταξιδεύει πίσω στα αγαπημένα μας μέρη παρέα με τους αγαπημένους μας ήρωες. Στ' αλήθεια, δε θα με χαλούσαν περισσότερες τέτοιες σειρές, να πιάνουν τους αγαπημένους μας ήρωες μετά το τέλος των βιβλίων και να μας δείχνουν τις ζωές τους, κι ας είναι και απλές δραματικές σειρές του bbc τύπου downton (αν μπορούμε να πούμε απλό το downton!!!)

    Δεν ξέρω αν με έχουν πείσει η Ελίζαμπεθ και ο Ντάρσυ για τους ρόλους τους (εντάξει, έστω μόνο η Ελίζαμπεθ) ή πάλι μπορεί να φταίει πως η ηθοποιός που έπαιξε την Ελίζαμπεθ δε μου άρεσε, αλλά καθόλου, και μου το ψιλοχάλασε. Ο Ντάρσυ ήταν καλός (αν και στο μυαλό μου είναι πιο ψηλός). Η Λύντια ήταν η Λύντια!! Και ο Γουίκαμ μου άρεσε, όπως και η προβληματική σχέση του με τον Ντάρσυ. Σε γενικές γραμμές τα καταευαριστήθηκα τα 3 αυτά επεισόδια και δε με χάλασε η διαφορετική αυτή οπτική και βρήκα την εξέλιξη ενδιαφέρουσα. Το ποιος έκανε το έγκλημα δεν το βρήκα ούτε πριν το πουν :P

    Πολύ ρομαντικό και το ζευγάρι Τζορτζιάνα-Άβερστον και ταιριαστό και γλυκό και θα κάνουν και πολύ ξανθά παιδιά!! Θα ήθελα να δω και τους Μπίνγκλεϋ όμως να επισκέπτονται το Πέμπερλυ, και ίσως και καμιά από τις άλλες αδερφές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...